Ми у Facebook
06.02.2016, 14:30

ОСББ – це квиток рівнян у доросле життя

Із вступом в силу Закону України №417-VIIІ “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” усім українцям, у тому числі й рівнянам, дається можливість самим вирішувати долю свого будинку.
Люди повинні зрозуміти, що самим потрібно брати в руки відповідальність за своє помешкання. У процесі реалізації цього Закону мешканці будинків стикаються з проблемами, коли люди, особливо старше покоління, бояться брати правління у свої руки. Тим самим вони дочекаються того часу, коли 1 липня, коли вступить в дію Закон №417-VIIІ їх поставлять перед фактом – вас віддали управлінській компанії. Варто зазначити, що мета роботи управлінської компанії – отримання прибутку. Інша ж ситуація з об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку, яке є неприбутковою організацією. Мета якої – утримання будинку та прибудинкової території.

Щодня у Рівному з'являються одне чи два ОСББ

Шкода, що втілення Закону “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” припало на той час, коли рівень життя простих українців невпинно знижується і люди просто не в силах за власні кошти здійснювати капітальні ремонти. У Рівному ця проблема вирішується за рахунок муніципальної програми сталого розвитку, коли відбувається співфінансування капітальних ремонтів. Кошти на них виділяє ОСББ та міська влада обласного центру. Якби держава більше дбала не тільки про створення та ухвалення законів, а і їх втілення, то повинна була б діяти ще й державна програма співфінансування щодо тепломодернізації багатоповерхівок, що стало би поштовхом для економії.

Водночас у Рівному вже можна побачити успішні приклади, коли люди взяли відповідальність за свій будинок і вже більше 10 років завдяки створенню ОСББ покращують стан своїх помешкань та працюють над удосконаленням умов життя у будинках.

Рівнянам розкажуть, як створити ОСББ

– Я працюю у найбільшому ОСББ м.Рівне старої забудови. Воно включає у себе 14 під'їздів. Наше ОСББ було створено ще у 2004 році. будинок з кожним роком змінює своє “обличчя”, – розповідає керуючий справами ОСББ Шухевича, 2 Петро БУДЬКО. – Так, завдяки створенню ОСББ було проведено капітальний ремонт даху, проведена модернізація двох ліфтів та здійснено капітальний ремонт у восьми з них. У всіх будинках проведена заміна дверей на дах та у технічні приміщення. Також встановлені світлодіодні прожектори для освітлення, оздоблено фасади входу у під'їзди декоративною штукатуркою, проведена заміна поштових скриньок, запірної арматури на “стояках” холодного і гарячого водопостачання. Завдяки цьому, у разі якоїсь поломки, можна буде перекрити воду і проводити ремонтні роботи.

Петро Будько керує справами ОСББ три роки і за цей час зарекомендував себе як відповідальний лідер, який може організувати мешканців будинків. За його керівництва завдяки муніципальній програмі сталого розвитку було встановлено тепловий лічильник, проведено заміну тепломережі (128 метрів). За два роки проведено ремонт 8-ми ліфтів. на цей рік заплановано провести ремонт ліфтів ще в 4-х під’їздах.

ОСББ – це український аналог закордонного кондомінімуму (спільне володіння єдиним будинком та іншим нерухомим майном). Зараз ми маємо прекрасний шанс стати справді європейцями і навчитися самим відповідати за своє майно і тоді від нас залежатиме те, яке “обличчя” буде у кожного окремого будинку і міста в цілому.

Рада голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків Рівного запрошує на зустріч всіх зацікавлених у створенні ОСББ рівнян.
Зустріч відбудеться 10 лютого 2016 року о 16 годині в Рівненському міському будинку культури, який розміщений у міському парку ім. Т.Г.Шевченка за адресою: м.Рівне, вул.Соборна, 3Д.
На запитання відповідатимуть голови ОСББ міста.
Телефони для довідок: 45-02-01, 45-02-03.





На правах реклами