Ми у Facebook
19.11.2015, 08:30

19 листопада — Всесвітній день туалету

Сьогодні, 19 листопада, у всьому світі відзначається одне з найоригінальніших свят, яке може дати багато тем для жартів через делікатність теми, — Всесвітній день туалету.
Заснувати цей день було вирішено в 2001 році на міжнародній конференції в Сінгапурі. Тоді експерти туалетної справи з 200 країн створили Всесвітню туалетну організацію (ВТО), яка й проголосила нове професійне свято. Вперше цю дату світ відзначив у 2002 році.

У Сінгапурі, де розташована штаб-квартира СОТ, цього дня проходять різні заходи, спрямовані на залучення уваги громадськості до місць загального користування. Всесвітня організація туалетів привласнює громадським туалетам рейтинг, аналогічний готельній градації. Зокрема, в Сінгапурі і Китаї вже з'явилися п'ятизіркові заклади. Напрям до них указують розставлені на вулиці вказівники. Єдиною невирішеною поки проблемою залишається ліквідація черг у жіночий туалет.

Всесвітній день туалетів введений для того, щоб у всьому світі туалети ставали все більш приємним, світлим і чистим місцем. Нагадаємо, що до цього ще далеко — адже за статистикою, 42% населення планети не мають можливості справляти свої природні потреби в спеціально відведених для цього місцях, тому що не мають їх. Близько 2,6 млрд людей у всьому світі не мають доступу до відповідних норм гігієни, туалетів.

Портал OGO.ua вітає усіх із цим святом! Адже як добре, що ми сьогодні можемо користуватися цим благом цивілізації.

З історії туалетів

2500 до н.е. — перші приміщення, що нагадують туалет в Індії. Подібні споруди були в Китаї, Єгипті і Стародавньому Римі. На кораблях вони називалися “гальюном” і розташовувалися спочатку на високо піднятій частині носа судна.

1681 — перша згадка французького слова “туалет”. Спочатку воно означало процедуру причісування й одягання.

XIX століття — поява громадських туалетів з унітазами без бачків, що змивають, на вокзалах. У XIX столітті в Росії були розроблені “унітаз із сепарацією”, “жіночий пісуар” і всілякі запахові технології.

Слово “сортир” з'являється в кінці XVIII — початку XIX століть, коли в світських колах у моді була французька мова. Загальновідомо, що в такій ситуації дворяни переходили на французьку мову і прямо не вживали “я пішов у туалет”, а говорили “je dois sortir” (“мені треба вийти”). Відповідно від дієслова “sortir” вийшов евфемізм з прихованим значенням “туалет”. Тепер же це просторічне слово стало грубіше, проте при цьому не перестає використовуватися більшістю в повсякденному житті, зазначає “Вікіпедія”.





На правах реклами