Ми у Facebook
11.10.2015, 12:30

Кому і на скільки піднімуть пенсії

В Україні відбулося анонсоване підвищення пенсій.
Кому перерахують пенсії?

Нагадаємо, у вересні був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України« Про Державний бюджет України на 2015 рік ». Відповідно до нього, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (пенсіонерів та інвалідів), був підвищений з 949 грн. до 1074 грн. У зв'язку з цим почався перерахунок складових пенсійних виплат.

Перерахунку підлягають:
мінімальний розмір пенсії;
доплата за понаднормовий стаж;
мінімальні розміри пенсійних виплат, надбавки та підвищення інвалідам війни, підвищення ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, пенсії за особливі заслуги перед Україною.

У жовтні перерахують пенсії й допомоги

Пенсії у нових розмірах будуть виплачуватися за встановленим Пенсійним фондом графіком в жовтні з доплатою за вересень. Відзначимо, що після перерахунку розмір пенсійних виплат не може перевищувати розміру десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність, тобто 10740 грн. (1074 грн. × 10).

ВАЖЛИВО! Перерахунок пенсій буде проводиться автоматично. Тому пенсіонерам в даному випадку додатково звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно.

Грошей додадуть не всім

На жаль, деяких виплат підвищення не торкнеться. Зокрема, мова йде про доплати дітям війни. Нагадаємо, що раніше представникам цієї категорії пенсіонерів доплачували до пенсії 7% від прожиткового мінімуму для непрацездатних. Відповідно, із збільшенням цього мінімуму росла і доплата. З 1 січня 2015 ця норма була скасована у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76 від 28 грудня 2014 року. У новій редакції закону доплата до пенсій дітей війни здійснюється в порядку і розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.


Чим поповнили рівняни держскарбницю майже на 500 мільйонів гривень


Крім того, вересневе підвищення не торкнеться додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

[imgF2=100902]

Натисніть, щоб збільшити фото





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини