Ми у Facebook
20.10.2015, 11:45

Рівненську авторку нестандартних книжок запрошують у Париж

У колекції рівнянки Олени Медведєвої є книга-криниця, книга-вітряк, книга-вертеп та інші.
Незвичне хобі Олени Медведєвої розпочалося три роки тому з творчості її сина. Він писав казки. І мама вирішила допомогти сину в їх оформленні. В результаті з’явилися оригінальні книги з вишитими текстами, з ілюстраціями, виконаними у найрізноманітніших техніках. Аби створити такі книги, жінка залучала різних майстрів – різьбярів, тих, хто випалює по дереву, хто робить об’ємні аплікації зі шкіри. Серед них був і чоловік, який займався машинною вишивкою. Ідеї зробити книгу в такій техніці здивувався, пригадує Олена Медведєва, але робота вийшла дуже витонченою.

Олена Медведєва
Олена Медведєва


- Я вже не можу сказати, що це хобі. Це потреба, невід’ємна частина життя, - каже жінка. – Створенню книг щодня я приділяю 4-5 годин. У мене в колекції нема улюблених екземплярів – всі вони особливі. А ще не було жодної простої книги. Натомість із кожною пов’язана якась історія. Так, книга, оформлена гербаріями – це робота трьох поколінь. Бо над нею працювали моя мама, донька і я. А в’язана книга дуже тепла. Її особливо приємно гортати взимку. Якось я презентувала свої роботи в одній зі шкіл. І читала для дітей якраз в’язану книгу. Після цього дівчатка взялися за спиці. Це їх надихнуло. А казка у мереживній книзі написана для моєї доньки. Вона – про двох янголят, які роздумують, що було б, якби люди мали крила.



Серед найновіших робіт майстрині – вишивані книги іноземною мовою. Одна з них – це псалми. Релігійні тексти - англійською мовою. Олена Медведєва сама створила цю книгу, коли збиралася в Ліван. Це був подарунок. Річ у тім, що в одному з псалмів йшлося про те, що якщо людина в житті триматиметься Бога, то на схилі літ стане схожою на ліванський кедр – матиме таке ж міцне коріння і розлогу крону. Тож тамтешні мешканці , яким презентували таку креативну книгу псалмів, це поцінували.

Люстрованого рівненського чиновника призначили психологом українського війська у зоні АТО


Ще одну книгу цієї серії жінка вишивала польською. Каже, найскладнішими у виконанні були саме літери.

- Це «Ода молодості» Адама Міцкевича, написана в 1820 році, - пояснює майстриня. – Книга – у шкіряній обкладинці. Сторінки виготовлені з термопласту, пофарбованого в золотистий колір. На форзаці – червоно-чорна вишивка. Вона зроблена на машинці, бо сам матеріал твердий. Все інше – ручна робота. Текст вишитий на полотні і пришитий до сторінок. На одній із них – портрет Адама Міцкевича у техніці шовкографії. Ця книга – також подарунок. Адже збираюся у поїздку до Польщі.



Серед робіт Олени Медведєвої є перший в Україні вишитий «Кобзар», створений за виданням 1840 року. Цей проект подавали на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Тим часом у планах авторки артбуків – вишивати книги українських класиків. Зараз вона працює над творами Івана Франка.

Рівненська майстриня шиє сумки, які носять модниці не тільки в Україні, а й за кордоном

Крім того, Олена Медведєва хоче вишити чотири Євангелія. А першу презентацію влаштувати в Острозі, де працював Іван Федоров і де надрукували знамениту Острозьку Біблію.

До речі, кожна нестандартна книга Олени Медведєвої існує в єдиному екземплярі.Вони вже є в Мексиці, Франції, Канаді, Італії, Лівані. Виставки цих книг відбувалися у різних областях України. А тепер Олені Медведєвій пропонують влаштувати виставку її книг у Парижі і жінка планує зареєструвати власний товарний знак «Креативна книга».


За матеріалами сайту ВСЕ





На правах реклами