Ми у Facebook
08.02.2016, 13:20

На Рівненщині вшанували пам'ять Клима Савура

Пам’ять головнокомандувача УПА-«Північ» Дмитра Клячківського (Клима Савура) вшанували молебнем на місці його загибелі поблизу Оржева Рівненського району.
Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон звершив заупокійну літію за спокій душі легендарного командира, його полеглих побратимів та усіх загиблих героїв, які боролися за вільну та незалежну Україну. До вшанування долучилися голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук, його колеги по депутатському корпусу Оксана Лозова та Сергій Свисталюк, а також десятки рівненських активістів та представників націоналістичних сил.

Нардепа з Рівного усунули від керівництва в партії

За словами Володимира Ковальчука, Клим Савур – це людина, яка вже з юних років боролася за Незалежну Україну. У 41-му році його хотіли стратити, однак смертну кару замінили на 10 років ув'язнення. Але Клим Савур утік з в’язниці, щоб стати на чолі захисників рідної країни.

– Клим Савур своїми вміннями та лідерськими якостями за короткий час добився створення потужних збройних сил УПА. Його повстанські загони у жорстоких боях з німецькими та московськими загарбниками зросли в силі так, що змогли прогнати з Волині та Полісся окупантів. І хоч не довго, але люди тут жили вільно. Клим Савур загинув 12 лютого 1945 року разом з двома друзями у нерівному бою проти цілого батальйону, – розповів голова обласної ради під час вшанування першого командира Української Повстанської Армії.



Окрім того Володимир Ковальчук зазначив, що за ініціативи ще одного патріота України Василя Червонія, у 2007-му році Рівненська обласна рада звернулася до Президента України щодо присвоєння Дмитру Клячківському звання Героя України посмертно.

У північних районах Рівненщини продукти — досі з радіацією

– Дотепер це питання не вирішено. Тому наша команда докладе максимум зусиль, щоб і Климу Савуру, і Тарасові Бульбі-Боровцю були присвоєні звання Героїв України. Адже поки буде жити наш народ, ми повинні пам’ятати про своїх синів та доньок, героїв-мучеників, безстрашних борців за волю України. Ми завжди пам’ятатимемо про штучні голодомори, про катівні НКВС, про репресії проти сотень тисяч українських родин. Ми будемо пам’ятати, щоб такого більше ніколи не допустити. Хочу сказати, що наша багата земля такими героями, як Клим Савур. І в минулі роки і зараз. Більше того, таких героїв як Дмитро Клячківський, вороги України бояться й донині, після їх смерті. Якби не боялися, то не трощили б меморіальні дошки їм, як це зараз відбувається у Рівному, – зауважив Володимир Ковальчук.

На заході також читали уривки із біографії командира УПА, знайомили із маловідомими історичними фактами життя та героїчної загибелі військового командира, а також співали повстанських пісень. Окрім того, поблизу пам’ятного хреста встановили інформаційні стенди з іменами загиблих у боротьбі з підрозділами НКВС, репресованих, засуджених та вивезених до Сибіру жителів Оржева.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ