Ми у Facebook
21.10.2015, 15:30

Міжнародний центр розвитку Couple' S'ecrets: Як замінити «корону недоступної» на «вінець жаданої»

Чому красиві, розумні та успішні жінки часто бувають самотніми? Центр розвитку Couple' S'ecrets ( м. Рівне) та практичний психолог, психотерапевт Ольга Нагаль - по те, як правильно будувати відносини з протилежною статтю та стати бажаною і щасливою.
Ця стаття написана з великою вдячністю до моїх клієнток і учасниць жіночих груп за спільну роботу та дозвіл спертися на їх усвідомлення в публікаціях, для допомоги багатьом жінкам.

У чому причина того, що красиві, успішні, розумні жінки не вступають у відносини з чоловіками взагалі або не можуть вибудувати щасливих гармонійних відносин, перебуваючи в постійних конфліктах, незадоволеності, взаємне руйнуванні з партнером, самоті?  

Як виявилося в нашій спільній роботі з жінками, одна з причин – досить відсторонена позиція жінки щодо чоловіка, яка демонструє незацікавленість ним, недоступність, ігнорування... до холодності.

Звичайно, шансів зав'язати знайомство або стосунки за такої позиції досить мало. Жінка поводиться закрито, стримано, очікуючи, що чоловік буде завойовувати її (ніби неприступну фортецю), «топити лід», домагатися її уваги, долати перешкоди. Ось які думки насправді часто стоять за цією позицією: «якщо я відчуваю потребу в чоловіку, я втрачаю свою гордість і свою гідність», «якщо мені потрібні стосунки з чоловіком, то це означає, що я не самодостатня, неповноцінна, ущербна», «це нескромно (непристойно, принизливо) хотіти чоловічої уваги і любові, якщо це є – я легковажна жінка».

Такі думки й переконання, які часто усвідомлюються до психотерапевтичної роботи, але все ж керують поведінкою, забороняють жінці дати зрозуміти чоловікам, що вони є бажаними в її житті, і тому чоловіки просто... проходять повз (не чуючи своєї потрібності), природно реагуючи на жінок, які проявляються більш відкрито до відносин. А вона в цей час залишається на самоті, надівши гордовиту, але сумну «корону недоступності і самодостатності».

Для чоловіка важливо йти до жінки, але цей шлях не повинен бути «бігом з перешкодами». В іншому випадку, якщо відносини все ж з'являються, і жінка підпускає до себе чоловіка, зізнаючись собі в бажанні бути з ним, вона несвідомо починає руйнувати зв'язок, «знаходячи його ахіллесову п'яту», «б'ючи в слабкі місця», критикуючи, і все це – з несвідомою метою «вдарити по його гідності та тим самим помститися за свою уражену гордість, яка руйнується через потреби в чоловіку». Так, відчуваючи приниження через почуття, жінка починає несвідомо принижувати його, щоб вирівняти і збалансувати своє травмоване Его. Від цього відносини руйнуються та припиняються, і жінка знову надягає «корону недоступності», маючи додаткові причини уникати відносин.

Якщо такий досвід повторюється і посилюється «по колу», то виникає «вінець безшлюбності», причини якого є прихованими від самої жінки, а наслідки – болючими. Іноді до психосоматичних розладів жіночого здоров'я. Як вийти з цього замкнутого кола?

Важливо усвідомити, що згадані вище думки, переконання є тими концепціями, які виконують функцію заборони на стосунки з чоловіком взагалі, або будуть механізмом їх знищення. Важливо вчитися замінювати «корону недоступності» на «вінець жаданості». У даному випадку мова не йде про інші крайнощі – легковажність, нерозбірливість, легкодоступність у стосунках (це не має нічого спільного з жіночою гідністю, до речі, у чоловіків є досить міцних епітетів щодо цього), а про усвідомлення, що  вінець розвитку жінки та жіночності – в потребі стосунків із чоловіком, пізніше – в побудові сім'ї, далі – в народженні дитини.

Потреба в чоловікові й у відносинах з ним – це природно, здоровий рух до зрілої жіночності та сексуальності. Саме в цьому і проявляється Жінка.  Головна риса жінки – в умінні вибудовувати гідні відносини з чоловіком. Щоб бути бажаною жінкою, важливо бажати стосунків з чоловіком. Цікаво, що слова «вінок», «вінець» і «вінчання» мають спільне коріння і ведуть від юності до розвитку жіночності, і до отримання благословення у відносинах.

Дорогі жінки, ось питання для Вашої самодопомоги:

1. Що саме ви «носите частіше» – «корону недоступності» або «вінець жаданості»?
2. Як це впливає на ваші стосунки з чоловіком / чоловіками та жіноче щастя?
3. Які думки, уявлення стоять за тим, яку з цих жіночих прикрас Ви одягаєте найчастіше? Що це вам дає або забирає?
4. Чого ви хочете для себе в дійсності?

Одна з моїх клієнток, яка працювала з цією темою, уявила, що замість холодної «корони гордості й недоступності» вона одягає на голову прекрасний вінок з живих квітів – «вінець жаданості», потреби любити і бути коханою.  І в її образ і самовідчуття відразу додалося тепла, бажання його виявляти, більшої відкритості, необхідності впустити чоловіка і відносини з ним у своє життя. Не дивно, що жінці уявилася і фата (не як аксесуар), а як логічне продовження стосунків, і мабуть, мрія про сімейне щастя...

З любов'ю до жінок, з повагою і вдячністю до клієнток і учасницям жіночих груп, Ольга НАГАЛЬ.


Довідка: Ольга Нагаль - практичний психолог, психотерапевт за методом кататимно-імагінативної психотерапії (символ-драма), таролог, II ст. Reiki, член ГО «Психологічна служба Євромайдан». Провідні школи індивідуального розвитку: «Колесо життя», «Квінтесенція жіночих енергій», «Архетипи Таро - психологічний аспект життя», «Жінка – мати». Очолюю психологічну службу реабілітації та підтримки учасників АТО та їх сімей при ООПСЕМ м. Рівне.

Звертатися: Центр розвитку Couple' S'ecrets:  
0961644235 - Яна Довмат





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ