Ми у Facebook
12.11.2015, 11:49

Хто такі біженці, переміщені особи та переселенці з Криму та Донбасу

Сьогодні тих, хто виїжджає з Криму чи Донбасу, часто називають біженцями, проте у громадян залишаються українські паспорти і, відповідно, зберігається українське громадянство.
Згідно Конвенції ООН про статус біженців, такими можуть бути визнані люди, яким в країні, громадянами якої вони є, може загрожувати дискримінація, переслідування за расовою, релігійною та іншими ознаками.

19 червня 2014 року Верховна Рада України прийняла давноочікуваний закон, що стосується прав та статусу переселенців з Криму та Сходу України - «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України».

Прийнятий Закон містить процедуру отримання статусу "вимушеного мігранта" та можливість позбавлення статусу одним і тим самим органом влади Державною міграційною службою України, при цьому цей орган визначає отримання соцальної допомоги та допомогу у поселенні, в тому числі пропонує місця. У разі відмови від поселення у запропонованому місці - "вимушений мігрант" позбавляється свого статусу в питаннях надання тимчасового житла.

Авжеж, переселенці при обранні місця тимчасового перебування спираються не тільки на наявніть чотирьох стін, а й на можливість отримати робоче місце, віддати дитину у дошкільний, шкільний заклад чи до ВНЗ, отримати медичну допомогу.

Закон передбачає процедуру надання статусу "вимушеного мігранта", якщо присутні такі фактори, як:
"залишення особою місця проживання на території України внаслідок виникнення обставин, які загрожують життю чи здоров’ю особи або членам її сім’ї, втрати житла, засобів (джерел) забезпечення та існування, загрози застосування насильства, переслідування за політичними, релігійними переконаннями, національною приналежністю чи належністю до певних соціальних груп або з наміром уникнути наслідків збройного конфлікту або окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини і яка не перетинала міжнародно визнаного державного кордону України".

До Рівного прибувають переселенці з Луганська й Донецька

Проте, не зрозуміло, навіщо вводити ці терміни і хто буде оцінювати, наскільки реальна була загроза життю людині, якщо вони перебувають у зоні АТО або окупованій території Россійської Федерації?

Питанням залишається й те, чому люди, які перетинали кордон України, позбавляються такого права? Якщо людина, виїхала з окупованої території, і відвідала конференцію ОБСЄ у Швейцарії, то автоматично я позбавляюся статусу "вимушеного мігранта"? Від цього відвідування мені повернули мою квартиру чи відновилися документи?

Стаття 6 закону каже, що "забезпечення права вимушених мігрантів на отримання чи поновлення замість втрачених документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус здійснюється у порядку, визначеному статтею 6 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Це ж стосується й "забезпечення реалізації прав вимушених мігрантів на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, соціальні послуги, освіту".

Дорожная карта переселенца из зоны АТО: что брать с собой в дорогу и как выехать

Проте, сам закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» стосується лише території АР Крим та міста Севастополя. Виходить, що жителі Донеччини чи Луганщини не зможуть відновити документи чи отримати соціальні послуги?

Довідка з Вікіпедії
Переміщені особи — переміщені, силоміць виселені або за розпорядженням влади переселені люди, яким загрожують військові дії або стихійні лиха, як-от: землетруси, повінь, аварія тощо.

Вирізняються дві категорії переміщених осіб:
ті, які були вимушені залишити країни походження або місце постійного мешкання, перетнули державний кордон та опинилися у становищі, подібному до становища біженців, але залишилися під захистом свого уряду;

ті, котрі, хоча й залишились в кордонах своїх країн, були вимушені покинути місця свого постійного мешкання, або припинити звичайну економічну діяльність через те, що їхнє життя, безпека або свобода опинилися під загрозою внаслідок насильства, збройного конфлікту або внутрішнього безладдя.

Інформація для громадян, які приїхали з АР Крим, міста Севастополь, Донецької та Луганської областей

Біженці (або утікачі) — особи, які внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебувають за межами своєї країни та не можуть або не бажають користуватися захистом цієї країни внаслідок таких побоювань.

Внутрішньо переміщені особи - це громадяни України, особи без громадянства або іноземці, які легально проживають на території України, які були змушені залишити свої будинки або місця звичайного проживання, зокрема, в результаті/або для того, щоб уникнути наслідків збройного конфлікту, окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини, стихійних або антропогенних лих, і які не перетинали міжнародно визнаний кордон України.

За матеріалами espreso.tv/blogs





На правах реклами