Ми у Facebook
26.11.2015, 07:00

За газ без лічильників рівнянам доведеться платити більше

Суд визнав незаконною постанову Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року, якою норми споживання газу для мешканців багатоповерзхівок, які не користуються лічильниками, були скорочені вдвічі.
Таким чином, судові рішення повернули до життя колишні норми, розроблені відповідно до рекомендацій фахівців Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Київський апеляційний адміністративний суд рішенням від 4 листопада залишив без задоволення подану Кабінетом міністрів апеляційну скаргу у справі про дискримінаційні норми споживання газу без лічильників. Скаргу було подано у зв'язку з тим, що у вересні Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною і недійсною урядову постанову №237 від 29 квітня 2015 року, - пише портал "104".

У цій постанові вдвічі були скорочені норми для споживачів, які користуються газом без лічильників. Після такого рішення такі споживачі опинилися у виграшному становищі в порівнянні з тими, у кого газові лічильники вже були встановлені - все через те, що затвердженні постановою №237 норми були суттєво нижче фактичних витрат газу.

Як рівнянам заповнювати нові рахунки за газ

Як з'ясувалося в суді першої інстанції, Кабмін при підготовці своєї постанови не проводив ніяких досліджень, ніяких обґрунтувань того, чому норми необхідно скоротити саме в два рази.

Що ж стосується діючих до цього норм споживання, то вони повністю збігалися з рекомендаціями фахівців USAID, які були викладені в звіті «Реформа міського теплозабезпечення» у квітні 2013 року. У цьому документі, з посиланням на проведені дослідження в різних частинах України, зазначено, що обгрунтованими слід вважати наступні місячні норми споживання газу:

- 6 куб.м на людину в квартирах з плитою і централізованим опаленням (ЦО);

- 9 куб.м на людину в квартирах з плитою і без ЦО;

- 18 куб.м на людину в квартирах з плитою та колонкою;

Крім того, що Кабмін зрізав норми без будь-яких розрахунків, суд встановив також численні процедурні порушення при затвердженні постанови №237. Так, постанова не була включена в план підготовки проектів Кабміну, ії проект не був опублікований в друкованих ЗМІ, і основне - без публічного обговорення змісту проекту постанови та його впливу на споживачів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ