Ми у Facebook
19.09.2015, 18:30

Які сорти картоплі найкраще садити на Волинському Поліссі

Ніхто не заперечуватиме, що картопля для волинян і поліщуків – не другий хліб, а головний, перший. Бо споживаємо самі, готуючи безліч страв, годуємо курей, свиней, худобу. Однак сорти треба періодично міняти, щоб вони не вироджувалися і давали високі врожаї.
Елітні сорти картоплі української, польської, голландської та німецької селекції волинянам пропонує СГТзОВ «Родючість-агро», що в Луцькому районі. Це єдине в області господарство, що має повний цикл виробництва, починаючи від вирощування насіннєвого матеріалу і закінчуючи його зберіганням.

Як почистити 1 кг молодої картоплі за 60 секунд?

- Найбільшу популярність серед аграріїв мають сім сортів картоплі,

хоча ми пропонуємо 50. Перед реалізацією віддаємо її на аналіз, на всю продукцію даємо сертифікати, – запевняє Володимир ШЕГЕДИН, директор ТзОВ «Родючість-Агро».

За словами аграрія, найкраще на Волині зарекомендувала себе Латона. Популярними є також Ред Скарлетт, Тирас, Моцарт, Альвара, Партнер, Каррера.

Варто сказати, що до вибору сортів у господарстві підходять ґрунтовно. Перевірка триває три роки, адже до насіннєвої картоплі – підвищені вимоги. Вона має забезпечити добру схожість, бути чистою від вірусів. Щоб виростити таку бульбу, у ТзОВ «Родючість-агро» консультуються з науковцями та виробниками добрив і засобів захисту рослин.

Картопля стане дефіцитом

Альвара. Середньоранній, німецької селекції, універсального використання. Чутливий до парші, тому перед картоплею бажано сіяти сидерати. Період вегетації – 80–90 днів. Товарний урожай – 120–125 день після посадки. Цей сорт має високу врожайність і добрі харчові властивості: не розсипається під час варіння, з яскраво вираженим смаком.

Каррера. Дуже ранній сорт столового призначення. З нього можна отримати два врожаї на рік. Швидко набирає масу і має товарний вигляд. Стійкий до хвороб, але примхливий до препаратів. Період вегетацiї – 80–90 днів. Товарний урожай – 65–70 день після посадки. М'якоть світла, кремова, після варіння не темніє.

Моцарт. Сорт голландської селекції. Високоврожайний, стійкий до парші, хороші смакові якості, висока лежкість. Має тривалий період спокою і пізніше дозрівання, тому перед посадкою бульби обов'язково прогрівають.

Латона. Ранньостиглий сорт голландської селекції. Високоврожайний, непримхливий. Перевага: має дуже хороші смакові якості. Латона дає ранній врожай у посуху і в дощовий період. Росте практично протягом літа. Під час перевезення стійкий до ударів, витримує далеке багатоденне транспортування без ушкоджень. Чудово зберігається взимку.

Партнер, Нематодостійкий середньоранній український сорт столового призначення. Він має гарні смакові якості і найкраще підходить для приготування картоплі фрі. Його вегетаційний період – приблизно 107 днів. Рекомендована зона для вирощування – Полісся.

Зазначимо, що сьогодні в Україні працюють над виведенням дієтичних сортів картоплі. Це – рожеві або синьо-фіалкові бульби. Вони мають підвищений вміст антиоксидантів, виводять з організму важкі метали. А для діабетиків рекомендовані сорти з низьким вмістом крохмалю, зокрема Водограй та Вигода.

Джерело: Слово Волині

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Якою буде осінь 2015: прогнози синоптиків та народні прикмети

Посівний календар на вересень 2015 [+ПОРАДИ]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ