Ми у Facebook
10.02.2016, 10:20

Як відрізнити справжній шоколад від підробки

День закоханих та 8 березня – період справжнього шоколадного «буму». Адже саме у ці дні попит на різноманітні солодощі досягає свого піку. Вітрини магазинів вражають різноманіттям цукерок, проте як обрати якісні?
Перш-за-все, треба звернути увагу на склад продукту. До складу шоколаду, виготовленого за Держстандартом 3924:2014, входять какао-продукти, отримані перероблянням какао-бобів. Найціннішим інгредієнтом у шоколаді є какао-масло. Якщо виробник замінив його на кондитерський жир, то писати «шоколад» на етикетці він не має права. Продукт, що містить кондитерський жир називається «кондитерська плитка», а якщо какао-масла у складі нема взагалі - «солодка плитка». Справжній шоколад має глянцевий блиск і тане у роті. А тьмяна поверхня, глухий звук при ламанні та прилипання до піднебіння – це ознаки продукту, що містить рослинні жири.

Розібратися із інгредієнтами цукерок набагато важче. Адже навіть державним стандартом дозволяється використання чималої кількості різноманітних Е-шок. Деякі з них мають природне походження. Зокрема, це такі барвники, як Е140, що отриманий з кропиви, шпинату або люцерни; Е162 - з буряка; E100 (куркуміни) - з куркуми і шафрану; Е160б - екстракт аннато, отриманий з тропічного чагарника Bixa orellana; E160a - екстракти натуральних каротинів, отриманих з моркви, пальмової олії і водоростей; Е163-отримують з шкірки червоного винограду, смородини, чорноплідної горобини, червонокачанної капусти тощо; цукрозамінники Е960 - отриманий з екстракту трави стевії, Е958 - з кореня солодки; кислоти: Е296 - яблучна, Е270 - молочна; Е 330 – лимонна кислота; Е440 - пектини яблук і цитрусових. Вживання ж усіх інших «Е-шок» краще звести до мінімуму.

Лише третина масла в Україні справжня, решта - підробка

Аромат шоколаду має бути яскраво вираженим та переважати над ароматом начинки. Жодних сторонніх запахів і присмаку ароматизаторів не повинно відчуватися. Начинка шоколадних цукерок повинна бути однорідною, а випадіння кристалів цукру та «посивілість» поверхні свідчить про порушення технології виробництва продукту.

Обираючи солодощі, обов’язково зверніть увагу на термін придатності, цілісність упаковки та умови зберігання. Шоколадні цукерки треба зберігати за кімнатної температури. Різкі перепади температури та підвищена вологість можуть зіпсувати якість солодощів. Зокрема, при коливанні температурного режиму, шоколадні цукерки набувають білуватого нальоту.

Чи не найголовніший показник якості цукерок – наявність найдорожчого складника - какао-масла. Чим більше какао-масла є в продукті, тим він смачніший, якісніший та, зазвичай, дорожчий. Дуже часто какао-масло замінюють на рослинні жири – пальмову, кокосову олію та ін. Вживання солодощів із такими складниками краще обмежити, адже вони містять речовини мають, які здатність накопичуватись в організмі і в майбутньому можуть спричинити розвиток багатьох хвороб. Уникати ласощів із рослинними жирами варто ще й тому, що рівень транс-ізомерів у кондитерських виробах в Україні не нормується, тоді як більшість Європейських країн допускає не більше 2% їх вмісту.

Перелік продуктів, які не варто зберігати в холодильнику

Обираючи ласощі, краще надайте перевагу тим, які пройшли сертифікацію. На етикетці сертифікованої продукції є відповідний знак – трилисник. Він свідчить, що продукція пройшла випробування і має свідоцтво відповідності.

Купуючи улюблені солодощі, пам’ятайте, що лише якісний продукт буде смачним і корисним.


За матеріалами ДП "Рівнестандартметрологія"





На правах реклами