Ми у Facebook
09.09.2015, 20:30

У Рівному розкажуть, як обласна влада перешкоджає входженню волинського серпанку до культурної спадщини ЮНЕСКО

Прес-конференція з цього приводу відбудеться завтра, 10 вересня, о 12 годині у конференц-залі Будинку вчених (на вул. С.Петлюри, 17)
Як повідомляє ГО "Центр дослідження і відновлення Волині", волинський серпанок – це унікальна тонка і легка тканина з особливого льону. У минулих століттях із неї шили святковий одяг, який вважають прототипом сучасного весільного вбрання.

Волинський серпанок може стати візитівкою Рівненщини

Понад 100 років вважалося, що технологію виготовлення серпанку втрачено назавжди. Однак п'ять років тому після тривалих досліджень зусиллями громадської організації «Центр дослідження і відродження Волині» її вдалося реконструювати у майстерні ручного ткацтва «Легенди Волині», що знаходиться в Радивилові.

У Києві презентували серпанкові костюми, привезені з Рівненщини


Реконструйований серпанок експонували в різних регіонах України. Зрештою, ГО «Центр дослідження і відродження Волині» за сприяння Рівненської обласної влади подала необхідні документи на те, аби волинський серпанок увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Таким чином це стало би брендом, у тому числі й туристичним, не лише для Рівненщини, а й для всієї України. Наразі документи перебувають у Мінкультури. Але стало відомо, що обласна влада збирається відкликати заявку. Чим це загрожує, чи ризикує волинський серпанок стати брендом інших країн — розкажуть на прес-конференції.












На правах реклами