Ми у Facebook
30.09.2015, 08:00

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Сьогодення нашого міста невід’ємно пов’язане з діяльністю міських бібліотек. Адже серед культурних осередків міста вони посідають важливе місце.
Об'єднання міських масових бібліотек у централізовану бібліотечну систему відбулося у 1976 році. Сьогодні до структури системи входять 10 книгозбірень, розташованих у різних куточках обласного центру, навіть таких віддалених як Басів Кут, Боярка, Золотіїв, Новий Двір, Тинне, Ювілейне.

Щорічно нашими послугами користуються близько 30 тисяч рівнян. Бібліотечний фонд нараховує понад 280 тис. примірників документів як на паперових, так і на електронних носіях інформації. Також до послуг користувачів близько 150 назв періодичних видань. За останні сім років завдяки сприянню влади значно покращилося фінансування на поповнення бібліотечних фондів, передплату періодичних видань.

Уже давно бібліотеки перестали бути лише культурно-масовими осередками. У сучасній бібліотеці ви маєте змогу отримати матеріали з питань пенсійного забезпечення, соціального захисту людей похилого віку, інвалідів, ветеранів, малозабезпечених, у тому числі й ті, що відображають життєдіяльність місцевої громади, ознайомитися з текстами законодавчих та нормативно-правових актів.

У своїй діяльності ми вміло поєднуємо традиційну культуру спілкування з книгою та нові інформаційні технології.

До процесу модернізації бібліотечної справи ЦБС долучилася у 2003 році. Тоді, за грантом Посольства США в Україні, було отримано 5 ПК та надано вільний доступ у всесвітній інформаційний простір нашим користувачам у бібліотеці-філії №3. Уже за три роки за сприяння Товариства польської культури ім. Г. Сенкевича на базі бібліотеки-філії №9 було відкрито ще один Інтернет-центр. А більше двох років тому, завдяки підтримці міської влади, можливість використання інформації з мережі Інтернет отримали користувачі Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Короленка. Тоді ж у філіалі №9 було обладнано Медіа-центр, що дало змогу нашим відвідувачам переглядати на широкому екрані різноманітні відеоматеріали: художні, документальні та мультиплікаційні фільми, відеосюжети тощо.

У цьому році ми плануємо взяти участь у міжнародній соціальній програмі "Бібліоміст", з метою відкриття четвертого Інтернет-центру в Центральній дитячій бібліотеці, і сподіваємося на позитивне для нас рішення.

Для зручності наших користувачів було створено веб-сайт ЦБС: http://library.rv.ua, де максимально представлено матеріали про діяльність всіх бібліотек системи, а також виставлені наші каталоги та матеріали, що можуть стати у нагоді різним верствам населення. У кожній рубриці користувач має змогу залишити свій коментар, висловити певні зауваження, які ми обов’язково враховуємо.

Важливу роль наші книгозбірні відіграють і в організації дозвілля мешканців міста. Щороку в бібліотеках організовують до 300 різноманітних масових заходів. Це презентації книг місцевих авторів, літературні вечори, зустрічі з цікавими людьми, дитячі ранки, урочистості та свята з нагоди ювілеїв, державних та релігійних свят. До проведення заходів ми долучаємо фольклорні гурти, народні аматорські театри, місцевих авторів.

Традиційно беремо участь у святкуваннях Дня Незалежності України та Дня міста. Два роки поспіль на майдані Незалежності, а цього року на Театральній площі, ми представляємо стенди з новими надходженнями літератури, перехожим роздаємо рекламну продукцію ЦБС.

Торік спільно з редакцією "Рівненської газети" був започаткований літературно-краєзнавчий конкурс для дітей та підлітків "Рівне – місто моє", який проводиться до Дня міста. У цьому році до співорганізаторів долучилося міське управління освіти.
Ми активно співпрацюємо з учителями загальноосвітніх навчальних закладів, працівниками підліткових клубів, членкинями Союзу українок, фахівцями обласного краєзнавчого музею, членами правління Рівненського міського об’єднання товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка, спеціалістами Рівненського міського центру сім’ї та молоді, міського управління юстиції.
Основним фактором, що визначає стиль та високий професійний рівень роботи, є кадри. 46 висококваліфікованих бібліотекарів завжди гостинно зустрінуть вас та допоможуть у пошуку необхідної інформації.
У день професійного свята хочу згадати подвижників бібліотечної справи нашого міста, людей, які понад 40 років свого життя присвятили служінню книзі: Олександра Георгіївна Тарасюк, Лариса Павлівна Ботан, Марія Павлівна Левізорик, Лідія Федорівна Чупір, Лідія Федорівна Пятигіна, Світлана Григорівна Юра, Надія Антонівна Пекар, більшість із них продовжують працювати й нині. Переступили 30-річний рубіж трудової діяльності Любов Олексіївна Грищук, Людмила Григорівна Моісеєва, Галина Іванівна Глек, Валентина Йосипівна Ковальська. Гідно продовжує їхню справу й молодь Жанна Шкарапа, Інна Єремейчук, Надія Радкевич.
В умовах економічної нестабільності, щоб частково покривати свої витрати, наші книгозбірні змушені залучати позабюджетні кошти, шляхом надання користувачам платних послуг, отримуючи спонсорську допомогу від різних установ та організацій. Однак вартість платних послуг, які надаються нашим користувачам, є найнижчою в місті. У бібліотеках постійно проходить акція "Подаруй бібліотеці книгу", в рамках якої щорічно в дар від читачів надходить понад 100 примірників нової літератури.

За останніх три роки значно покращився стан приміщень. Варто зазначити, що цьому всіляко сприяє й підтримка місцевої влади.
Безумовно, в бібліотечній системі міста є певні досягнення і ми пишаємося цим. Однак ряд проблем все ж таки залишається поки що не вирішеними. Але ми з оптимізмом дивимося у майбутнє.
Щиро вітаю всіх бібліотечних працівників і тих, хто причетний до книги, з нашим професійним святом – Всеукраїнським днем бібліотек.
Бажаю всім творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, дружнього взаєморозуміння та підтримки, добра і нових успіхів у нашій благородній справі!

Вікторія Гупалюк, заступник директора ЦБС.





На правах реклами