Ми у Facebook
21.10.2015, 07:15

Як відрізнити їстівні опеньки від отруйних [+ПОРАДИ]

У справжніх осінніх опеньок має бути "спідничка" і "махрова" шапочка.
Завжди визначайте їстівні гриби за всіма ознаками, а не тільки за якоюсь однією. Якщо ви хоч трохи сумніваєтесь, не кладіть у кошик такий гриб. Це головне правило грибника! Отже…

КОЛІР

Збираючи опеньки пізньої осені, спостережливі грибники помічають таку особливість: колір гриба залежить від того, в якому лісі він росте - листяному, хвойному або змішаному, які дерева там переважають, який клімат і яка погода в цій місцевості. У більшості випадків колір опеньок залежить від ґрунту і навколишніх дерев. Вони бувають і світло-коричневі, і бежеві, і мідні.



У дубовому лісі капелюшок гриба темніший. А на вирубках шапочки можуть бути майже жовтими. Дехто навіть починає сумніватися: а чи дійсно це справжні опеньки? Чи не отруйні вони?

КАПЕЛЮШКИ

Осінні опеньки, на відміну від літніх, не так легко сплутати з несправжніми отруйними. У справжніх осінніх опеньків (Armillariella mellea) є чіткі особливості, що характерні для цього гриба. Найперша особливість, що кидається у вічі - це махровий капелюшок з більш темною лускою. У молодих грибів він ніколи не буває гладеньким. Однак у старих опеньків луски залишається дуже мало. І тут їх можна сплутати з несправжніми чи отруйними грибами. Іноді в справжніх опеньків шапочка не напівкуляста, а з горбочком.


Їстівні осінні опеньки: А, Б - молоді, В – старі

ЗАХИСНА ПЛІВКА ТА «СПІДНИЧКА»

Дуже важлива особливість осінніх опеньок - захисна плівка у гриба, яка починається від шапочки і з'єднується з ніжкою гриба. Така захисна плівка виразно спостерігається у молодих грибочків, а також у маленьких за розміром грибів. У літніх опеньок (Kuehneromyces mutabilis) захисна плівка слабо виражена, у несправжніх - практично відсутня. У дорослих їстівних опеньок плівка розривається, і на ніжці залишається кільце або «спідничка».



У несправжніх опеньок ніжка повністю гладенька!

НІЖКА

Дуже важливий спосіб відрізнити отруйні чи неїстівні опеньки від справжніх полягає в тому, що у справжніх пізніх опеньків майже завжди є товста ніжка. Хоча з цим фактом деякі грибники можуть і посперечатися, але більшість з них не зустрічала справжніх пізніх опеньків на тоненькій ніжці. Є схожі гриби, але це вже несправжні опеньки або інші неїстівні гриби.

ПЛАСТИНКИ

Є відмінності і в кольорі пластинок на зворотному боці капелюшка гриба. У помилкових опеньок вони жовті, у старих — зеленкуваті або навіть оливково-чорні, тоді як у їстівних вони кремові або світло-бежеві (у старіших – бурі).


Пластинки опеньок: А - їстівного (осіннього), Б - сіропластинчастого, В - сірчано-жовтого

ЗАПАХ

Їстівні осінні опеньки пахнуть ніжно, приємно, грибами. Неїстівні та отруйні мають виражений землистий запах.

СМАК
У помилкових опеньок смак завжди гіркий. Але краще не брати гриб на зуб і не випробовувати долю!


Несправжні опеньки: А - сірчано-жовті, Б - сіропластинчасті, В - цегляно-червоні

І наостанок - найважливіша порада для грибника - якщо ви сумніваєтеся в побаченому або зірваному грибі, то краще не беріть у кошик такий гриб! Краще назбирати менше опеньків, ніж набрати багато і потім отримати важке отруєння.

Фото із сайтів partner-org.blogspot.com, allforchildren.ru

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як маринувати опеньки, щоб були ніжними і смачними [+ПОРАДИ]

Ікра з польських грибів до столу і на зиму

Прості рецепти грибних страв на кожен день

Що приготувати з грибів красноголовців та підберезників [+ПОРАДИ]

Смачні та оригінальні страви з сушених грибів [ВІДЕО]

Салати з грибами

Рецепт на вихідні: Пиріжки з рисом та грибами

Пісні страви: Капусняк з грибами й томатним соусом





На правах реклами