Ми у Facebook
12.01.2016, 17:45

Обласна рада звернулася до уряду та парламенту

Депутати Рівненської облради прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України через загрозу розбалансованості обласного та інших місцевих бюджетів Рівненщини.
Зокрема, при внесенні змін до держбюджету обласні обранці вимагають передбачити цільову субвенцію у сумі 202 мільйони гривень на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах Рівненської області. Нагадаємо, що з першого січня заклади, які діють в межах міст обласного значення, фінансуватимуться з їх бюджетів, а решта — з обласного. Таких закладів на Рівненщині 21.

— Ми з обласного бюджету виділили 62 мільйони гривень на професійно-технічні навчальні заклади. Але цих коштів ледве вистачить на півроку. Більше в обласному бюджеті немає. Тому обласна рада прийняла рішення звернутися до Уряду та Парламенту, аби в столиці звернули увагу на наші проблеми. Крім того, ми плануємо створити спільну з Рівненською міською радою депутатську комісію, щоб спільно шукати вихід з цієї ситуації, — зазначив голова обласної ради Володимир Ковальчук.

Разом з тим, додатковим навантаженням на казну області є утримання 23 ветеринарних лікарень та лабораторій, які ще з минулого року перебувають на балансі обласного бюджету. У 2015 році одним з джерел фінансування цих закладів був екологічний податок. Однак цьогоріч, згідно внесеним змінам до Бюджетного кодексу України, він спрямовується до спеціального фонду обласного бюджету та матиме інше цільове призначення. Відтак, додатковий дисбаланс складе майже 10 мільйонів гривень.

Також депутати попросили збільшити медичну субвенцію для області на 98 мільйонів гривень. Адже нині на одного жителя Рівненщини з держбюджету припадає 696 гривень, що майже не відрізняється від рівню минулого року. В той же час збільшилася заробітна плата, яка «з`їдає» майже 80 відсотків медичної субвенції.

Згідно прогнозів фахівців, цьогоріч область втратить 10 мільйонів гривень через перехід тринадцяти місцевих підприємств-великих платників податків на обслуговування у спеціалізовані податкові інспекції, які знаходяться у Львові та Києві.

Окрім того, у державному бюджеті на 2016 рік не передбачено субвенцій місцевим бюджетам на перевезення пільговиків. Саме тому обласна влада просить при внесенні змін до державного бюджету передбачити для Рівненщини 45 мільйонів відповідної цільової субвенції.

— Ці кошти мають бути виділені для області. Якщо у столиці не звернуть на наші проблеми увагу, виникне висока ймовірність погіршення соціального забезпечення громадян та зростання рівня соціальної напруги у суспільстві, - зауважив Володимир Ковальчук.

До теми:

Обласна рада голосує в інтересах протитуберкульозного диспансера

Володимир Ковальчук ініціює звернення щодо спрямування коштів від митних платежів на розбудову доріг Рівненщини

Володимир Ковальчук виступає за легалізацію видобутку та збуту «сонячного каміння»





На правах реклами