Ми у Facebook
30.12.2015, 08:30

Євроінтеграція в ортопедії: Як рівненські медики польський досвід переймали

Днями група рівненських лікарів – керівників і завідуючих відділеннями провідних медичних закладів області – відвідала Краків, де ознайомилась із досвідом роботи приватної клініки “Ортомедікал” на запрошення її керівництва.
Результатом триденної поїздки стали не лише нові знання та досвід, а й домовленості про навчання наших лікарів польськими фахівцями. Детальніше про побачене у Кракові та перспективи його застосування на Рівненщині розповідають учасники навчальної поїздки.

Віталій БОЙКО, головний лікар обласної дитячої лікарні, депутат Рівненської обласної ради:
– “Ортомедікал” – це польська приватна клініка з німецьким капіталом. На площі 2 тисячі квадратних метрів тут розміщено 30 стаціонарних ліжок, щороку виконується близько тисячі операцій. Найсучасніше обладнання, потужна діагностична і реабілітаційна база – все це ми не лише побачили, а й мали змогу детально вивчити, спілкуючись із польськими колегами та будучи присутніми під час кількох операцій.

З точки зору менеджменту охорони здоров'я, який є і моєю основною діяльністю, і сферою наукових інтересів як викладача, хочу поділитись деякими спостереженнями про те, як працює медицина в Польщі.

У нас в Україні вдвічі більше лікарів, ніж у будь-якій країні Європи і в два з половиною рази більше лікарняних ліжок. А рівнем надання медичної допомоги, на жаль, поступаємось. Бо в Європі кошти “ходять” за пацієнтом, тобто в них фінансується саме надання медичної допомоги, а в нас – утримання лікарняних ліжок.

Простий приклад: у державних клініках є черги на обстеження (КТ, МРТ), часом вона може розтягуватись на рік-півтора. Це, до речі, для поляків звичне явище, ніхто не робить із цього скандалу, як іноді трапляється у нас. Звісно, якщо це ургентна допомога – вона надається невідкладно, але якщо захворювання – хронічне і обстеження є плановим – пацієнтові доводиться чекати досить довго. Але що в цій ситуації робить держава: вона укладає контракти з приватними клініками і перераховує їм певні кошти на проведення таких обстежень. На відміну від нас, вартість медичної послуги в них чітко порахована, кількість хворих у черзі – відома. Перерахувала держава гроші приватній клініці – і вона викликає на обстеження хворих із черги. Таким чином, і державні медичні заклади розвантажуються, і бюджетні кошти ефективно використовуються – на оплату конкретних послуг конкретним хворим, а не на утримання площ і ліжок.

Саме тому ми не перший рік ведемо мову про зміну підходів до фінансування медицини – на противагу нинішній неефективній системі утримання медичних закладів повинно прийти державно-приватне партнерство у галузі охорони здоров'я на засадах страхової медицини. Саме таку модель ми побачити у Кракові.

У цьому будинку розташована клініка "Ортомедікал" у Кракові, досвід якої вивчали рівненські лікарі
У цьому будинку розташована клініка "Ортомедікал" у Кракові, досвід якої вивчали рівненські лікарі


Іван ЗИМА, головний лікар обласної клінічної лікарні:
– У краківській клініці звернув увагу на те, що лікарі мають вузьку спеціалізацію – хтось займається проблемами хребта, хтось – стегна, інший оперує кінцівки. Що стосується рівня виконання оперативних втручань, то хочу зазначити, що наші спеціалісти працюють на рівні з польськими. Власне, рівненські медики вже не раз проходили стажування у польських клініках, оперували там. Але медична наука не стоїть на місці, і її новітні досягнення швидко втілюються в медичну практику, особливо за умови відповідного матеріально-технічного забезпечення. Саме тому ми домовились після різдвяних свят запросити до нас двох-трьох польських травматологів, аби на місці обмінятись досвідом виконання операцій.

Техічне оснащення операційної - за останнім словом медичної науки і практики
Техічне оснащення операційної - за останнім словом медичної науки і практики


Цікавим є досвід польських колег у плані післяопераційної реабілітації хворих – це те, чого нам справді варто в них повчитися. Для цього в клініці створена потужна база. Цікаво, що тривалість ліжкодня у стаціонарі – 2,7-2,8 дня. Тобто, по суті, прооперували хворого – і відпустили додому. А на реабілітацію він уже приїжджає до клініки.

Загалом, підвищення рівня надання медичної допомоги стимулюється і серйозною конкуренцією в медичній галузі – лише у Кракові, як ми дізнались, працює сім клінік ортопедо-травматологічного профілю.
Приємно зазначити, що з польськими колегами в нас склалося добре взаєморозуміння, завдяки чому ми мали змогу пройти своєрідні майстер-класи під час операцій – безпосередньо в операційних нам розказували і показували, як відбувається те чи інше оперативне втручання. Такий досвід є досить цінним, а спілкування наше продовжиться невдовзі вже в Україні, у Рівному.

Завідуючий відділення анастезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні Анатолій Мельничук, головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Зима, головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко та завідувач обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Валентин Піонтковський отримали змогу безпосередньо на місці вивчити процес лікування та реабілітації хворих у клініці "Ортомедікал"
Завідуючий відділення анастезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні Анатолій Мельничук, головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Зима, головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко та завідувач обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Валентин Піонтковський отримали змогу безпосередньо на місці вивчити процес лікування та реабілітації хворих у клініці "Ортомедікал"


Валентин ПІОНТКОВСЬКИЙ, завідувач обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології:
– Мене як лікаря ортопеда-травматолога найбільше цікавив передовий європейський досвід ендопротезування, заміни кульшового і колінного суглобів. Якщо первинне протезування в нас розвинене давно і непогано, то з так званим ревізійним протезуванням, коли потрібно міняти суглоб, є велика проблема. А таких хворих є чимало.

Особливо цікавило, як працюють польські колеги у випадку виникнення в пацієнта кісткових дефектів під час протезування, як вони вирішують проблему відновлення крові внаслідок крововтрати, яка часто супроводжує такі операції. Полякам допомагає в цій ситуації апарат під назвою “сellsaver” – у перекладі це клітинозберігач. Він допомагає зберігати кров і повертати її пацієнту. В нас такої техніки поки що немає, тому особливо уважно вивчали, як працює ця технологія і як її можна впровадити в Україні.

Багато уваги приділили й питанням реабілітації хворих після протезування. У нас вона, скажемо відверто, не дуже розвинена – в окремих приватних клініках за великі гроші цим займаються, а у державних цього немає. Теоретично хворий після того, як йому поставили протез, має спостерігатись у травматолога за місцем проживання. Але це – тільки частина питання: потрібно ще й розробляти суглоб, який замінили, з допомогою спеціальних вправ, навантажень. Польські медики багато працюють в цьому напрямку, і було цікаво та корисно це вивчити.

Рівненських медиків приємно вразили умови та можливості для реабілітації хворих, які створені у краківській клініці
Рівненських медиків приємно вразили умови та можливості для реабілітації хворих, які створені у краківській клініці


Анатолій МЕЛЬНИЧУК, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рівненської обласної клінічної лікарні:
– Хочу відзначити вдалий підбір учасників нашої групи: двоє лікарів, які вивчали практичну сторону питання (я цікавився питаннями анестезіології, а мій колега Валентин Піонтковський – ортопедії), і двоє організаторів охорони здоров'я, які керують найбільшими медичними закладами області – Іван Зима та Віталій Бойко. Таким чином нам вдалося охопити увагою всі процеси у клініці – від надходження пацієнта до приймального відділення і аж до виписки. А при цьому – звернути увагу як на медичну сторону питання, так і на матеріально-технічне забезпечення та організацію управління.

Що найбільше вразило у польській клініці? Те, як організовані усі процеси: чітко, якісно, швидко і з максимальним коефіцієнтом корисної дії: максимально швидко пацієнт обстежується, максимально швидко поступає в операційну, максимально швидко проводиться операція. Неприпустимим є необґрунтоване затягування операцій по 4-6 годин – поляки усвідомлюють, що це – і зайва витрата коштів. Так само коротким є і післяопераційний період. Загалом у них уся робота персоналу побудована за чіткими алгоритмами. Якою ж повинна бути якість роботи за такий обмежений проміжок часу!.. Є конкретна ділянка роботи – і ти її виконуєш, бо за тобою стоїть і пацієнт, який повинен отримати якісну послугу, і страхова компанія. У ринкові механізми функціонування медичної галузі все і впирається: якщо у нас приватний капітал прийшов переважно лише в стоматологію та в діагностику, то там подібні приватні клініки – не рідкість, а звичайна практика.

Скажу як лікар-анестезіолог: наші медики ні в чому не поступаються полякам, єдине, що маємо колосальну різницю в апаратному забезпеченні. А кваліфікація в рівненських лікарів нічим не гірша, специфіку ж можна довчити, тим більше, що поляки люб'язно погодились приїхати до нас з обміном досвідом. Ми повинні максимум знати і вміти, щоб стартувати досить підготовленими і кваліфікованими, коли такі клініки, як у Кракові, стануть реальністю в Україні. А станеться це лише за однієї умови – коли наша держава буде в Євросоюзі. ЄС пустив німецький капітал у Польщу, а в Україну він так не піде, поки ми не будемо в Євросоюзі. Саме це дасть можливість реальних кроків до цивілізованих стандартів життя. А стан медицини досить красномовно відображає рівень цих стандартів. Добре, що на чолі провідних лікувальних закладів Рівненщини – обласної клінічної лікарні та обласної дитячої лікарні – нині стоять люди, які хочуть і готові впроваджувати ці стандарти в Україні.

Завідувач обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Валентин Піонтковський, завідуючий відділення анастезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні Анатолій Мельничук, головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Зима та головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко - біля краківської клініки "Ортомедікал", досвід якої вивчали під час поїздки
Завідувач обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Валентин Піонтковський, завідуючий відділення анастезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні Анатолій Мельничук, головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Зима та головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко - біля краківської клініки "Ортомедікал", досвід якої вивчали під час поїздки


Враження від поїздки резюмує головний лікар обласної дитячої лікарні Віталій Бойко:
– У Польщі ми побачили дієву модель державно-приватного партнерства у галузі охорони здоров'я. Це те, до чого ми повинні прагнути в Україні. Це ті моделі, за якими ми готові починати працювати на Рівненщині, можливо, в рамках певних пілотних проектів реформування медицини – якщо матимемо більше самостійності, передусім фінансової.





На правах реклами