Ми у Facebook
21.09.2015, 12:45

Блокада Криму: основні вимоги, жертви та допомога українців (+ФОТО, ВІДЕО)

Кримські татари спільно з українськими активістами з 20 вересня заблокували дорогу вантажівкам, які везли продовольство в анексований Крим. Акція протесту безстрокова.

Зважаючи, що російська влада заборонила іноземні продукти харчування, а тепер кримчани не матимуть ще й продуктів з України, їхнє життя стане важчим.

Ініціатори акції: лідери кримськотатарсього народу - Рефат Чубаров, Мустафа Джемильов та власник телеканалу ATR Ленур Іслямов. Акцію також підтримують українські активісти, громадські організації, народні депутати.

ВІДЕО З МІСЦЯ ПОДІЙ:



На відео - два контрольні пункти пропуску між материковою Україною і Кримом та події у пунктах пропуску "Чонгар" і "Каланчак" протягом 20 вересня.

Активісти від учора, 20 вересня, блокують усі три пункти пропуску на півострів: Чонгар, Каланчак і Чаплинку - на місцях не дають проїхати до окупантів вантажівкам з продовольством. Там вишикувалися черги із сотень фур. Міліція охороняє правопорядок.

Перетнути адміністративний кордон з Кримом можна лише легковим транспортом та пішки.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв опублікував 5 основних вимог до Росії від активістів, які блокують окупований Крим:



"Нас не цікавить їхня істерика і масована пропаганда. Від них вимагається наступне...
— написав він і перелічив вимоги.

— Звільнення українських політв'язнів, яких тримають під арештом як у Криму, так і на території Росії: Ахтема Чийгоза, Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Таіра Смедляєва, Олександра Костенка, а також Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та ін.

— Усунення незаконних перешкод для роботи кримськотатарських та українських ЗМІ, безперешкодного допуску в Крим іноземних журналістів і міжнародних спостерігачів.

— Безперешкодний доступ до Криму міжнародних журналістів і спостерігачів за дотриманням прав людини.

— Припинення політично мотивованого кримінального та адміністративного переслідування громадян України в Криму.

— Зняття заборони на в'їзд до Криму лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову, активістам національного руху Ісмету Юкселю і Сінаверу Кадирову".




Сумарно біля українських контрольних пунктів на в’їзді до окупованого Криму стоять 240 вантажних автомобілів, які прибули сюди ще до початку блокади.




На адміністративному кордоні між Херсонською областю з окупованим Росією Кримом зібралося близько 300 вантажівок.

"Зараз (станом на 11.00 21 вересня - ред.) знаходиться близько 150 фур з кожного боку на КПП "Колончак" і "Чаплинка", - повідомив "Укрінформу" заступник начальника УМВС в Херсонській області Ілля Ківа, додавши, що на КПП "Чонгар" фур немає.

Ківа охарактеризував настрої серед водіїв вантажівок, які застрягли на адмінкордоні як "нормальні" і повністю "контрольовані".



За словами Сороки, українська прикордонна служба працює на усіх трьох КПВВ у штатному режимі.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров дорікнув одному з водіїв, який віз продукти в окупований Крим, сильною, патріотичною фразою.

"Ні, ви не проїдете. Один раз картоплю викинь заради України. Мої друзі в Криму всі у в'язниці. А ти не можеш відмовитися від картоплі", — процитувала слова Чубарова журналістка Христина Бердинських.



Поки що активісти говорять про безстрокову, але тимчасову акцію. Проте в планах - відключення Криму від поставок електроенергії, яку зараз транзитом дає українська сторона.

Джерело:24 канал, Українська правда





На правах реклами