Ми у Facebook
07.01.2016, 07:00

Сьогодні відзначаємо Різдво Христове

7 січня - Різдво Христове - велике християнське свято, сповнене радості, щастя і веселощів. Із ним пов'язують народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Про саму подію Різдва ми дізнаємося з головного першоджерела - Євангелія.
Згідно з Євангелієм, Ісус Христос народився у часи правління імператора Августа в місті Вифлеємі. Богородиця та Йосип Обручник з Назарета прибули до Вифлеєма для участі в перепису населення. Через відсутність місця в готелі родина була змушена переночувати в печері, що використовувалася як хлів для укриття худоби від негоди. Під час народження Христа над печерою зійшла Вифлеємська зірка, яка вказала про цю подію трьом волхвам (мудрецям). Першими прийшли поклонитися Христу пастухи, яким радісну звістку сповістив янгол, потім - волхви. Волхви піднесли Христу дарунки - золото, ладан і миро.

Довідавшись від волхвів про народження нового Царя, правитель Юдеї Ірод велів вбити дітей у віці до 2 років, але Христос був чудом врятований від смерті.

Вирішальну роль у запровадженні окремого свята Різдва Христового на Сході зіграли три Отці Східної Церкви: святителі Василій Великий, Григорій Богослов та Іоан Золотоустий. Під його впливом св. Григорій Богослов запроваджує це свято у Константинополі. Василій Великий запровадив святкування Христового Різдва 25 грудня в Каппадокії між 371 і 374 роками.

Різдву передує чотиритижневий піст - час духовного очищення. Святий Вечір з 12 пісними стравами є невід'ємною частиною всього Різдвяного святкування.

На Різдво у храмах відправляють Різдвяні святкові Літургії, звучать колядки. У кожному храмі розміщують шопки, в яких у яслах можна побачити фігурки новонародженого дитяти, Богородиці з Йосипом, янголів та пастушків.

Невід'ємним атрибутом цього свята є колядки, з якими колядники ходять від хати до хати, сповіщаючи радісну новину - народження маленького Ісуса. На вулицях можна побачити вертепи - театралізоване дійство, яке передає містерію Різдва.

Рівненський інформаційний портал OGO.ua вітає усіх із Різдвом Христовим.

Христос народився!
Хай здоров'я з Вами буде,
Хай Вас гумор не забуде,
Хай смачна кутя удасться,
Хай завжди панує щастя,
Щоб весело і багато провели
Різдвяні свята!





На правах реклами