Ми у Facebook
10.01.2016, 12:00

10 правил, як боротися з похміллям

Головний біль, спрага й інші наслідки веселих святкувань відступлять, якщо дотримуватися 10 правил виживання після свята.
Перший крок - долаємо нудоту

Не зробивши цей найважчий крок, ви не зможете дістатися до решти рятівних пунктів. І пам'ятайте, блювота і нудота - це природний захист вашого організму від тих немислимих доз алкоголю, якими ви його пригощали напередодні. Тепер цей алкоголь розпався на токсини й організм намагається скоріше позбавитися отрути.
Якщо страшенно нудить, а блювота відсутня, попийте водички. Дві, три-чотири склянки ледь теплої води, невеликими ковточками. Буде важко. Як тільки промиєте собі шлунок, зрозумієте, наскільки вам стане легше.
Так само впоратися з ранковою нудотою допоможе чай зі свіжого імбиру. Для цього наріжте шматочок кореня імбиру, залийте декількома склянками води і прокип'ятіть під кришкою близько 7 хвилин. Пийте з медом і повільними ковтками.

Активоване вугілля та інші сорбенти

Якщо похмілля - це не що інше, як сильне отруєння продуктами розпаду алкоголю, то одне з перших завдань - вивести ці самі «продукти» з організму. Найкраще це зроблять сорбенти.
Це речовини, здатні всотувати токсини, а потім виводити їх з організму. Найпростіший сорбент - активоване вугілля, чорне або біле. В аптеках можна купити препарати «Поліфепан», «Полісорб», «Фільтрум» або «Смекта». Взагалі-то, приймати їх треба ще в той момент, коли ви відчули, що вже сильно напідпитку або перед тим, як лягти спати. Вранці, коли алкоголь вже в крові, ефект від сорбентів знижується, але це все одно краще, ніж нічого.

Топ-7 маловідомих ліків від похмілля

Як приймати сорбенти:
Активоване вугілля: беремо з розрахунком 1 таблетка на 10 кг ваги. Розминаємо в порошок і розмішуємо в пів склянки води. Випиваємо. Через кілька годин повторюємо процедуру.
«Полісорб»: 2 ст. ложки розмішуємо в 0,5 склянки води. Повторюємо процедуру ще 2 рази через кожні дві години.
«Смекта»: 1-2 пакетики розмішуємо в 1 склянці води. Повторюємо процедуру через дві години.
Важливо! Через 2-3 години після прийому будь-яких сорбентів необхідно спорожнити кишечник. Інакше сорбенти, які скупчилися там, почнуть «віддавати» зібрані токсини назад в організм і ваш стан погіршиться.

Знімаємо головний біль

Шум у вухах і нестерпний головний біль - ще один «привіт» від веселої гулянки. Усунути ці симптоми допоможуть «Аспірин», «Алка Зельцер», «Зоракс», або будь-який інший протипохмільний засіб, що продається в будь-якій аптеці без рецепта. Перевагу найкраще віддати «шипучкам» - вони швидше всмоктуються в організм. Але полегшить ваш стан і звичайний «Цитрамон». І пам'ятайте - одна з причин вашого сьогоднішнього головного болю - нестача глюкози в крові. Так що неміцний солодкий чай, кілька ложечок меду, жменя родзинок або солодкі фрукти (наприклад, банани, виноград), які ви зможете з'їсти, теж допоможуть впоратися з «вибухом мозку».

Що робити, щоб не сп'яніти під час новорічного застілля

Треба побороти «сушняк»

Сухість у роті та невгамовне бажання випити море - ще одна ознака жорстокого похмілля. Алкоголь у надмірних дозах викликає зневоднення. Так що вам зараз необхідно побороти «сушняк» і відновити водно-сольовий баланс. Найкраще для цього підходить лікувально-столова мінеральна вода. Пляшки 3-4 на добу і не менше. І краще перед вживанням випустити з неї газ. Нема мінералки - пийте звичайну чисту воду. Але обов'язково додайте в неї хоча би кілька крапель лимонного соку або вичавіть апельсин. Чистий свіжовичавлений апельсиновий сік не вітається. У ньому висока концентрація фруктових кислот, які стануть додатковим подразником для шлунка. Так що сік краще розбавити водою у пропорції 1: 1.

П’ємо розсіл та кефір

Ферментовані продукти, які містять вітамін С і молочну кислоту, допомагають відновити порушений в організмі метаболізм. Тож квашені капуста й огірки, натуральний кефір (1% жирності) вітаються. Але ні в якому разі не вживайте маринадів! Оцет тільки посилить ваш похмільний стан. А ось склянка огіркового або капустяного розсолу – можна казати, ліки.

А тепер - протипохмільний обід

Через дві-три години після того, як промили шлунок, зняли головний біль і наковталися сорбентів, вам напевно, захочеться поїсти. Вас врятують пряний, але нежирний курячий бульйон, гостра солянка, розсольник, холодне відварне м'ясо з солоним огірочком або знаменитий кавказький хаш (гарячий холодець з часником).
Якщо зможете, то приготуйте собі натуральне ягідне желе. Просто вичавіть сік зі склянки журавлини або брусниці. Окремо, в склянці води прогрійте 1,5 ст. ложки желатину. Потім змішайте це все разом, додайте за смаком мед і на 40-50 хвилин покладіть в холодильник.

Відмовляємося від похмільної чарки

Напевно ж, дивлячись на ваші страждання, знайдуться «добрі» люди, які тут же вам запропонують «лікувати подібне подібним», а попросту - похмелитися. Але якщо ви собі не ворог, то від такої «терапії» краще відмовитися відразу. Ваш організм і так намагається впоратися з алкогольною інтоксикацією, а ви йому тільки додаєте роботи. Серце, печінка і підшлункова вже трудяться в авральному режимі, так що якщо не хочете прямо в свята загриміти на лікарняне ліжко, краще не випробовуйте себе на міцність. Та й до того ж, за спостереженням наркологів, похмільна терапія в більшості випадків призводить до запоїв. Якщо ви напередодні пили без міри, то немає жодної гарантії, що й сьогодні зможете вчасно зупинитися.

Як зменшити негативний вплив алкоголю [+ПОРАДИ]


Приймаємо контрастний душ

Непогано освіжить така водна процедура - по 20-30 секунд гарячої та холодної води. Причому, починати потрібно з гарячої, потім переключити на холодну і так повторити 5-6 разів. Таким чином, ви допоможете організму позбутися набряків, викликаних застоєм рідини, підбадьорити нервову систему, змиєте токсини, які виділилися через пори шкіри, а заодно і понизите кров'яний тиск.

Йдемо дихати свіжим повітрям

Як тільки відчули, що можете стояти на ногах, відразу ж вибирайтеся на свіже повітря. А щоб прогулянка була ефективнішою, перед виходом з дому прийміть будь-які комплексні вітаміни. Або випийте чай з шипшини.
На вулиці спробуйте активно пройтися, пограти в сніжки або хоча б розчистити доріжки від снігу. Чим більше ви зараз порухаєтеся, тим більше кисню потрапить в організм. Це забезпечить більш активну роботу внутрішніх органів і продукти розпаду алкоголю виведуться швидше. Але всі ці фізичні навантаження повинні бути помірними, активні тренування у перший день похмілля протипоказані!

Відновлюємо нервову систему і знімаємо депресію

Пригнічений стан, дратівливість, нервозність, почуття провини - теж вірні супутники важкого похмілля. Виникають вони через дефіцит магнію, викликаного алкогольною інтоксикацією. Усунути ці симптоми допоможуть прості заспокійливі засоби: «Гліцин», "Ново-пасив», настої звіробою і пустинника (собачої кропиви), склянка теплого молока. Прекрасно підійде натуральний домашній антидепресант - какао. Прийміть що-небудь з цього переліку і постарайтеся лягти спати. Ніщо так не допомагає організму справитися з похмільними муками совісті, як здоровий міцний сон!





На правах реклами