Ми у Facebook
02.10.2015, 23:08

У Здолбунівській районній виборчій комісії кільком партіям неправомірно відмовили у реєстрації

1 жовтня відбулося засідання Здолбунівської районної виборчої комісії було розглянуто подання від партій на реєстрацію кандидатів у депутати районної ради. Значну частину кандидатів не було зареєстровано, зокрема, частині з них було відмовлено в реєстації неправомірно.
Рішенням комісії, відмову у реєстрації отримали наступні політичні партії: Аграрна партія України (з 35 кандидатів відмовили 24), «Громадянська позиція» (з 4кандидатів відмовили 2), Радикальна партія Олега Ляшка (з 25відмовили 1), ВО «Батьківщина» (з 35 відмовили 1), «Відродження» (з 30 відмовили 3), «БПП «Солідарність» (з 33 відмовили 1), ВО «Свобода» (з 17 відмовили 1), «Прогрес» (з 12 відмовили 6), а також повністю відмовили у реєстрації партії «Опозиційний блок»(3 особи).

На Рівненщині кандидатів не реєструють, бо бояться конкуренції?

Оголошуючи підстави для відмови в реєстрації, голова Здолбунівської ТВК Тетяна Рожко найчастіше посилалася на відсутність деякої інформації у автобіографіях кандидатів. Зокрема, причинами для відмов реєстрації кандидатів місцевою організацією партії стали:

* Аграрна партія України – відмовили у реєстрації через відсутність в автобіографіях кандидатів контактної інформації (телефонів) та відомостей про громадську роботу.
* Громадянська позиція – автобіографія не містить відомостей про партійність та громадську роботу.
* Радикальна партія Олега Ляшка – відсутність заяви кандидата.
* ВО «Батьківщина» – відсутність в автобіографії відомостей про партійність.
* «Відродження» – відсутність в автобіографіях кандидатів контактної інформації (телефонів) та відомостей про громадську роботу та партійність;
* «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Свобода» – відомості про місце проживання в автобіографії суперечать паспортним даним.
* Партія «ПРОГРЕС»– відсутність в автобіографіях кандидатів контактної інформації (телефонів) та відомостей про громадську роботу тапартійність.
За словами Тетяни Рожко, 22 вересня партією «Опозиційний Блок» було повідомлено комісію про проведення зборів наступного дня, а в рішенні конференції написала, що збори відбулись 22-го. Це і стало причиною відмови.

По завершенні засідання, до приміщення Здолбунівської районної виборчої комісіїприйшла жінка, яка представилась представником Аграрної партії та вступила в дискусію з головою комісії Тетяною Рожко через відмову в реєстрації кандидатів її партії. Представник Аграрної партії звинуватила членів комісії «у свідомому «зарізанні» партії. Вона наголошувала, що про неточності в поданих документах не повідомлена завчасно, адже змогла б їх виправити. У відповідь, голова виборчої комісії порадила представниці Аграрної партії України звернутися до суду.

Громадянська мережа ОПОРА вважає дії Здолбунівської районної виборчої комісії неправомірними та такими, що суперечать нормам чинного законодавства. Так, згідно ч. 12 ст. 41 Закону помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутата. На думку ОПОРИ, виборча комісія мала надати можливість партіям виправити помилки та неточності, і лише у випадку того, якщо політичні сили цього не зробили б, розглядати питання провідмову у реєстрації.





На правах реклами