Ми у Facebook
17.09.2015, 19:15

Якою буде осінь 2015: прогнози синоптиків та народні прикмети

Метеорологи та народні синоптики обіцяють тривалу теплу осінь, яка закінчиться зливами, морозами та першим сніжком в останній тиждень листопада.
Перший місяць осені буде спочатку теплий та сухий, без відчутних опадів та коливань температур. За даними Українського гідрометеорологічного інституту, місячна кількість опадів у вересні передбачається в межах норми, а в деяких регіонах дещо більше за норму (80-120%), інформує meteo.gov.ua. А з 21 числа, погода зміниться, повіють вітри, які приженуть хмари та затяжні прохолодні дощі.

“Осінь в Україну прийде не скоро, - зазначив ще у серпні директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. - Перша половина місяця буде по-літньому спекотна. У другій – можливе похолодання і мінливість температур”. А “старе” бабине літо в цьому році зміститься на кінець місяця, а то і початок жовтня, розповів головний синоптик країни.

Завідуюча відділом кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова повідомила 8 вересня на прес-конференції у Києві, що ні осінь, ні зима холодними не будуть. За її словами, у жовтні на більшій частині території України очікується неодноразове похолодання – наприкінці першої та другої декади місяця. В цілому в жовтні буде на 1,5-2 градуси температура вище норми - розповіла метеоролог. А в кінці місяця почнеться значне потепління, після чого наприкінці першої декади листопада очікується похолодання. Затим, у кінці листопада – на початку грудня, знову потепліє, пише Сегодня.

Посівний календар на вересень 2015 [+ПОРАДИ]

Народні синоптики обіцяють осінню негоду і похолодання з 26-28 вересня, інформує meteoprog.ua. Як наголосив ще взимку відомий народний синоптик з Дніпропетровська Валерій Некрасов, “у вересні на українців чекає чорний, несприятливий день - 27 число. У цей період очікується перехід від тепла до холоду. Така зміна циклону може спричинити загострення хвороб, різку зміну погоди з сильним вітром і обваленням дерев”.

Народний синоптик з Луганщини Леонід Горбань також передбачає перше осіннє похолодання і хмарну дощову погоду з 27 вересня. З цього числа в Україну накриють дощі, зливи, а тож сильний шквальний вітер. За його припущеннями, у першій половині жовтня варто чекати певного потепління, і похолодає приблизно у другій половині місяця, до того ж дуже відчутно. Перші заморозки почнуться з другої половини жовтня. Погода у листопаді буде прохолодною та похмурою, з дощами чи заморозками. Снігу до початку грудні не буде, а з 24 листопада вдарять перші морози, прогнозує народний синоптик.

Народний синоптик з Волині Василь Кондратюк розповів газеті "Сім'я і Дім": “Цьогоріч погода точно така, як була у 2008". За його словами, перша декада вересня буде теплою і сухою, далі поллють затяжні осінні дощі...


Народні погодні прикмети на осінь:

- Тепла осінь - на тривалу зиму.
- На горобині багато ягід - осінь заплаче дощами.
- Вересневий дощ, що почався вранці, довго не йтиме. Дощ уранці, що бабині танці; дощ в обід - запрягай, додому їдь!
- Під час дощу на воді з’являються бульбашки – негода триватиме довго.
- Коли гримить грім у вересні – буде тепла і довга осінь. Грім у жовтні - зима буде без снігу.
- Коли восени довго не зникають мухи, то осінь буде довгою, а сніг випаде пізно.
- Коли голуб, відпочиваючи, ховає одну лапку в пір’я, то скоро буде похолодання.
- Чим сухіший і тепліший початок жовтня, тим пізніше прийде справжня зима.
- Якщо місяць молодик з'являється у дощовий день жовтня, то дощовим буде весь наступний місяць.

Народний календар погоди:

ВЕРЕСЕНЬ
21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці (Друга Пречиста). Традиційно з Другої Пречистої починаються у наших краях осінні дощі. Яка погода у цей день - такою вона буде й наступні три тижні. Якщо гарна сонячна погода - то й осінь буде тепла.
23 вересня настає осіннє рівнодення. Це день астрономічного початку осені. 23 вересня 2015 року Сонце сходить точно в точці сходу і заходить точно в точці заходу. У цей день воно знаходиться під і над горизонтом однаковий час - день дорівнює ночі. Довге павутиння - на ясну осінь, а сніг передбачається не скоро.
23 вересня нащі пращури погоду на осінь та зиму передвіщали за горобиною. Якщо горобини у лісі багато – на дощову осінь, якщо ж мало – на суху.
24 вересня - Феодори Олександрійської. На Федору починається справжня Золота осінь, яка триватиме до Покрови 14 жовтня.
29 вересня - Євфимії Всехвальної. Чим тепліша і ясніша погода цього дня, тим довше протримається осінь і пізніше почнеться зима.

Яка погода на Другу Пречисту, така буде осінь до Покрови

ЖОВТЕНЬ
4 жовтня - Кіндрата. Погода цього дня протримається без змін 4 тижні.
8 жовтня - Фросини. Якщо цього дня тепла погода, то тепло триватиме ще 3 тижні.
14 жовтня - Покрова. Яка погода на Покрову - така буде й зима.

Золота осінь у Рівному [ФОТО]

ЛИСТОПАД
8 листопада - Дмитрія великомученика. День на Дмитра без снігу - зими ще не буде.
21 листопада - Собор Архістратига Михаїла. Вітер на Михайла з полудня - буде тепло і до півгрудня.
24 листопада - Феодора (Теодора) Студита преподобного. З Федора Студита стає холодно й сердито.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Зима буде м’якою та сніжною — Гідрометцентр

Яка буде осінь 2014: прогнози синоптиків та народні прикмети





На правах реклами