Ми у Facebook
07.01.2016, 15:00

Традиції святкування Різдва

Відчуваєте запах печеної ковбаски та смак солодкої куті? Значить, вже не забарилися Різдвяні свята, які ми звикли святкувати в теплому родинному колі, пише випускниця Школи універсального журналіста Катерина Сафонова.
Більшість людей дотримуються давньої народної традиції, яка стверджує що на столі має бути дванадцять пісних страв. Але, на жаль, не всі розуміють, чому саме стільки.

Насправді, все дуже просто. В давні часи їжа та свята були тісно пов’язані. На кожне дійство було своє так зване "меню". Людство завжди шанувало ці традиції .

Найголовнішою на столі у Різдвяний вечір була пісна кутя. Галина Петрівна, жителька Рівненщини, розповідає: «Навіть в складний післявоєнний час кутя завжди була на нашому столі. З іншими стравами, звичайно, було не так . Більшість сімей жили в бідності . Та все ж намагалися дотримуватися християнських традицій. На святковому столі обов’язково мало бути 12 страв».

Чому саме стільки? Можна виокремити дві найпоширеніші версії.
Перша обумовлена кількістю апостолів, тобто учнів Ісуса Христа .
За другою версією дванадцять - число місяців, які є у календарному році. Кожна пора року має три місяці. Вони символізують будову світового дерева, що складається з трьох світів: нижнього (пекло ), середнього (земне життя), верхнього (рай).

Всі наші традиції завжди були чимось зумовлені, і потрібно розуміти суть того, що ми святкуємо. Тому смачної вам куті та веселих свят!

До теми:

12 головних страв на різдвяний Святвечір

Як святкувати Різдво: традиції в Україні

Традиції святкування Свят-вечора та Різдва





На правах реклами