Ми у Facebook
22.11.2015, 16:20

На Рівненщині 15 громад перейшли з Московського до Київського патріархату

Рівненщина - одна з лідерів серед областей, в яких відбувається процес переходу громад з Московського до Київського патріархату.
Про процес переходу громад під юрисдикцію Київського патріархату розповів архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон:

Зараз ще три у стані переходу, тобто загальна кількість 15. Ви знаєте, не потрібно шукати дуже багато причин. Вона одна і дуже проста. В першу чергу, люди почали розуміти, що назва «Українська православна церква» вже давно не відповідає дійсності. По суті, це російська православна церква в Україні. І, якщо в східних регіонах, південних, частково північних з цим легше миритися, бо ми знаємо, яка діяльність була, особливо у часи попередньої влади, за часів Януковича. Ми знаємо, які патріотичні настрої людей, зокрема, у західній Україні: люди вже давно розбираються у політиці і у поглядах. Тому, коли священники УПЦ Рівненської єпархії почали дозволяти собі не проводити молитов за Україну, не дозволяли відспівувати воїнів і тих, які на Майдані загинули. І потім, коли почалася неоголошена війна на Сході, люди остаточно переконалися, що, дійсно, це не є українська церква. Перше село, яке наважилося на перехід дало приклад іншим.

До доньки прихильниці Київського патріархату на Рівненщині вночі вдерся чоловік у балаклаві

Я про це довідався вже по самому факту, після того, як пройшли збори. Попередньо запропонували священику Московського патріархату спільну молитву, на що він їм відповів однією фразою: «краще я буду молитися у лісі на пеньку, аніж з Київським патріархатом». Парафіяни сприйняли це як його відмову і зібрали збори. На цих зборах майже одноголосно громада перейшла в юрисдикцію Київського патріархату. Після таких подій мені нічого не залишалося, як прийняти цю парафію. Не може парафія бути без духовного керівництва, адже вона може бути втраченою і в плані духовному, і фіксованому, як парафій.

Почаївську Лавру хочуть передати Київському патріархату

Раніше люди думали, що це неможливо зробити. Так їм промивали мізки більш, як 20 років: «Ви в канонічній церкві, більше ніхто не спасається, навіть римо-католицька церква не спасається» і так далі. Люди були, і до цих пір ще є заляканими. Вони ще досі думають, що спасіння душі можливе тільки «в канонічній церкві». Хоча самі навіть близько не розуміють, що насправді є канонічна церква, якої взагалі як такої не може існувати. Церква вона або є церквою, яка керується духом святим, або її немає. Коли парафіяни це зрозуміли, і почався цей процес. Зупинити його може тепер лише сама УПЦ, в першу чергу, престоятель Онуфрій. Якщо він наважиться і зробить перший крок – визнає агресію.

Громади Рівненщини переходять до Київського патріархату

До цих пір агресія з боку Росії не визнана УПЦ. До цих пір їхні парафії на Сході співпрацюють з бойовиками так званих «ДНР» та «ЛНР».


За інформацією прес-служби Рівненської єпархії





На правах реклами