Ми у Facebook
23.11.2015, 09:00

Чи змусить новий закон покинути палити цигарки рівнян?

МОЗ України висловилося на підтримку антитютюнового законопроекту №2820, розробниками якого є група народних депутатів на чолі з Головою Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Ольгою Богомолець.
Зокрема, в законі пропонують заборонити виготовлення та продаж ароматизованих сигарет в Україні. Адже, на думку розробників законопроекту, смачні добавки, такі як цукор, кориця, ментол, ваніль, шоколад тощо, роблять їх привабливими для молоді та збільшують бажання спробувати сигарети вперше, - повідомляє "Урядовий портал".

Також планують змінити зовнійшній вигляд пачок сигарет. Як розповів завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський, попереджувальні малюнки на пачках сигарет з’явилися в жовтні 2012 року. З того часу курці вже звикли до них і тому профілактична дія попереджень зменшилася. Після ухвалення законопроекту розмір попереджень «Куріння вбиває» збільшиться з 50% до 65%, вони мають бути розташовані у верхній половині пачки і матимуть малюнки з обох сторін.

ОГО запитала рівнян чи змусять такі новації кинути палити.

Наталка, 33 роки
Стаж паління: 13 років

- Звичайно ці зміни не змусять мене кинути палити. Я не думаю, що депутати якимось чином зможуть вплинути на курців. Навіть якщо цигарки стануть дуже дорогими, то палити все одно будуть, просто менше.

Ірина, 39 років
Стаж паління: 20 років

- Думаю, що це не змусить мене кинути палити. Взагалі не знаю, що могло б на мене вплинути. Може, хіба що важка хвороба.

Роман, 28 років
Стаж паління: 10 років

- Не вплине. Якщо людина захоче палити, то вона все одно буде палити. Це рішення залежить лише від бажання людини, а не від законів.

Володимир, 45 років
Стаж паління: 20 років
- Люди вже давно не звертають увагу на те, що написано на пачках. Навіть якщо змінять дизайн і написи, то за тиждень-два всі знову звикнуть. На мою думку, менше б палили, якби ціни на цигарки прирівняли до європейських. А також якби штрафували за паління у громадських місцях, але при цьому зробили місця для паління. Тоді довелось би шукати спеціально відведене місце.

Рівненщина: Через паління в ліжку загинув господар оселі

Світлана, 21 рік
не палить
- Я не палю, але мій батько палив років 30. Він кинув, коли народилася моя сестра, і його через запах цигаркового диму не пускали до дитини. Звісно, йомуу спочатку тяжко було, але він "перейшов" на цукерки-барбариски. Завжди в кишенях було повно барбарисок, які він їв, коли хотілось закурити.





На правах реклами