Ми у Facebook
09.10.2015, 09:30

Наскільки рівняни задоволені своїми житловими умовами

З метою комплексного дослідження рівня життя населення Держстат у листопаді 2014-го провів опитування осіб, які входять до складу 9856 домогосподарств, що брали участь у вибірковому обстеженні умов їхнього життя, 305 з них у Рівненській області.
Важливим показником життєвого рівня населення є стан забезпечення його належними умовами проживання.

Одним з найважливіших показників, які характеризують житлові умови населення, є рівень забезпеченості окремим житлом.

Переважна більшість домогосподарств (98%) мають окреме житло ( окрему квартиру або індивідуальний будинок).

У власному житлі проживають 97% домогосподарств області (без урахування тих, які мешкають у гуртожитках), 3% – наймають житло у фізичних осіб.. Найбільша частина домогосподарств мають трикімнатне житло 34%, 33% домогосподарств проживає в чотирьох і більше кімнатах, 23% - двох кімнатах, 10% - мають однокімнатне житло.

Як рівняни зможуть оформити житлову субсидію

Суттєва частка домогосподарств забезпечена житловою площею недостатньою мірою. Житлова площа 42% домогосподарств нижче санітарної норми (13,65 м2 на одну особу). Житлова площа помешкань 58% домогосподарств перевищує санітарну норму.

Поряд із проблемою забезпеченості населення області житлом, існує проблема якості наявного на сьогодні житла. Більшість наявного житлового фонду домогосподарств (87%) було побудовано у 40 – 80роках. Упродовж останніх років (у 2001 року та пізніше) було побудовано лише 2% (по Україні – 3%).
У житлі, обладнаному центральним опаленням, проживають 23% домогосподарств, а індивідуальною системою опалення – 39% домогосподарств. Централізованим газопостачанням користується 66% домогосподарств, 17% – балонним газом.

Також 22% домогосподарств мають у своєму житлі гаряче водопостачання, 34% газову колонку. Водопроводом і каналізацією обладнано житло 67% домогосподарств, ванну або душ має 62% домогосподарств.

За підсумками опитування 49% домогосподарств задоволені в цілому або дуже задоволені своїми житловими умовами. У цілому по області 12% незадоволені або дуже незадоволені своїми житловими умовами. Не дуже задоволені своїм житлом 39% домогосподарств. Порівняно з 2014 роком серед домогосподарств області частка незадоволених та дуже незадоволених своїми житловими умовами скоротилася на 2,8%, повідомили у Головному управлінні статистики в Рівненській області.





На правах реклами