Ми у Facebook
02.12.2015, 08:45

Як рівнянам вибрати святкову піротехніку й залишитись неушкодженими [+ПОРАДИ]

Наближаються новорічні свята, які дарують кожному незабутні приємні миттєвості. Але, як інколи буває, що святкування закінчуються у лікарні. У тому числі й через недотримання правил безпеки при використанні петард, феєрверків, іншої піротехнічної продукції, яка несе небезпеку для здоров'я людей.
Піротехнічні вироби призначені для створення світлового, димового, шумового та світлошумового ефектів. Правоохоронці радять під час їх придбання в торгівельній мережі:

1. Вимагати від продавця представлення копії сертифіката якості виготовлювача і сертифіката відповідності, виданого повноважним органом країни-виробника (постачальника);

2. Перевірити наявність на піротехнічному виробі або його упаковці інформації про термін придатності виробу або його гарантійний термін.

3. Пам'ятати, що при кожному піротехнічному виробі в обов'язковому порядку повинна бути інструкція із застосування (експлуатації), що містить текст про небезпеку піротехнічного виробу та обмеження за віком споживача щодо його застосування. Інструкція може бути нанесена на корпусі піротехнічного виробу або його споживчій упаковці українською (російською) мовою, а також прикладена до піротехнічного виробу за умови наявності на ньому та в інструкції однозначних ідентифікаційних ознак.

При використанні піротехнічних виробів можуть виникнути різні фактори, які несуть у собі небезпеку для оточуючих. Знання цих факторів дозволяє значно підвищити безпеку громадян.

Основними небезпечними факторами при використанні піротехнічних засобів є:
1. Полум'я або високотемпературний струмінь продуктів згорання. Цей фактор характерний для фонтанів, феєрверків тощо і небезпечний можливістю загорання легкозаймистих речовин, які знаходяться поряд з працюючим виробом.
2. Палаючі елементи виробів (зірки, іскри, шлаки). Ця небезпека виникає при роботі римських свічок, салютів та інших виробів, ефект яких досягається розкиданням на висоті палаючих різнокольорових зірок. Час горіння зірок підбирається таким чином, щоб вони встигали згоріти раніше, ніж досягнуть поверхні землі. Тому при неправильному розташуванні виробу ці палаючі зірки могуть упасти на землю.
У неякісних бенгальських вогнів іноді відпадають палаючі шлаки, що є небезпечним у домашніх умовах.
3. Небезпечний склад продуктів горіння. При горінні піротехнічних складів у великій кількості утворюються речовини, шкідливі для здоров'я людини.
4. Звуковий тиск. Велика гучність при розриві піротехнічних виробів може викликати у глядачів відчуття дискомфорту або травмування органів слуху.

До найбільш небезпечної піротехнічної продукції слід віднести ракети.

Стабілізатори, які виконують у них роль направляючої частини, виготовлені з дерева. Через погодні умови, а іноді неякісну, непросушену деревину, яка деформується, виникає загроза під час застосування виробу. Крім того, при неправильному зберіганні або простроченому терміні дії використання ракет є небезпечним: вони можуть повести себе непередбачено, змінити напрямок польоту.

Категорично забороняється:
1. Розбирати, ремонтувати піротехнічні вироби, а також використовувати не за призначенням або в умовах, непередбачених експлуатаційною документацією на виріб.
2. Запускати піротехнічні вироби з рук (крім хлопавок).
3. Нахилятися над виробом під час запуску.
4. Знаходитися після підпалу вогнепровідного шнуру (сповільнювача) у небезпечній зоні.
5. Направляти або кидати піротехнічний виріб у бік людей, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за фітиль.
6. Кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих з вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів будинків та проводити інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно.
7. Носити підготовлені до запуску піротехнічні вироби у кишенях одягу.
8. Запускати піротехнічні вироби з видимими механічними пошкодженнями.
9. Застосовувати до піротехнічних виробів великих механічних навантажень.
10. Залишати побутові піротехнічні вироби без догляду, вживати заходів щодо безконтрольного доступу до них неповнолітніх дітей.
11. Використовувати побутові піротехнічні вироби особам, які знаходяться у нетверезому стані.
12. Використовувати піротехнічні вироби, які створюють світлові та шумові ефекти, на відстані ближче 100 м від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, будинків престарілих та інших громадських споруд та будинків.
13. Проводити запуск виробів при сильному вітрі.
14. Уникати можливості випадкового спрацювання піротехнічних виробів унаслідок використання відкритого вогню, куріння, дії нагрівальних приладів тощо.





На правах реклами