Ми у Facebook
30.12.2015, 10:30

Як рівненська баба Ганя з бурштиновими старателями воює

Баба Ганя

57-річна жителька хутора Залядино, який входить до складу Більсько-Вільської сільської ради Володимирецького району Рівненщини, Ганна Черевач стала жертвою мисливців за сонячним камінням.
Від нелегальної діяльності копачів хитка оселя жінки почала тріщати по швах. Коли ж пішла до лісу проганяти ділків – отримала від них добрячих стусанів.


Огіркове село перетворюється на бурштинове


Протягом багатьох років Більська Воля славилася ранніми сортами огірків, які тут вирощують. Ще зовсім недавно біля кожної оселі можна було побачити по дві, а то й три теплиці. Та останнім часом парниковий бізнес почав занепадати. Сільський голова Олексій Терещук розповідає, що за останні два роки теплиць у Більській Волі поменшало майже втричі. А все тому, що в місцевому лісі нібито є поклади бурштину. Цей промисел нехай і незаконний, та значно прибутковіший.

Село за цей час помітно змінилось. Якщо раніше вулицями їздили невеличкі вантажні бусики, якими селяни возили на продаж огірки, то нині — дорогущі джипи. Складається враження, що перебуваєш не у віддаленому поліському селі, а у столиці. Місцеві перешіптуються, на таких респектабельних автівках роз’їжджають старателі. Мовляв, купують тимчасові номери й гасають, нікого не боячись.

Помічник судді з Рівненщини намагався збути незаконний бурштин

Схоже, бурштиновий бізнес тут справді процвітає. Коли їхали у Більську Волю, на одному з подвір’їв сусідніх Собіщиць помітили підозріле скупчення автомобілів, довкола яких ходили чоловіки, схожі на копачів. Виглядало, що господарі обійстя скуповують каміння. Невже цього не помічають правоохоронці? Коли ми планували поїздку в «бурштинове» село, попросили свого представника на місці домовитися, аби хтось із правоохоронців супроводжував нас на копальню. В поліції відмовилися, пославшись на те, що це не їхнє питання. Дивно, адже поліцейські хроніки рясніють заголовками про кількість вилученого каменю, техніки для його вимивання, затриманих старателів…

У Верховній Раді ще з квітня припадає пилом законопроект, який мав би покласти край цій проблемі. Документ прийнято у першому читанні. Проте далі справа так і не пішла. У прес-службі Блоку Петра Порошенка, депутати якого є авторами закону, сухо звітують: у документ вносяться правки, найближчим часом його приймуть. Коли ж настане цей «найближчий час»? Баба Ганя, у якої від діяльності бурштинокопачів хата тріщить по швах, вирішила не чекати з моря погоди, а взялася самотужки боротися зі злочинним бізнесом.

Пропонували 200 доларів «відкупних»


Пані Ганна Черевач мешкає на околиці хутора Залядино. Невеличка старенька хатина з похиленим парканом притулилася під самим лісом. Якби не супровід землевпорядника Вік­тора Лебедюка, нізащо б її не знайшли. Неозброєним оком помітно: господиня ледве зводить кінці з кінцями. Втім, на життя не нарікає, викручується як може. Мріє звести новий будинок, уже й фундамент залила під забудову. Каже: після її смерті діти матимуть дах над головою.

Поблизу Рівного затримали чоловіка з бурштином (+ФОТО)

Чоловік Ганни Іванівни помер вісім років тому. Народила з ним 12 дітей! Та мала непросте життя: пив, бив, валявся під плотами. Фактично сама ставила дітей на ноги. Нині мешкає з шестирічною внучкою Настею та двома дочками-інвалідами. Оля – глухоніма. Ніна трохи чує і говорить, була замужем, але мати забрала її до себе, бо чоловік пиячив. Онучка до трьох років не ходила. Бабуся возила її до костоправа аж у Радивилів. Він за кілька сеансів вилікував дитину. Тоді сказав Ганні Іванівні: якби привезли малу згодом, було б пізно, бо хвороба лікується тільки до п’яти років.

Баба Ганя
Баба Ганя


Пані Ганна – жінка вольова, заради справедливості ні перед чим не зупиниться. Отак, борючись за законність, нарвалася на копачів бурштину, які орудували неподалік її дому.

– Була дев’ята година вечора, вже збиралися лягати спати. Тут наче щось зірвалося, у хаті посипалася глина. Вийшла надвір подивитися, що сталося, – скрізь тихо. Коли зайшла до хати, штукатурка знову повалилася на голову. Через хвилин п’ять чую: знову щось бухнуло. Та так, що на кухні з вікна шибка випала. Вдягаюся і йду. Чую, в лісі копають, трактор гуде, вишкою валять сосни. Набрала дві жмені моху й кинула трактористу в кабіну. Він зупинився. Підійшли до мене хлопці, пропонували 200 «баксів», щоб не заважала їм працювати. Казали, що копали й будуть копати, а я шукаю собі проблем. Я ліс не купувала, не мені його й продавати. Усіх хлопців, які були того вечора в лісі, добре знаю, вони з нашого хутора.

ФОТО: у Рівному серед білого дня пограбували музей бурштину

Коли відмовилася взяти відкупні, старателі викликали підмогу. Приїжджі одягли балаклави й, схопивши жінку за груди, кинули на землю. Ліхтарик, яким освічувала собі дорогу, розлетівся вщент. Коли бабця пригрозила викликати поліцію, вибили в неї з рук телефон та повтікали.

– Про те, що робиться в лісі, розповіла лісничому, – каже. – Сказав, що відправить на місце лісника. А що лісник там може зробити? Подзвонила у поліцію. Дільничний попросив, щоб йшла додому, бо хтозна, що у копачів на умі. Сказав, що вони самі розберуться. Правда, «менти» таки прогнали бурштинщиків.

Наступного дня Ганна Іванівна пішла до дільничного. Правоохоронець залишив жінці номер свого мобільного, аби дзвонила у разі чого. Номер виявився недійсним…

На Рівненщині жінка загинула через бурштин

– Хлопці вже зарубують лінію, якою везти помпу, а дільничному повідомити про це немає як: на роботі він не з’являється, а номер «липовий», – розводить руками жінка.

І справді, дільничному Юрію Хвалю на залишений селянці номер додзвонитися неможливо, правоохоронець «забув» дописати у візитці одну цифру. Втім, як виявилося, і за правильним номером зв’язатися з ним проблема – лінія постійно зайнята. Чоловік не місцевий, із Рафалівки. У випадку чого додому до нього не прибіжиш. Тож, схоже, сподіватися на правову підтримку жителям Більської Волі не варто.

Джерело: Високий замок





На правах реклами