Ми у Facebook
02.02.2016, 19:30

Що робити рівнянам, якщо звучить сигнал сирен "Увага всім"

У Рівному сирени вмикають майже щотижня по середах. Роблять це для перевірки їх справності. А що робити у разі, якщо сигнал сирен - не превірочний?
Якщо ви почули звучання сирен – це сигнал «Увага всім» - необхідно:
- по-перше, зберігати спокій, не панікувати;
- увімкнути приймач міського радіомовлення (знайти місце, де він є) і прослухати інформацію про надзвичайну ситуацію та порядок своїх дій.
За необхідності інформацію про захисні споруди та збірний пункт евакуації ви можете з’ясувати за місцем проживання у ЖКП, ОСББ, міській, сільській (селищній) раді або оперативно-рятувальній службі цивільного захисту.

На території Рівненщини налічується понад півтори тисячі захисних споруд. Актуальними укриття стали внаслідок початку бойових дій на східній території нашої країни. У зв’язку з цим, не зайвим буде нагадати основні поняття цивільного захисту, які більшість громадян отримували ще у школі.

Класифікція захисних споруд:


- сховище - герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;
- протирадіаційне укриття - негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості;
- найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

Укриттю підлягають:


1) укриттю у сховищах підлягають працівники підприємств, медичний персонал та хворі закладів охорони здоров’я;
2) укриттю у протирадіаційних укриттях працівники суб’єктів господарювання, розташованих у зонах можливих руйнувань, небезпечного і значного радіоактивного забруднення навколо атомних електростанцій;
3) укриттю у найпростіших укриттях підлягають населення міст, віднесених до груп цивільного захисту, яке не підлягає евакуації у безпечне місце, а також інших населених пунктів.


Памятайте: виконання навіть простих на перший погляд правил рятує життя.

За інформацією провідного фахівця відділу цивільного захисту Рівненського міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області Андрія Ковальчука







На правах реклами