Ми у Facebook
21.10.2015, 20:00

Острозька академія відзначила свій день

Святкування Дня Національного університету «Острозька академія» відбулося 21 жовтня. Цьогоріч першому вищому навчальному закладу Східної Європи виповнилося 439 років з часу заснування і 21 із моменту відродження.
Розпочалося відзначення з урочистого молебня у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького. Студенти, викладачі й працівники університету помолилися не лише за процвітання закладу, а й за мир в Україні.

«Важливо не тільки те, що наша академія — найстаріший інтелектуальний осередок Східної Європи та України, а й те, що ми одні з найкращих у багатьох сферах. Та й хіба може бути інакше, якщо ректор університету настільки вболіває за нас, викладачі приїжджають з далеких міст, аби викладати студентам, а самі студенти після закінчення навчання тут, ще й свої сім'ї приводять сюди вчитися? Усе це багато про що свідчить. Ми щиро дякуємо Богові за Острозьку академію, за постійну підтримку, яку ми відчуваємо кожного дня», ― йшлося у проповіді настоятеля храму Василя Жуковського.



Далі на всіх чекали відкриття аж двох унікальних виставок. Спочатку до уваги глядачів представили виставку-реконструкцію українського побуту поч. ХХ ст. з експонатами, подарованими першим Президентом України Леонідом Кравчуком.



Наступна ж експозиція була організована спільно з благодійним фондом «Платар. Пам'яті Сергія Платонова» ― у рамках виставково-освітнього проекту «Шляхами древніх світів» відкрилася виставка «Світ Трипілля».

«Українці думають, що їм нема чим пишатися. Я зовсім не згодна, і виставка “Світ Трипілля” ― свідчення на мою користь. Ми не просто частина Європи, а частина світу, і нам не потрібно доводити це», ― вважає представниця фонду, історик, екскурсовод Ірина Ліпінська.

Під час відкриття обох виставок аудиторія мала можливість і подивитися на експонати, і почути чимало цікавих історій від І. Ліпінської та ректора Острозької академії Ігоря Пасічника.

Під час офіційної частини святкування не забули, за традицією, відзначити найкращих студентів та співробітників НаУОА грамотами та подяками за здобутки в громадській та викладацькій діяльності, а також за значний внесок у розвиток університету. Також ректор Ігор Пасічник розповів про цьогорічні досягнення академії та про плани й перспективи на майбутнє.

«Незважаючи ні на що, ми продовжуємо будівництво нового корпусу — завершуємо зведення міської вежі, яка буде принадою для туристів і справжнім архітектурним шедевром. Я впевнений, що незабаром в Острог приїжджатимуть, щоб передусім побачити новий корпус Острозької академії. Хоча держава нам не виділяє кошти, але ми знаходимо їх самостійно й не припиняємо будівництво. Сьогодні ми започатковуємо проект «Місія сучасного університету» до 440-річчя Острозької академії, яке відзначатимемо наступного року. Таким чином ми хочемо показати роль Острозької академії у становленні інших шкіл вищого типу в Україні й Східній Європі загалом. Сподіваємося, що до цього обговорення ми залучимо передусім наших урядовців, адже місія сучасного університету в Україні має бути чітко визначена. Лише тоді можна говорити про місію університету в світі відповідно до сучасних викликів. Я вже давно переконався, якщо немає мотивації, то людина просто згасає. Для мене таким мотивом була, є і буде Острозька академія. Чим більше вивчаєш цей культурно-освітній феномен, тим більше переймаєшся, що необхідно відродити історію слави Острозької академії. Моє натхнення — це люди, які зі мною працюють — мій чудовий колектив. І, без сумніву, студенти... Коли я дивлюся в їхні світлі очі, які очікують позитивних змін, то намагаюся докласти максимум зусиль, щоб їхні сподівання на те, що закінчивши Острозьку академію, вони зможуть будувати омріяну Україну, виправдалися», — зауважив ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

Вітаємо з Днем народження ректора Національного університету "Острозька академія" Ігоря Пасічника


У започаткуванні дискусійної платформи «Місія сучасного університету» взяли участь представники Острозької академії, а також доктор філософії, науковий дослідник Лотарингського Університету (Франція) Віолетта Москалу.



«Нам постійно кажуть, що українські університети володіють автономією. Хіба ж можна так стверджувати, якщо все — і навчальні дисципліни, й умови прийняття до університету і процес навчання — визначено законодавством від А до Я. Якби так було завжди, ми б ніколи не дізналися про Ейнштейна, який вчився на трійки, а отримав Нобелівську премію. Університет може впливати на особистість і змінювати її. У нинішніх умовах функціонування вишів нашої держави чимало молоді втрачає свій шанс на досягнення успіху лише тому, що в школі щось їм було менш цікаве чи важко давалося. У цьому теж полягає важливість визначення місії сучасного університету і визначення формату його подальшої діяльності», ― каже І. Пасічник.

Острозька академія на потреби українських військових передала автобус

Цьогорічне відзначення Дня університету в НаУОА відбулося без гучних концертів та флеш-мобів, як це було зазвичай. Причиною стала непроста ситуація в Україні. Проте це не завадило студентам влаштувати святковий ярмарок «Пасіка», який був облаштований в коридорі навчального закладу. Там можна було придбати гарні речі, зроблені руками спудеїв, а також поласувати різними смаколиками. Водночас на території університету можна було зустрітися і навіть сфотографуватися зі студентами у костюмах бджіл, які не давали можливості забути про те, що всі представники Національного університету «Острозька академія» ― це один великий вулик.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ