Ми у Facebook
25.09.2015, 16:00

Рівненщина: сьогодні у Дубенському замку проходять Наукові пікніки

Ілюстративне фото

Сьогодні, 25 вересня, з 14:00 на території Дубенського замку у м. Дубно проходять Наукові пікніки.
Під відкритим небом розміщена імпровізована «альтернативна лабораторія» (велике біле шатро), у якій учасники дивуватимуть відвідувачів заходу різноманітними фізичними, хімічними, біологічними експериментами та інженерно-технічними винаходами.

Експерименти показують не лише досвідчені науковці, а також звичайні школярі. Адже мета заходу – не лише презентація учасниками своїх винаходів, а проведення, зокрема школярами й студентами, різноманітних цікавих експериментів (котрі, наприклад, можна побачити на Youtube чи прочитати про них в журналах). Все проходить невимушено, весело й захоплююче. Адже частина експериментів обов’язково базується на зовсім буденних предметах: м'ячі, клей, фарби, папір, мотузки, повітряні кульки чи навіть соломки для напоїв. Таким чином кожен може з легкістю повторити ці прості експерименти вдома.

Символічно, що на Рівненщині цей захід відбуватиметься саме на території Дубенського замку у день відзначення 523-ліття з моменту його заснування князями Острозькими, котрі відомі тим, що свого часу заснували перший в Східній Європі вищий навчальний заклад (вищу школу) - Острозьку академію, давши тоді поштовх розвитку науки й освіти в нашому регіоні.

Для довідки:
Науковий пікнік – це найбільший захід на відкритому просторі у Європі. Він був придуманий у Польщі в 1997 р. Поляки щорічно вже майже два десятки років доводять своїм землякам, що наука – це не лише книжки й дисертації, а набагато більш захоплюючі речі, які до того ж нас постійно оточують.

У 2012 р. «Науковий пікнік» був поширений на територію Грузії, а у 2013 р. на територію Литви. Того ж 2013 р. він також був розповсюджений і на територію України завдяки українським випускникам молодіжної програми «Study Tours to Poland». Тут цей проект отримав назву «Наукові пікніки в Україні / Scientific Fun» й проводиться у перші місяці осені (навчального року) в різних містах України.





На правах реклами