Ми у Facebook
23.12.2015, 08:00

Як побороти лінь?

Добірку порад підготувала випускниця Школи універсального журналіста на базі Національного університету "Острозька академія" Ірина Вітюк із міста Чортків на Тернопільщині.
Ритм, у якому ми живемо, навряд чи можна назвати спокійним. Постійна нестача часу, аврал з навчанням чи роботою - кожен раз як випробування, впоратися з яким під силу далеко не кожному. Постійне перебування у стані: "не знаю за що взятися" – призводить до швидкої втомленості, апатії та ліні, з якою не кожен знає як боротися.

Думаю, ви помічали за собою, що замість того, щоб бігати по дому та займатися активними справами, ви віддаєте перевагу пролежати на дивані з ноутбуком півдня. В такому випадку вам варто задуматися! І не просто задуматися, а й рішуче почати боротися з лінню! Вона – хитра й підступна, але знаючи деякі секрети, ви зможете позбутися від неї раз і назавжди.

Повноцінний сон. Потрібно визначити для себе оптимальний час сна, за який ваш організм зможе повністю відновити свої сили і ви прокинетеся бадьорими і готовими до нових подвигів. Якщо у вас є вибір: помити волосся, намалювати нігті, побрити ноги чи лягти спати – завжди вибирайте сон! Тому що жирне волосся можна заплести в хвіст, нігті намалювати в маршрутці, дорогою на роботу, волохаті ноги сховати під штанами, а от синяки під очима і невиспаний вираз обличчя ви ніяк не замаскуєте. Тому хороший сон є запорукою бадьорого дня.

Не лінуйтеся з самого ранку. Навіть якщо ваш мозок шепоче вам: "Ну приляжу на годинку, а потім все зроблю " — не вірте йому! Якщо ви будете лінуватися з самого ранку, то можете бути впевнені, що весь день пішов наперекір. Годинкою ліні тут не обійдеться. За годиною – друга, за нею – третя, а тут вже й обід... Після обіду треба відпочити, не встигнеш оглянутися, а там вже й спати пора. Ви нічого не зробили, але як не дивно будете почуватися втомленими. В такому випадку я раджу – рано вставати та починати свій день з зарядки.

Самомотивація. Поставте цілі і придумайте винагороди за їх виконання. Це може бути: смачний десерт, прогулянка чи перегляд улюбленого серіалу. Тільки не хитріть! Пролінувалися цілий день, значить не дозволяємо собі вище перераховане.

Чітко контролюйте час, а ще краще – виконуйте все з таймером. Сіли за комп'ютер почитати новини – поставили таймер на 10 хв і як тільки він продзвенів, негайно вставай і приступай до роботи! (В тяжких випадках рекомендується не включати ноутбук до вечера, а планшет – віддати сусідам, які йдуть на цілий день з дому.)

Готуйтеся наперед. Звечора напишіть у вашому записнику, що ви чекаєте від завтрашнього дня та чіткий список справ.

Якщо ви будете виконувати вищеперераховані поради, напишете і виконаєте список справ, ляжете вчасно спати, зранку прокинетеся в чудовому настрої, будете себе контролювати та мотивувати, то ви зможете швидко позбавитися ліні. І повірте, провівши день таким чином, ви будете почуватися більш задоволеним, ніж лежачи перед ноутбуком!

Фото з сайту http://vidpoviday.com





На правах реклами