Ми у Facebook
13.01.2016, 07:20

За два роки українці можуть залишитися без паперових паспортів

Від сьогодні українцям розпочали видавати нові платикові ID-паспорти.
Кабінет Міністрів планує до кінця 2017 року скоротити обіг старих паперових паспортів громадянина України, замінивши їх електронними.

У МВС пояснили нюанси з оформленням нових ID-паспортів

Цим розпорядженням Кабмін затвердив Концепцію створення національної системи ідентифікації громадян України, іноземців і осіб без громадянства, передає "Інтерфакс".

Петро Порошенко розповідає про нові ID-паспорти [Відео]

У документі вказано, що на сьогодні в Україні діє система обліку населення, що залишилася переважно з радянських часів, коли не використовувалися електронні ресурси і велика частина інформації зберігалася в архівах на паперових носіях. Видача паспортів громадянина України здійснюється Державною міграційною службою (ДМС) без електронних засобів діловодства, не існує баз цих виданих документів, об'єднаних на національному або регіональному рівні, обмін важливою інформацією між районними відділами ДМС здійснюється шляхом обміну листами на паперових носіях, при цьому механізм ефективної перевірки даних відсутній, а сам бланк паспорта громадянина України, який є першим документом з фотографією, недостатньо захищений.


З нового року рівняни отримуватимуть паспорти нового зразка (+ФОТО)

Реалізація концепції передбачена в два етапи. На першому (січень-квітень 2016 року) будуть розроблені нові моделі ідентифікації особи і перевірки даних, ДМС з метою проведення ідентифікації буде забезпечений доступ до державних і єдиних реєстрів і інших інформаційних баз, що у власності держави або підприємств, установ і організацій. На першому етапі планується реалізувати пілотні проекти з використання ДМС електронних інструментів ідентифікації особи, закупити обладнання і навчити персонал, забезпечити держорганам доступ до електронного ідентифікаційного сервісу.

На другому етапі (червень 2016 року - грудень 2017 року) планується: скоротити обіг старих паспортів громадянина України і ввести спеціальні програми обміну паперових паспортів на електронні картки; оптимізувати наявні й розробити нові послуги, інтегрувати паспорт з іншими ініціативами електронного управління; розвинути канали доступу до нових послуг і способів електронної ідентифікації.





На правах реклами