Ми у Facebook
28.12.2015, 12:00

Чи потрібно рівнянам поспішати міняти паспорти?

З 1 січня 2016 року Міграційна служба починає процес запровадження нових посвідчень особи – пластикових ID-карт з безконтактним електронним носієм, які замінять нинішні паспорти.
Рівнян також готують до нововведення й вже з 12 січня усі охочі зможуть замінити паперову версію паспорта на пластикову. Чого очікувати від реформи та чи варто одразу міняти документи?

У МВС пояснили нюанси з оформленням нових ID-паспортів

Чому й для чого

Нові пластикові паспорти необхідно отримати тим громадянам України, які мають намір користуватися сучасними технологіями і мати доступ до нових видів державного сервісу, повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр МВС України Арсен Аваков.

Також наявність у громадянина ID-карти — одна з умов відкриття безвізового режиму для українців. Тобто, аби виїхати за кордон, потрібно буде мати вже новий паспорт.

Журналіст порталу ОГО звернувся до відділу по роботі з клієнтами візового центру посольства Польщі із запитанням, чи обов'язково подавати новий пластиковий паспорт з 2016 року, і для якого типу віз він передбачений.

Петро Порошенко розповідає про нові ID-паспорти [Відео]

“Жодної інформації стосовно ID-паспортів ми ще не отримували. Якщо буде змінено вимоги до посвідчень особи громадянина України, то ця інформація буде розміщена на офіційному веб-сайті візового центру”- відповіли у центрі.

Осболивості видачі


Спочатку було оголошено про те, що нові паспорти отримуватимуть з 14 років. Проте у Рівному документ видаватимуть, як і раніше, по досягненню 16-річного віку, повідомила начальник управління ДМС України в Рівненській області Лілія Драпчинська.

Першу картку будуть видавати за місцем реєстрації особи.

З нового року рівняни отримуватимуть паспорти нового зразка (+ФОТО)

Новий документ виготовлятимуть за 10 робочих днів. А поміняти паспорт на картку можна добровільно. Але не пізніш, ніж через 5 років після нововведення. Вартість такого нововведення обійдеться у суму до 160 гривень.

Щодо особливостей нового паспорту українців, то, наприклад, для нього не доведеться робити фото зазделегідь. Заявника сфотографує співробітник ДМС при оформленні документу, а світлина вже буде чорно-білою.



Що буде у ID-картці та хто її робитиме

Документи можна буде оформити через портал ДМС та єдиний державний портал адміністративних послуг.

Щодо Рівненщини, то видачу карток у новому році розпочнуть у Дубно, Сарнах, Кузнецовську та Рівному. Там нині вже встановлене спеціальне обладання. У Дубровиці, Березному та Рокитному обладання теж вже завезели, але ще воно не встановлене. А з повним списком центрів можна ознайомитись ТУТ

На чіпі картки будуть вказані біометричні дані власника – відбитки пальців і підпис. Але від цієї опції можна відмовитися. У цьому випадку на самій картці буде зроблена спеціальна позначка. Даних про національність, приналежність до будь-якої релігії і місця проживання ID-посвідчення не матимуть.


Як виробляють нові українські паспорти (+ВІДЕО)

До паспорта громадянина України будуть вносити наступну інформацію: назву держави, назву документа, ім'я особи, стать, громадянство, дату народження, унікальний номер запису в Реєстрі та номер документа, дату закінчення строку дії документа (для закордонних паспортів – 10 років, внутрішній паспорт – безстроковий, дата видачі документа, уповноважений суб'єкт, що видав документ (код), місце народження, відцифрований образ обличчя особи, відцифрований підпис особи.

Ціна та відповідальність

Повідомлялося, що новий пластиковий паспорт коштуватиме для держави приблизно 160 гривень без врахування ПДВ.

При втраті або псуванні карти – алгоритм дій аналогічний тому, що існує і сьогодні.

На розгляді парламенту також є законопроект, який передбачає видачу нових паспортів, починаючи з 14-ти років строком на 4 роки – до досягнення повноліття.

У МВС наголосили, що ще влада планує перевести на чіп паспорта інші сервіси, зокрема, інформацію про соціальне страхування, наявність посвідчення водія .





На правах реклами