Ми у Facebook
12.11.2015, 14:00

У міграційній службі Рівненщини новий лохотрон: розслідування

«Рівненське агентство журналістських розслідувань» фіксує порушення у Державній міграційній службі ще з 2009 року (тоді ця структура була при міліції і називалася відділом ГІРФО). Суть порушень полягає в обмані громадян та шахрайстві з додатковими та необов’язковими платежами.
Такі речі були ще при президенті Кучмі, а потім при Ющенку і Януковичу. А зараз – й надалі продовжують існувати при Порошенку. Крім того багаторічна очільниця «паспортної» структури у Рівненській області навіть балотується від президентскьої партії в міську раду.

Поповнення рахунку у міграційній

23 липня 2015 року. Їдучи на роботу журналіст «Четвертої влади» отримує телефонний дзвінок від знайомого – Сергія. «Подаю документи на «закордонний» і мені тут в міграційній дивні реквізити для оплати підсунули. Якесь поповнення рахунку, уявляєш?» – каже Сергій. Щоправда помітив він це, аж коли заплатив.


Поради рівнянам: що робити при втраті закордонного паспорта [+ПОРАДИ]


Отож ось так виглядали папірці, які він отримав в Рівненському міському відділі Державної міграційної служби, що на вулиці 16 липня:



Сергій робить паспорт у терміновому порядку, тому держмито та плата за адмінпослугу подвоєні. 818,62 гривень. Це, умовно кажучи, перша сторінка. Скобка у кутку приховує ще один платіж.



Це, умовно кажучи друга сторінка, де на відміну від попередньої не зрозуміло, що за платіж і для чого він. При чому сума вочевидь варіюється, бо написана від руки.

Спершу Сергій навіть не звернув уваги на прикріплений папірець, потім касирка озвучила суму – на сто гривень більшу ніж та мала би бути. А вже заплативши, Сергій побачив, як щойно він поповнив картковий рахунок невідомій йому Тетяні Кириченко.



На квитанції платіж за реквізитами з ДМС виглядає як «Поповнення карт. рахунку №4323355301637021 Кириченко Тетяна Семенівна»

Чому в Державній міграційній службі видали реквізити на поповнення карткового рахунку якоїсь фізичної особи? Саме це ми спробували з’ясувати.

Сергій пішов до кабінету, щоб віддати квитанції працівниці міграційної і сфотографуватися. Поки пані розбиралася із папірцями Сергій запитав, про сумнівний платіж:

– Я ще хотів запитати, а що це за сто гривень оплата додаткова? Хто така Тетяна Семенівна?

– Це для прискорення…

– А чого на якийсь особистий рахунок? Я і так за прискорення там в два рази більше заплатив.

– Ні, це за терміновість. Всі ці квитанції.

– А у вас же ж там як написано на цих стендах?

– Про шо?

– Я плачу в два рази більше. Там 170 гривень (розмір мита при оформленні паспорта у звичайний термін – авт.), а я заплатив 340 (мито при терміновому оформленні – авт.). А ці сто гривень для чого на особистий рахунок для Тетяни Семенівни?

– Це для доставки паспортів з Києва, всі надходять до нас в терміновому режимі – за сім робочих днів.

Доставка паспортів з Києва – це лише перша версія. Коли Сергій вийшов з кабінету, до тієї ж працівниці пішов журналіст. Йому вона відповісти не могла, і подумавши кілька секунд вийшла. Вочевидь до керівництва.



Працівниця паспортного, як згодом з’ясувалося – Наталія

Повернувшись до кабінету працівниця кардинально змінила версію. Тепер рахунок Тетяни Кириченко начебто видали помилково. Замість нього мала бути страховка (теж необов’язковий платіж, який обманом видають за обов’язковий – ред.).

Ту ж саму версію за кілька хвилин потому озвучила заступниця начальника міського відділу УДМС Оксана Рябчук. Папірець начебто потрапив до клієнта випадково. Власне кажучи, вона не змогла пояснити як номер рахунку взагалі опинився в міграційній.

Пані Рябчук запевнила, що гроші зараз повернуть. Разом з Сергієм вона підійшла до банківської каси у холі ДМС і зі словами на кшталт «Валічька, потім розберемося» попросила касирку повернути сотню. Та повернула.

Отож Сергій повернув собі сотню, та скільки тих, кому це не вдалося, тих хто не звернув увагу, тих кому також підсунули рахунок Тетяни Кириченко? Шукаючи відповіді на це журналіст «Четвертої влади» знову завітав до ДМС, але вже через кілька днів.

200 гривень для Кириченко за терміновість

Сергій робив терміновий закордонний паспорт, тому ми припустили що саме у таких випадках видають згадані реквізити. «Скажіть, а хто терміновий робить? А скільки треба платити, можете показати квитанції?» – питав журналіст у клієнтів ДМС, які чекали своєї черги. Ні в кого не було такої ж ситуації, як в нас.

І вже зібравшись йти звідти журналіст помітив незвичайний папірець в руках чоловіка, на вигляд років за тридцять. Увагу на папірці зі знайомим номером рахунку привернув напис від руки – «Кириченко Т. С.». Сума поповнення в цьому випадку була вдвічі більшою – 200 гривень.

Як пояснював чоловік, він прийшов оформити підтвердження громадянства дитини і йому все треба зробити швидко, тому він був не проти такого платежу.

Отож випадок з Сергієм виявився не поодиноким, і навіть сума, на яку поповняють рахунок Тетяни Семенівни Кириченко була більшою ніж 100 гривень. Хто така ця таємнича пані, і як вона пов’язана з міграційною?

Хто така Кириченко Т.С.

В реєстрі мін’юсту є фізична особа підприємець із таким же ім’ям, зареєстрована на вулиці Новобармацькій у Рівному – в районі, де будинки з басейнами. Дім пані Кириченко, до слова, згідно із реєстром нерухомості належить їй одноосібно, а коштує майже мільйон.


Витяг з реєстру нерухомості

Її основний і єдиний вид діяльності, згідно з реєстром, називається «інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах». Вказаний її мобільний і домашній номер.

Якщо пошукати в мережі за номером домашнього дізнаємося попереднє місце проживання пані Кириченко і її попереднє прізвище – Костюк. У мережі «Однокласники» ми швидко знаходимо профіль: «Таня Костюк (Кириченко)». Це точно наша підприємниця.


Кириченко Тетяна. Фото з сайту Ok.ru

Та чи точно саме ця жінка володарка сумнозвісного карткового рахунку, чи може ім’я просто співпало? Ми довго думали, як це можна перевірити і не знайшли кращої думки, окрім як піти в банк і спробувати поповнити відомий нам рахунок.

Банківські працівники звичайно ж не можуть розкривати дані клієнтів. Проте, якщо прикинутися, що номер рахунку у нас записаний дуже не чітко і що ми не знаємо імені власника рахунку – можливо банківський працівник допоможе верифікувати цю особу за зовнішніми ознаками, – подумали ми. Отож журналіст «Четвертої влади» навідався у одне з банківських відділень у центрі міста.

– Дивіться, мені таку штуку написали, треба на двадцять гривень поповнити, я не знаю чи це картковий рахунок чи що це таке, – каже журналіст даючи касирці папірець із нерозбірливо написаними цифрами.

– Кириченко Тетяна, – каже касирка після того, як розібралася із цифрами.

– А я не знаю, як звати…

– Це за паспорт ви платите?

– Ні.

– А за що?

– Попросили поповнити. Я знаю як ця жінка виглядає, але не знаю імені.

Касирка каже суму із врахуванням комісії. Крізь скло каси ледве видно монітор, за яким сидить працівниця. Та він розвернутий на стільки, що розібрати, як виглядає власник рахунку на фото не реально.

– Скажіть, а можна я гляну як вона виглядає, бо я ж не знаю як її звати, – питає журналіст.

– Кириченко Тетяна Семенівна, – відповідає касирка, даючи зрозуміти, що екран вона розвертати не збирається.

– Така світловолоса?

Касирка підтвердила відомий нам опис жінки, фото якої бачила на екрані, за двома факторами: кольором волосся та формою обличчя. Отож підприємниця, чий профіль ми знайшли в соцмережі – це саме та Тетяна Кириченко, чий рахунок поповнюють клієнти ДМС у Рівному.

– А чому ви спитали, чи це «за паспорт»?
– питає журналіст в працівниці банку.

– Бо деколи платять за закордонний паспорт, то щось тут за якісь послуги на цей рахунок платять, – каже дівчина.

Отож вона пам’ятає цей рахунок, навіть при тому, що банк знаходиться за кількасот метрів від будівлі ДМС і це далеко не найближче відділення.

Власниця рахунку – мовчить

Чому саме цей рахунок і як пані Кириченко пов’язана з міграційною? Ми довго намагалися з’ясувати це. Спершу ми звірили «френдів» з профілю в «Однокласниках» зі списком працівників ДМС. Співпадінь не знайшлося. Так само посадовців міграційної не виявилося і серед найближчих сусідів Тетяни Кириченко.

Отож ми подзвонили до Тетяни Кириченко за номером вказаним в реєстрі фізюросіб. Спершу пані Кириченко довго не піднімала слухавку. Назвавши своє ім’я журналіст спробував дізнатися те, що його цікавило під виглядом звичайного клієнта ДМС.

– Мені тут в міграційній службі дали реквізити вашого рахунку і я маю поповнити його на сто гривень. Я хотів запитати за що це, може ви підкажете?

– Не знаю, перепитайте там, – відповіла пані Тетяна.

– Та як же ж. Це ж ваш рахунок і ви не знаєте…

Після цього співрозмовниця кілька секунд помовчала і поклала слухавку. Потім просто відхиляла дзвінки.

Начальниці управління ДМС «доповіли про ситуацію»

Наступна сходинка історії однозначно вела до керівництва міграційної служби. Адже де, як не там мають знати, що видають клієнтам. Та виявилося, що працівники доповіли керівництву про ситуацію. Проте не так, як усе було на справді.


Управління державної міграційної служби в Рівненській, міськвідділ. Вулиця 16 Липня, Рівне

Кабінет начальниці управління Лілії Драпчинської знаходиться на другому поверсі у тій же будівлі, де в нескінченних чергах подають документи на паспорт. Двері на цей поверх захищає кодовий замок, як у під’їздах багатоповерхівок, тому потрапити туди не так просто. Начальниця приймає журналіста швидко – чекати не доводиться.

– Ось це видали ваші працівники одному з ваших клієнтів під час оформлення паспорту
, – каже журналіст дістаючи копії виданих реквізитів та квитанцій.

– Да, говорили мені дівчата, що була така ситуація.

– На квитанції видно, що це поповнення карткового рахунку фізичній особі. Якійсь Кириченко Тетяні Семенівні. Як так сталося?

– Говорили мені працівники, але вони пояснювали, що це був страховий поліс, що це було повернуто людині, яка відмовилася від страхового полісу. Я оце не бачила, – каже пані Драпчинська, показуючи на документи, що приніс журналіст. – Мені тоді треба розібратися, хто такий Кириченко.

Журналіст розповів про ситуацію, так як було насправді. Адже те, що видали Сергію, навряд можна назвати страховим полісом, та підлеглі, вочевидь, доповіли Лілії Драпчинській саме про таку версію.

– А хто така оця Кириченко? – каже пані Драпчинська.

– Це ми й хотіли би з’ясувати у вас.

– То я теж хочу з’ясувати це.

Пані Драпчинська відшукала Тетяну Кириченко у «базі населення області», як вона її назвала. Така база є у міграційної служби, при чому з фотографіями.

– Ось і фотографії є, пані Кириченко. Такої пані я тут не бачила, – каже Лілія Драпчинська.

– А це може гіпотетично бути хтось із ДП «Документ»?

– Ні, ні. Працівників ДП «Документу» я теж усіх знаю.

– Теж усіх знаєте? Можливо родичка якась або сусідка?

– Те що це були якісь зловживання, я це виключаю – щоб хтось поповнював комусь і на цьому заробляв. Це може бути якась можливо… або канцтовари якісь замовляли і проплачували, тому що ми не забезпечені канцтоварами. Швидше всього. Тому що нам канцтовари не виділяють, ну мінімальну суму.

– Наскільки я розумію, то це чималі суми мали би бути, тому що лише ми зафіксували два випадки, та в банку навіть знають цей рахунок. Якщо в банк ви з цим рахунком приходите, то вам кажуть «це ви за паспорт платите?».


– І дають весь час цей рахунок?

– Наскільки ми помітили, це у випадку, коли терміново документи роблять то…

– Пропонують оплату.

– Навіть не пропонують. Просто дають цей рахунок. Важко судити скільки відсотків людей отримують цей рахунок, але…

– Я не можу допустити, що це… тому що це вже кримінальне правопорушення, – каже пані Драпчинська.

Начальниця міграційної прийняла нашу пропозицію спуститися на перший поверх та розпитати працівників, які безпосередньо були учасниками.

– По цьому рахунку зараз розбираються, Наташа, – каже Лілія Драпчинська до жінки, що приймала у Сергія документи, та пояснювала, що платіж «за терміновість».

– Пам’ятаєте, Наталія, повертали цей рахунок? – запитує журналіст.

– Да, це тоді помилково підчепили, це замість страхового полісу було причеплено, – каже Наталія.

– А чий це рахунок ти не знаєш? – Лілія Драпчинська.

– Ні, – Наталія.

– Скажіть, а яким чином його можуть випадково причепити і де він тут може взятися на столі у ваших працівників?

– Ну бачте, я тільки приймала документи. Десь помилково замість страхового полісу… – Наталія.

– Бачте у чому річ, просто в мене аудіозапис є, як до вас цей хлопець перед тим сів і питав у вас особисто, що це рахунок. І він запитував, хто така Кириченко Тетяна Семенівна, а ви казали «це за терміновість». Тобто у вас не виникло ніяких сумнівів, з приводу того, що це рахунок фізичної особи і тому подібне. Тобто ви знали, що це за рахунок.

– Ну це треба вияснять у Оксани Петрівни, бо це підлеглий працівник, – Драпчинська.

– То ви не можете пояснити, що це за рахунок? Але ж ви мали би бачити такі оплати цій Кириченко зустрічалися? Були інші випадки?

– Ні, раніше не було, – каже Наталія.

Наталія «нічого не знала» і не могла нічого пояснити. Попри те, що ми самі зафіксували два випадки видачі «рахунку Кириченко» і навіть у банку його впізнавали працівниця міграційної запевнила, що інших випадків, окрім, як із Сергієм – не було.

Як зареєструвати дитину без паспорта батька [+ПОРАДИ]

– Давайте чекаємо Оксану Петрівну, – каже пані Драпчинська. – Мені це вкрай неприємно.

– Працівниця яка ці документи видає, вона ж також має знати.

– Вона те ж саме зараз скаже, – відповідає пані Драпчинська.

– Тобто це справи Оксани Петрівни, Ви хочете сказати?

– Ну вона, я думаю внесе ясність. А я спробую з’ясувати, хто така Кириченко.


Заступниця начальника міського відділу ДМС Оксана Рябчук. Фото з migraciya.com.ua

Заступниця начальника міського ДМС Оксана Рябчук на момент візиту журналіста була у відпустці, а саме вона зі злів начальниці управління мала б знати, що і як. Та й справді, адже саме вона повертала гроші Сергію.

Лілія Драпчинська пообіцяла поговорити з пані Рябчук. Ми домовилися здзвонитися згодом, що і зробили:

– Да, Дмитро, ну що, Оксана мені пояснити походження цієї квитанції не може. Вона каже, що це прикра випадковість, що такого бути не може. Можливо якась страхова компанія вартість змінила, можливо переносили квитанції, тобто немає стосунків ніяких у працівників із тією Кириченко, чи як її прізвище.

Пані Драпчинська каже, що навіть доручила спеціалісту з протидії корупції «моніторити» платежі, щоб такого більше не трапилося. Як саме квитанція потрапила до міграційної з’ясувати також не вдалося – одні припущення:

– Вони не повинні видавати ніякі квитанції крім тих, які передбачені, – каже Лілія Драпчинська.

– Так але ж страховка не передбачена, але видають чомусь.


– Не передбачена, але ніхто її не нав’язує і ніхто її людям не дає, якщо вона не потрібна.

– Ну так, тобто, люди можуть відмовитися, це ми вже чули. Але хтось же каже, що треба саме ось цю страховку, а не іншу, тому що страхових також купа різних.


– Ну страховками займається «Документ» – їхні працівники (ДП «Документ» – дублер послуг міграційної про роботу якого ми вже писали – авт.). І вони мають список тих страхових компаній, які затвердила Державна міграційна служба, ми до того взагалі ніякого відношення не маємо і там не втручаємося.

– Тобто можливо нитки ведуть до «Документу»?

– А в документі, я знаю, вони там страховки дають, нуу, вони людям пропонують, тим що здають там в паспортному сервісі і в них, мені говорила Флореску (директорка Рівненської філії ДП «Документ» Людмила Флореску – авт.), змінилася вартість. Страховка в них стала сто гривень. А страхові – перелік страхових компаній, це там у них є, їх там є кілька, там не одна.

– Отож якщо підсумувати, то вам не вдалося з’ясувати, хто така Кириченко, а пані Рябчук запевняє, що це випадковість?

– Прикра випадковість.

– Але ви ж розумієте, що це не випадковість, бо це не один випадок?

– Ну я сподіваюся, що один випадок і більше такого випадку не буде.

– Можливо більше і не буде, але от скільки їх було до того, оце питання?

– Ну я не думаю, що вони були до того…

– Річ у тому, що у нас є докази, це ж не те, що ми припускаємо, що вони були до того, а у нас реальні докази є.

– Ну тоді нехай їх перевіряють.



Що в підсумку.

Спершу працівниця міграційної служби Наталія запевнила Сергія, що платіж «за терміновість». Потім її керівниця – начальниця сектору Оксана Рабчук, повертаючи гроші, пояснила, що це непорозуміння. За тим очільниця управління Лілія Драпчинська припускала, що це могло бути «на канцтовари». Хоча навіть якби це виявилося правдою – виглядало б не менш дивно ніж поповнення картки Тетяні Кириченко.

Остаточна позиція міграційної служби полягає у тому, що ситуація із «рахунком Кириченко» – прикра випадковість і одиничний випадок. Тим не менше така позиція однозначно суперечить тому, що ми з’ясували. Випадків було точно більше ніж один. І ми сподіваємося, що правоохоронні органи проллють світло на точні цифри.






На правах реклами