Ми у Facebook
23.10.2015, 12:08

Один із засновників УНСО на Рівненщині Сергій Пандрак: Це не наші вибори [+Відео]

З офіцером добровольчого батальйону “Айдар”, одним із засновників УНСО на Рівненщині Сергієм Пандраком зустрілись у перші дні жовтня, невдовзі після того, як поширилась інформація про нічний підпал автомобіля “Нісан”, який доставляв допомогу в зону АТО і мав номерні знаки “Айдар -30”.
Зважаючи на те, що за кермом цього автомобіля не раз бачили Сергія Пандрака, розмову ми почали якраз із прохання прокоментувати “гарячу” новину.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Автомобіль, про який іде мова, належить рівненській спілці учасників бойових дій та АТО “УВО”. Їй він був подарований моїми побратимами з УНСО “Волинь-Захід” у січні на мій день народження. Вони його придбали, перевезли через митницю, отримавши відповідні дозволи, і подарували спілці. Інколи за кермо цього автомобіля сідав я. Їздив на ньому кілька разів у зону АТО, їздив на полігон у Яворів, у Тучин, на учбово-військовий полігон на Житомирщину. Тобто ця машина використовувалась в основному для волонтерської роботи. А коли не їздила у волонтерських справах спілки, стояла на стоянці рівненського МЖК на вулиці Струтинської. Чесно кажучи, мене дуже здивувало, хто такий сміливий ризикнув спалити машину спілки учасників бойових дій, ще й з номерами “Айдар-30”. Дуже ризиковий хлопець!..

Відразу скажу, що ворогів у мене немає, у моїх рідних — теж. Ні я, ні моя родина нікому нічого не винні. Фірма МЖК також нікому нічого не винна. Діяльність спілки “УВО” тільки розгортається, це в основному волонтерська робота, допомога інвалідам війни, сім'ям загиблих і хлопцям на фронті. Спілка теж нікому поки що дороги не перейшла. Тому ця подія мене дуже здивувала. Ну, але якщо брати до уваги, що вчергове “світяться” в інтернеті списки батальйону “Айдар”, більше тисячі чоловік, а слідчий комітет Росії відкрив кримінальні справи проти всіх айдарівців, і там є й моє прізвище... Можливо, під виглядом переселенців сюди приїхали сепаратисти? А, можливо, це й місцеві — згадайте, який відсоток голосував за Партію регіонів у нас в області?!.. Чи я когось підозрюю — чесно скажу, що ні. Можливо, хтось мене вважає своїм ворогом, то це його проблеми, нехай іде в церкву, поставить свічку за моє здоров'я — так положено, третю свічку за своїх недоброзичливців ставити.

– Вважаєте, і в нас є сепаратисти?
– Я думаю, що спецслужби Російської Федерації задіяні всюди, в тому числі і в нас на Західній Україні. До палатки нашої спілки під червоно-чорним прапором у центрі Рівного часто підходять провокатори, які намагаються спровокувати нас на різні нехороші речі. Я буквально кілька тижнів тому вчергове повернувся зі Сходу і вкотре можу підтвердити: погляди в людей є різні... Бачив це і тоді, коли воював в “Айдарі”, коли ми визволяли містечка і селища, а особисто я мав честь визволяти чотири населені пункти. А якщо зважати, що сьогодні близько ста моїх побратимів добровольців-айдарівців сидять по СІЗО, і справи в основному сфальшовані — або їм підкинули зброю, або наркотики...



– Чого бракує нашим військовим на Сході — з Ваших спостережень?
– Майже взвод моїх побратимів-айдарівців, коли почали “Айдар” ламати, розпорошувати, перевелися в 81-у житомирську десантну бригаду. Майже 30 айдарівців там воюють, мої побратими по УНСО там воюють. Уявіть собі ситуацію: на взвод 32 чоловіки не було літнього військового спецодягу, не було літніх берців, не було жодної портативної радіостанції, жодного бензо- чи дизельного генератора. Я особисто закупляв за свої гроші й за ті кошти, які ми збираємо як пожертви, британський військовий спецодяг, бензогенератор, речові військові мішки.

...А ще солдати потребують сповіді, причастя. У нас в організації є свої капелани й вони часто туди їздять. Практично кожного тижня відправляється вантаж на передову. Надається допомога військово-польовому госпіталю в місті Сватове, переселенцям, які знаходяться в цьому ж місті. Така ось робота, щоденна...

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Пане Сергію, чимало таких активних, небайдужих людей, як Ви, нині беруть участь у місцевих виборах...
– Ні я, ні мої побратими, товариші, стара гвардія УНСО в цих виборах участі не беремо. Позиція наша дуже проста: це не наші вибори, не наш виборчий закон.

– Чому “не наші”?
– Не наші, не українські. Не за українським законом. Закон прийняли такий, який певні сили підлаштували під себе.

А якщо дасть Бог нам здоров'я, сил і натхнення, і закінчиться війна, а за моїми прогнозами вона закінчиться в кінці 2016 — на початку 2017 року, то в 2017 році, в чергових виборах, згідно Конституції, ми більш за все будемо брати участь — і до Верховної Ради, і до органів місцевого самоврядування.

– А якщо брати тих, хто бере участь у виборчих перегонах, – маєте певні симпатії та антипатії?
– Нещодавно я сказав в інтерв'ю, що пророцтво Кузьми Скрябіна має збутися — той, хто був депутатом з 1999 року будь-яких рад, від сільської до Верховної, і які зараз є депутатами, і які зайдуть знову в сільські, селищні, міські ради і стануть міськими головами — вони повинні бути поділені на дві “купки”. Дві третини повинні бути “стріляні” (я кажу образно), а третина – “биті” (знову ж таки, в лапках). Один із моїх товаришів, який був двічі депутатом міськради, з 1998 року, від нашої демократичної, патріотичної структури — образився на мене: мовляв, а за що мене? А тому, кажу, що ти, Сергію, і твоя організація в 1999 році проголосували за віддання земельної ділянки на Набережній, де збудували заправку “Шелтон”, а через забор від неї діти бігають у футбол, дихають цими випарами. А якщо я згадаю ще епізоди, за що ви там проголосували...

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Тобто маєте на увазі, що ті, хто останні скликання був депутатами, мали б колективно нести відповідальність?
– Якщо відверто, то тоді, коли почали міські й обласні ради формуватись за партійними списками або “50 на 50”, почався повний “бєспрєдєл”. Я професійний будівельник, 30 років є незмінним керівником проектно-будівельної організації “МЖК”, я бачу, що робилося. Як бездарно ламався і ламається генеральний план забудови. Як більше 30 капітальних об'єктів вийшли за “червоні лінії”. Особливо проблематично, що вони збудовані на серйозних перехрестях, які потрібно розширювати, щоб розвантажити транспортний потік.

...Бачив на бігбордах картинку, де така гарна Театральна площа, театр, готель “Україна”, будиночки, де “Рубін”, і позаду така затуманена собача буда, де написано “Манхеттен”. Вона прикрашає Театральну площу?.. І таких скляних собачих буд у Рівному нарахую з десяток. Ось три будинки і поряд з ними пам'ятник і альтанка Марії Несвицької — прикрашають. Але цю річ зробив Віктор Чайка, замовником було управління капітального будівництва, і між іншим, якщо дивитись на ту альтанку, то з правого боку другий будинок, 26-квартирний, збудований за програмою молодіжного житлового будівництва, я до цього причетний. Це — прикрашає місто Рівне. А от чи прикрашає місто Рівне будинок на розі Степана Бандери і Чорновола “Набережний квартал”, який з двох боків вийшов за червону лінію? Там же потрібно розширювати перехрестя! А що зробили з перехрестям Відінська-Київська? Там капітальна 5-поверхова споруда в торці 12 школи вийшла за червону лінію. Як це перехрестя розширити? А якщо ідемо від 12 школи до перехрестя Данила Галицького-Київська, до автостанції, то там по ліву сторону має бути широкий 100-метровий пішохідний бульвар Бузковий, який має вийти на Костромську. Підходимо до “Сільпо” – а там вже дві споруди, хто дав дозвіл їх збудувати, якщо там по плану — бульвар Бузковий?

– Тобто виходить, що будівництво в місті ведеться хаотично?
– Та в нас взагалі з 1999 року немає головного архітектора в місті! До 1999 року в нас був головний художник Закревський, працював супер, погоджував усі фасади, а потім він помер і посаду ліквідували. А головного архітектора — немає. Був до 1998 року Поладич, який відстоював місто, і це дійсно був архітектор. А те, що маємо зараз чудове красиве місто, яке нині ламається, паплюжиться в плані будівництва і архітектури — то це місто заклали два мери: Олексій Користін і Віктор Чайка, до 1999 року. А з 1999 року все почало ламатися, коли міська рада почала будуватися за партійними списками. Віктор Анатолійович не міг боротися, в нього не було там більшості, і він мусив іти на різні компроміси... А мене турбує, як живе і розвивається місто, турбує як його мешканця, як людину, в якої у Рівному живуть діти, ростуть четверо онуків.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

– Як почувається нині та організація, якою Ви опікуєтесь вже не одне десятиліття — рівненський МЖК?
– Свого часу, в 1993 року, УКБ і Федів своїм розпорядженням передали нам недобудовані будинки на завершення — це 20,5 га території з боку Струтинської, Гагаріна, це територія, яку так і називають – район МЖК. МЖК — це молодіжний житловий комплекс, в цьому районі в основному проживають молоді сім'ї, які отримали житло за державними програмами. За цей час перша і друга черги збудовані, там живуть люди, і МЖК завершує третю чергу, останню.

...Мене запитують: чому з'явились такі бігборди – “МЖК сім'я”? Ну, по-перше, нещодавно зареєстрована така фірма “МЖК сім'я”, яка в основному здійснює генпідряди і субпідряди. Тобто та організація, яка була створена ще в 1988 році — ТОВ “Рівненський МЖК” – є забудовником і замовником, а субпідрядників з нами працює аж три десятки. А, по-друге, МЖК — це житловий комплекс, де присутнє ціле середовище: дитячі майданчики, магазинчики, спортивні майданчики... МЖК — це сім'я, а сім'я — це МЖК.

– Як фінансуються нині відповідні державні програми?
– На жаль, вони загальмовані. Два роки в державному бюджеті на молоді сім'ї не закладається жодної копійки. В обласному бюджеті — жодної. Міська рада заклала 5 мільйонів, і тут зненацька, нікому нічого не сказавши, взяли й ці 5 мільйонів зняли з цього рядка і перекинули невідомо куди. Це, я вважаю, позиція неправильна. Віктор Чайка, коли прийшов у 1998 році, – була шалена криза, гіперінфляція, але він щороку закладав кошти для надання пільгових кредитів молодим сім'ям. В нього була позиція така: “Молодежь должна иметь жилье, место, где она могла би жариться”. Ну, це слово таке цікаве — тобто, кохатися, любитися і народжувати чим більше дітей. І, за статистикою, наші молоді сім'ї, які отримали державний пільговий кредит або кошти з міського чи обласного бюджету, мають народжуваність у 4,5 раза більшу! А оскільки нині йде війна і на фронт пішли в основному молоді люди до 35 років, в яких вже є по одній-дві дитини і більше, і більшість не має житла, то в державному бюджеті повинні бути передбачені відповідні кошти. Для воїнів, які повернуться здоровими, вирішення цього питання — тільки через державний пільговий кредит: 30 років, пільги на дітей, під 3%. А для інвалідів 1, 2, 3 групи житло повинно надаватись безкоштовно через відповідні програми. Так само для сімей, які втратили дітей чи чоловіків.

– Що вдалося збудувати останнім часом?
– Наприкінці року ми здали 48-квартирний житловий будинок в районі МЖК. Буквально півтора місяці тому нам вдалося ввести в експлуатацію єдину в Рівненській області 18-поверхову висотку. Цей будинок стояв чотири з половиною роки не з нашої вини. Там банкрутом був оголошений київський банк, через який йшло фінансування, і компанія-інвестор СІБ, сургутська, також була банкрутом. Процедура банкрутства тривала більше чотирьох років. Але, слава Богу, зрушили, ввели цей будинок в експлуатацію, МЖК — замовник, зараз завершується благоустрій, і 120 сімей вже мають робити опорядження в своїх квартирах. І я запевняю всіх, що всі отримають свідоцтва на право власності, оскільки замовником був і залишається рівненський МЖК, головою якого я є. Цей будинок вже прикрашає місто, а нині з правого боку там будується триповерхова соціально-побутова інфраструктура, яка до кінця року також буде введена в експлуатацію. І коли закінчиться там благоустрій, центральні ворота в район МЖК теж будуть відкриті.

...Думаю, що через роки три, максимум чотири, третя черга МЖК буде забудована, а це 6,5 га. Буде красивий молодіжний мікрорайон МЖК з пішохідним бульваром Сонячний імені Віктора Чайки, тобто від вулиці Грушевського до 24 школи буде гарний пішохідний бульвар, де гулятимуть молоді матусі, дідусі, бабусі з дітьми і онуками.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

До теми:

Лідер "Правого сектору" Рівненщини Роман Коваль: Україні потрібна національна диктатура [+Відео]

Депутат Рівненської облради Віктор Кривун: Не складати руки і боротися [+Відео]

Головний “будівельний ревізор” Рівненщини Ігор МІЧУДА: Мене замовили за два місяці [+Відео]





На правах реклами