Ми у Facebook
02.10.2015, 10:30

Сьогодні 25 років студентській революції на граніті

25 років тому,2 жовтня, розпочались акції громадянської непокори, організовані українською молоддю, переважно студентами. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в Україні, найпомітнішим елементом протестів було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві.
Це був перший успішний ненасильницький політичний протест проти комуністичної влади в Українській РСР.

Акція протесту та голодування студентської молоді у Києві на площі Жовтневої революції (нині – Майдан Незалежності), що тривала з 2 по 17 жовтня 1990 року, дала поштовх демократизації тогочасного українського суспільства. Студенти-мітингувальники «кинули» життя і здоров’я на київський холодний граніт заради бажання жити у вільній демократичній державі.


Річниця Майдану: як починалася Революція Гідності у Рівному [Фото+Відео]

Всього упродовж Революції голодувало близько 150 осіб, ще стільки ж допомагали. Студенти вимагали відставки голови Ради Міністрів В. Масола, проведення позачергових виборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше, аніж весною 1991 року, прийняття постанови про націоналізацію майна КПРС та ВЛКСМ в Україні, відмови від підписання нового союзного договору, повернення на територію республіки військовослужбовців, які проходять строкову службу за межами України, та забезпечення проходження військової служби на території республіки цьогорічного та наступних призовів.

На захист студентів стали як прості кияни, які несли теплі речі й чай, так і багато українських діячів. Так, Олесь Гончар повністю підтримав вимоги студентів.

17 жовтня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Постанову «Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві з 2 жовтня 1990 року» – вимоги було виконано. 23 жовтня 1990 року Верховна Рада України проголосувала за відставку В.Масола.





На правах реклами