Ми у Facebook
24.12.2015, 15:20

"Міжконфесійний конфлікт у Птичі підігрівають у церковних верхах" - дубенська влада

У Дубенській райдержадміністрації прокоментували конфлікт між представниками церков Московського та Київського патріархатів навколо храму у селі Птича.
"У кожної зі сторін у цій ситуації — свої аргументи. Парафіяни УПЦ посилаються на судове рішення, яким відхилено претензії громади УПЦ КП на храм у Птичі. Віряни Київського Патріархату наводять результати сільського референдуму, на якому переважна більшість мешканців села висловилась за перехід храму під юрисдикцію УПЦ КП. А раз громада прийняла таке рішення, кажуть у селі, то й церква належить у великій мірі не УПЦ і не УПЦ КП, а ГРОМАДІ села, яка у свій час його будувала і постійно нею опікувалась.

Священики і прихожани на Рівненщині знайшли винного у своїх бійках за храм (ВІДЕО)

З боку органів влади Дубенщини було зроблене усе можливе, щоб погасити міжконфесійний конфлікт вже у його зародку. Голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк та голова Дубенської районної ради Олександр Козак ініціювали кілька зустрічей за участю представників обох громад та священиків за “столом примирення”. Підсумковим документом однієї з таких зустрічей влітку цього року стало підписання сторонами Декларації про наміри, яка передбачала,зокрема, підписання мирової угоди між громадами. Однак, на жаль, такі кроки з боку влади, яка у жодній мірі не намагалась втрутитись у справи церковні, а лише мала намір помирити сторони, досягти компромісу, не були підтримані вищим керівництвом церков.

ВІДЕО: на Рівненщині продовжуються бої за церкву. Є жертви

Востаннє спроба налагодити конструктивний діалог була зроблена 20 грудня цього року, коли громади у письмовій формі надали свої пропозиції щодо мирного врегулювання конфлікту. Зокрема, парафіяльна рада релігійної громади Успіння Пресвятої Богородиці УПЦ КП зобов'язалась до 27 грудня, тобто до прийняття спільного рішення, яке б задовольнило обидві сторони, не заходити до храму після того, як його залишать представники УПЦ, а сам храм охоронятиме поліція.

Патріарх Кіріл - про конфлікт навколо храму на Рівненщині: "І це - центр Європи?" (ВІДЕО)

Віряни ж УПЦ, у свою чергу, пообіцяли залишити приміщення культової споруди, у якій воним перебували з 18 грудня, якщо громада УПЦ КП погодиться на будівництво нового храму і представники УПЦ обіцяють їм допомогти у цій справі. Також представники Київського Патріархату мають письмовій формі завірити громаду УПЦ, що вони не претендуватимуть у майбутньому на будівлю храму у с.Птича, а як компромісний варіант УПЦ погоджується надати громаді УПЦ КП церковний будинок для здійснення своїх релігійних потреб на період будівництва нового храму. Як бачимо, про проведення почергових богослужінь у храмі обох громад, що пропонувала громада УПЦ КП, у цих документах не йдеться.

Рівненські чиновники не втручатимуться у міжконфесійний конфлікт у Птичі

Як показав подальший розвиток подій, ці пропозиції від обох сторін конфлікту поки що залишаються на папері. Напруга у Птичі зберігається. У приміщенні храму продовжують знаходитись віряни УПЦ, біля церкви — посилена охорона з числа правоохоронців.

- Декому досі невтямки, що міжконфесійний конфлікт можна вирішити лише мирним шляхом, - коментує ситуацію голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк. - На жаль, і рішення ради оборони області, і залучення поліції для недопущення кровопролиття, сприймається деякими гарячими головами у штики. Ситуацію підігрівають і у церковних верхах, замість того, аби закликати паству до взаєморозуміння і примирення. Адже такі конфлікти тільки на руку антиукраїнським силам, які ставлять своїм основним завданням внесення розбрату та ворожнечі між українцями, встановлення штучних перепон на шляху європейського розвитку нашої незалежної держави".

Про це повідомила прес-служба Дубенської райдержадміністрації





На правах реклами