Ми у Facebook
20.01.2016, 09:20

Чи потрібно рівнянам платити за повірку лічильників

Про це розповів керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов:
«Плату за повірку лічильників, у першу чергу холодної води, брали тому, що хоч закон і вимагав її проведення за рахунок підприємств-надавачів послуг, однак монополісти вперто ігнорували його вимоги.

Але формально повірка лічильників в Україні є безкоштовною ще з 1 січня 2005 року. Зокрема, тоді набув чинності Закон №1765-IV від 15.06.2004 року, яким передбачалося, що повірка має проводитися за рахунок підприємств та організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. І з цієї дати до 1 січня 2016 року діяла частина 3 статті 28 Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність".

У ній зазначалося, що порядок подання фізичними особами, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, - власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов’язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств та організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Що ж, власне, змінилося з набранням чинності нового закону?

На нашу думку, для споживачів нічого суттєво не змінилося. Редакція частини 4 статті 17 Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» з 1 січня 2016 року передбачає для людей все те ж, що і передбачала частина 3 статті 28 однойменного Закону 11 років тому. Так, у ній вказується, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Стосовно ж слів замміністра про включення вартості повірки в тариф, то, наприклад, затверджений Постановою Кабміну №869 від 01.06.2011 р. Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення і раніше (з 24.10.2014 р.) містив положення про необхідність включення до складу витрат на збут послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення витрат на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також витрати на формування обмінного фонду квартирних засобів обліку холодної води. Тобто, комунальники вже давно мали б включити відповідні витрати в тариф і не брати окремо плати з людей.

Отже, чи надалі комунальні монополісти братимуть зі споживачів плату за повірку лічильників, залежатиме від того, чи включили вони в тарифи з надання своїх послуг вартість повірки. Якщо так, то брати з людей плату за повірку вони не повинні. Якщо ж ні, то є ймовірність, що і надалі це робитимуть.

В будь-якому випадку, якщо хтось буде незгодний з безпідставним вимаганням оплати за повірку лічильників, то вправі оскаржити такі дії в суді та вимагати повернення коштів і відшкодування моральної шкоди та судових витрат».

Юридичний відділ РОГО КВУ





На правах реклами