Ми у Facebook
07.10.2015, 07:15

7 жовтня - день народження конвеєра

Конвеєр на автозаводі Форда, США, 1913 рік

Рівно 100 років тому, 7 жовтня 1913 року, уперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті (США) весь виробничий процес збирання автомобілів почали виконувати за новою технологічною схемою — на конвеєрі.
Нині виробництво, і не лише автомобільне, важко уявити без конвеєра - машини безперервної дії, призначеної для транспортування насипних і штучних вантажів - корисної копалини, породи, закладальних матеріалів тощо. Конвеєри, зокрема, широко застосовуються в кар'єрах, на шахтах, збагачувальних фабриках тощо.

Назва "конвеєр" походить від англійського convey — передавати. Власне, це не новітній винахід - подібні механізми використовували ще в Давньому Єгипті. З часом вони вдосконалюватись, розширювали сферу застосування. І ось у 1913 році, 7 жовтня, у США конвеєр уперше використали саме в автомобільному виробництві.

Яких тільки конвеєрів нині не існує - гвинтові (шнекові), роликові, гравітаційні, стрічкові, стрічково-канатні, стрічково-ланцюгові, скребкові, вібраційні, пластинчасті... До слова, звичний для багатьох ескалатор - це теж різновид конвеєра.





На правах реклами