Ми у Facebook
02.10.2015, 22:00

На Рівненщині не реєструють кандидатів, бо бояться конкурентів?!

В Здолбунові сталася прикра ситуація. Виборча комісія відмовився реєструвати дві третини кандидатів у депутати від Аграрної партії. Списки решти політичних сил теж схудли, а деякі не зареєстрували взагалі. Представники політсил впевнені – так сталося, бо «прибирають» сильних конкурентів.
У районній виборчій комісії ситуацію пояснюють тим, що в автобіографіях кандидатів було не вказано всю необхідну інформацію. Натомість представники політичних партій нарікають, що виборча комісія при здачі документів могла б пояснити, що не так з документами. Адже це входить в їх обов'язки.

Зазначені недоліки можна було б доопрацювати впродовж півгодини. Тим самим представники політсил впевнені, що таким рішенням “вибивають з гри” найкращих кандидатів, яких підтримує громада.

Серед тих, кого не зареєстрували у Здолбунівській районній виборчі комісії — 24 представники Аграрної партії України. Голова Рівненської обласної організації Аграрної партії Юрій Супрунюк переконаний, що виборча комісія повинна була сказати про недоопрацювавння в автобіографіях кандидатів під час подачі документів. Адже це входить у їх обов'язки. Крім того, в законі чітко сказано, що неточності та помилки виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації.

У Здолбунівській районній виборчій комісії є тільки дві партії документи яких прийняли без відмов — це “Європейська партія” та “Самопоміч”. У решті ж партій є відмови у реєстрації. Проте Аграрна партія одна з наймасовішою за кількістю відмов. Серед причин, чому відмовляли у реєстрації — неповна інформація у автобіографіях кандидатів. Хоча представники Аграрної партії переконані, що тим самим хочуть позбавити участі у виборах найсильніших кандидатів.

- Цього року місцеві вибори вперше відбудуться за новим законодавством. Згідно з ним, не можна відмовити кандидату у реєстрації через неточності у документах. Прикро, що в Здолбунові дуже «творчо» підійшли до трактування виборчого законодавства, - коментує ситуацію член Аграрної партії Віктор Матчук. – Ми йдемо в Європу, але з подібними ситуаціями нам туди дуже далеко. Це надзвичайна ситуація. Впевнені, що суд, встановить справедливість. Конкуренти побачили, що в нас є чудові шанси на перемогу. Бояться нас і тому чинять саме так!

Серед тих, кого не зареєстрували - Олександр Андріюк. Причину відмови пояснюють як відсутність в автобіографії контактного телефону. Та інші представники партії бачать, що це просто відмовка, щоб “вибити” Олександра Мойсейовича з політичної гри.

- Те, що вони подали по закону не вважається автобіографією. В документі відсутні відомості про громадську роботу, в тому числі на вибраних посадах, немає інформації про контактні телефони кандидатів в депутати, - пояснює голова Здолбунівської районної виборчої комісії Тетяна Рожко.

А те, чому при подачі документів не можна було сказати, щоб кандидат доопрацював автобіографію у виборчій комісії пояснили надмірною зайнятістю. Та хіба не можна було б переглянути всі документи раніше і тоді б такого інциденту не трапилося.

Нині ж Рівненська обласна організація Аграрної партії підготувала позов до суду, бо впевнена, що справедливість мусить бути доведена. Адже люди на Майдані боролися за те, щоб всі дії в країни чинилися по закону, а не по бажанню зацікавлених людей чи через їх недоопрацювання чи бездіяльність. Коли матеріал готували до випуску стало відомо, що судове засідання відбудеться 3 жовтня. Початок о 12 годині.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ