Ми у Facebook
02.11.2015, 18:30

Рівненщина: 12-річний хлопчик з проблемної сім'ї харчується сирою картоплею і потребує допомоги

В центрі міста Сарни 12-річна дитина з вродженою хворобою - фенілкетонурією - живе в жахливих умовах.
Про це пише журналіст з Рівненщини Ольга Лотоцька на своїй сторінці в соцмережі .

"Сарни. Центр міста. Саме тут в одному з бараків, що неподалік собору, живе Яна Рокитенець. Мама 12-річного Влада, який має вроджене захворювання - фенілкетонурію. Дитина ніде не навчається, не розмовляє, майже не харчується сама, має інвалідність. Впевнена, цей хлопчик незнає, що таке щасливе дитинство. І що таке день народження.. І новий рік... і просто гарний день... бо життя цієї дитини сіре та одноманітне, минає у стіна[ старого і занедбаного бараку.

Сьогодні завітала туди на прохання Ольги Лукяненко і Оксани Смолі. Дівчатка вже давно розповідали мені про цю мамочку і про те, що це дуже проблемна сімя. Дитина запущена, мама не лікує сина належним чином, не доглядає за ним. Зокрема хлопчика потрібно відправити в реабілітаційний центр, де йому нададуть кваліфіковану медичну допомогу. Мама ігнорує це, мотивуючи, що не може наразі через те, що триває слідтво - декілька місяців тому загинула її мама. Та на лікуванні неодноразово наполягали медики і до загибелі мами... Яна просто ігнорує вимоги медиків.Умови проживання сімї жахливі. Побачене стривожило всіх нас...Особливо, коли побачила , що хлопчик їсть сиру картоплю...Мама почистила її...і порізала шматками..спершу мені здалося, що це кукурудзяні палички...але потім побачила, що це картопля... звичайна.. сира. На моє питання чому він це їсть, мама відповіла, бо любить, приходить на кухню і просить. І на наступне моє питання чи просить він банани, апельсини чи солодощі,? Мама відповіла, що ні. І ще одна жахлива картина: хлопчик сидів і жував мотузку, я запитала чому він це робить.. .мама відповіла, що це його улюблене заняття. Жах просто.. А про умови проживання то взагалі хочеться кричати. Меблі в жахливому стані, хлопчик немає на чому спати.. на його дивані..як і на решті ліжках - діри... всюди неприємний запах...стіни вкриті чорними плямами. Позаяк... наразі веду проект по дівчинці Богданці....основну роботу по сімї і дитині Яни Рокитенець
елегую Ользі Лукяненко, сарненській волонтерці. Прошу представників соціальних служб взяти на облік цю сімю, дитину, більш серйозно віднестися до проблем цього хлопчика. Додаю фото дівчаток, які зі мною відвідали цю сімю сьогодні.. Які небайдужі до долі цієї дитини, ініціювали зустріч з цією сімю. Спільно просимо всіх небайдужих допомогти цій дитині. Телефони Ольги Лукяненко: 0992027757, 0983252908.Вона надасть більш детальну інформацію про дитину, її проблеми."- пише Ольга Лотоцька.



Довідково: Фенілкетонурія («Феніл-» — від слова фенілаланін, «-кетон-» — від слова кетони, «-урія» — виділення продуктів обміну з сечею) — спадкова хвороба, яка зумовлена дефектом гена ферменту фенілаланінгідроксилази, що знаходиться на довгому плечі 12 хромосоми (12q 22-24). Діти, народжені з фенілкетонурією, не здатні метаболізувати фенілаланін (частина протеїну), який через це накопичується в крові. Така ненормальна висока кількість фенілаланіну перешкоджає нормальному розвитку мозку. За умови відсутності лікування, призводить до розумової відсталості.Спадкове захворювання ,яке характеризується головним чином ураженням нервової системи.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ