Ми у Facebook
22.10.2015, 22:00

Барви рівненського Полісся зберігає у співах гурт "Старі коні"

Музичний фольклор Полісся завжди привертав увагу дослідників, фольклористів, етномузикологів та широке коло любителів народної культури.
Рівненське Полісся, як регіон, де й донині збережено архаїчні прадавні зразки народно-пісенної культури, є цьому яскравим підтвердженням. Адже саме ця невелика територія ось уже впродовж кількох століть притягує фахівців і донині дивує архаїчними реліктовими знахідками звичаєвості, обрядовості та високою пісенною культурою, що прийшла до нас із давніх-давен й продовжує зачаровувати слухача в наш час.

У Рівненському краєзнавчому музеї представлять фольклор дубровицького села Сварицевичі

Яскравим прикладом збереження традицій автентичного поліського співу є спів фольклорного гурту із села Старі Коні, Зарічненського району. Колектив цей, у складі Чекун Наталії Никифорівни, Петровець Надії Яківни, Ковтунович Антоніни Миколаївни та Чекун Домініки Никифорівни, добре знаний як на теренах нашої області, так в Україні й поза її межами. Виконавиці співають разом із 1982 року, але й донині учасниці, а це жінки пенсійного віку, продовжують популяризувати автентичний спів Рівненського Полісся та з успіхом представляючи фольклорну традицію свого села на багатьох фестивалях та різноманітних концертах. Зокрема гурт побував з концертами в Польщі, Білорусі, Росії, Києві, Одесі, Чернівцях та інших куточках нашої держави. Не можна не захоплюватись довершении автентичним поліським співом гурту на чолі з його лідеркою - Домінікою Чекун. Оригінальний тембр співачки, використання регістрів та багата мелізматика не залишають байдужим нікого, кому довелось слухати цей чудовий колектив.



Пісні, приурочені до певних циклів календаря, позакаледарні твори, сольне виконання - все це народне багатство, збережене й дбайливо донесене учасниками колективу до сучасного слухача. Колядки та щедрівки, кустові, жнивні та звичайні пісні у виконанні гурту послужили основою для укладання цього компакт диску.

На Рівненщині виступав відомий етно-гурт "Божичі"

Архаїчна мелодика календарно-обрядових пісень, розвинуті мелодії позакалендарних творів та висока майстерність виконавців із села Старі Коні вказують на багату природу і високу традицію співу в регіоні та, сподіваємось, принесуть справжню насолоду любителям традиційної музичної культури



За матеріалами АВТЕНТИЧНА УКРАЇНА





На правах реклами