Ми у Facebook
30.11.2015, 11:00

Як правильно обирати зимові шини [+ПОРАДИ]

Машини, як і люди, вимагають підготовки до зими, а якщо конкретно, то нового «взуття». Тому ми пропонуємо скористатися деякими корисними порадами, які пригодяться вам при купівлі зимових шин.
Як визначити, коли міняти шини?
Перш за все, експерти радять дивитися по погоді. Як тільки вона почала змінюватися - перший сигнал. Крім того, варто орієнтуватися на температуру повітря. Як правило, міняти гуму починають, коли температура опускається до 7 градусів.

Шипована чи ні?
Досвідчені водії радять в цьому питанні орієнтуватися на особливості зими в конкретному регіоні. Хоча, однозначного ставлення «шипів» немає навіть там, де часті ожеледиці. І, тим не менш, багато водіїв ставлять на зиму шиповані шини. Не можна сказати, в який момент колеса потраплять на лід. А на льоду з шипованими шинами авто і управляється легше, і гальмівний шлях знижується значно швидше у порівнянні з іншими видами зимової гуми. Що ж стосується твердження деяких водіїв про погану поведінку «шипів» на асфальті, то експерти стверджують зворотне. А якщо і трапляються деякі складнощі, то пов'язані з м'якістю зимової гуми, а не з шипами.

Чи варто купувати шини без шипів?
Зимова гума без шипів буває двох типів: скандинавська і європейська. Відрізняються вони один від одного особливостями малюнка протектора і, відповідно, поведінкою на дорозі.



Європейська гума має діагональний малюнок з розвиненою мережею водовідвідних каналів. Цим європейська зимова покришка сильно нагадує шину протидощову. Призначені такі покришки для їзди по мокрому снігу, калюжах, коли на дорозі мокра «каша».

Скандинавські покришки мають протектор з «шаховим» малюнком з ромбів і прямокутників. Прорізів на протекторі не так багато. Основне його призначення - чіплятися за лід або сніжний наліт.

Таким чином, знаючи найбільш характерну для вашого регіону погоду, можна підібрати той чи інший тип покришок.

Однак, крім знань відмінності європейських шин від скандинавських, потрібно ще й розбиратися в маркуванні гуми.

Про що розповість маркування.
Тип. На покришці може вказуватися «M + S». Така гума призначена для бруду і снігу (Mud + Snow). Якщо стоїть «W» або «Winter» - це зима. Бувають ще і всі сезонки «All season» або всепогодки «All weather». З ними треба бути акуратнішими, так як багато виробників випускають такі шини під конкретні регіони, де температура повітря взимку не падає нижче нуля.

Крім цифр, які вказують на габарити (радіус, висоту профілю, ширину), потрібно звернути увагу на дату виготовлення. Вона виконується у форматі тиждень/рік і складається завжди з чотирьох цифр. Наприклад, 2512 буде означати, що шину зробили в 25-й тиждень 2012 року. Навіщо потрібно знати дату? Та тому, що покришки мають термін придатності. Зазвичай, це п'ять років. По закінченню терміну придатності, сама гума може почати змінювати свої властивості. Рекомендується купувати шини не старше двох років.

Статті до теми:

Змінюємо шини на зимові: поради від автогонщика Олексія Мочанова [+Відео]

Заміни шини – збережи автомобіль

Плюси й мінуси низькопрофільних шин





На правах реклами