Ми у Facebook
11.12.2015, 08:45

Через спалах африканської чуми на Рівненщині перевіряють свиноферми

Ветеринари з’ясовують, чи дотримуються місцеві господарники санітарних та ветеринарних вимог роботи.
Про це повідомили з прес-служби ОДА.

Адже, аби унеможливити проникнення даного захворювання, вони мають дотримуватися «закритого» режиму роботи. Про це йшлося під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Рівненській ОДА.

"Люстрований" смітником Микола Шершун: "Це - політичне замовлення" (Відео)


«У зв’язку із поширенням АЧС Уряд скасував мораторій на проведення перевірок. Відтак, на Рівненщині робочі групи перевірили суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утримуванням, реалізацією живих свиней, їх забоєм, переробкою та зберіганням продукції з них», - розповів начальник головного управління ветеринарної медицини у Рівненській області Володимир Лазарчук.

За його словами здійснено півтори сотні перевірок, за результатами яких складено 80 приписів, а 40 осіб за порушення притягнуто до адмінвідповідальності на загальну суму 8 тисяч гривень.
Тим часом, аби не допустити виникнення захворювання, на Рівненщині триває депопуляція дикого кабана. Відповідно до розробленого графіка державною надзвичайною комісією при Рівненській ОДА до березня наступного року планують відстріляти більше тисячі голів.

Тим часом, з початку 2015 року в дев’яти областях України було виявлено 36 випадків АЧС: Чернігівська (13), Київська (6), Сумська (6), Миколаївська (3), Одеська (2), Полтавська (2), Житомирська (1), Черкаська (1). Два випадки АЧС було зареєстровано на Рівненщині - в Дубровицькому районі. В неблагополучних пунктах були проведені всі необхідні заходи, наразі карантин знято.

Довідково:
Африканська чума свиней – вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається під час прямого контакту хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщів та механічно (транспортними засобами, під час переміщення людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине.





На правах реклами