Побувайте на Костопільщині!

11.02.2016

До 15 лютого триває інтернет-голосування серед робіт учасників конкурсу “Я – журналіст!”. Переможе твір, який отримає найбільше позитивних коментарів на свою підтримку. Читайте і голосуйте!
Я народилася на Рівненщині в маленькому мальовничому місті Костопіль. Воно не просто красиве, а й має багатющу історію. Моє місто багате талановитими людьми, цікавими місцями.

Тут тобі і ріки, і зелені ліси. Кожна часточка розповідає про себе так багато, що турист ніби поринає в чарівний світ казки. Костопіль має свої власні сім чудес: Суський ботанічний заказник, урочище Гутвин (Батьківщина УПА), Костопільський районний краєзнавчий музей, Покровська церква, Храм Святого Олександра Невського, Музей лісу, Базальтові стовпи.

Свою розповідь хочу розпочати з Музею лісу. Він був відкритий у вересні 2011 року. Музей лісу схожий більше на парк, але непростий. Він оберігає чимало неповторних особливостей лісового багатства Рівненщини.

Наприклад, тут можна побачити сосну, з якої будували кораблі. Зачаровує не просто чудова будівля музею, альтанки, капличка Святого Володимира, а й ландшафтний дизайн всієї території. На території музею оформлено прогулянкову доріжку, яка викладена зрубами дуба, по обидві сторони доріжки – композиції з поєднання дерев, кущів, у тому числі й рідкісних. Сюди вже традиційно приїжджають фотографуватися молодята, так гарно довкола. В музеї проводяться пізнавально-оглядові екскурсії для відвідувачів, розміщено стенди з інформацією про особливості лісів на Рівненщині. Серед них є місце й стенду з фото й довідкою про 250-літній дуб, який також росте на Костопільщині. э також альтанки, де можна відпочити, майданчик для ігор. Вхід у Музей лісу прикрашено оригінальними газонами у формі рушників.

У планах лісівників створити унікальний природний парк з каскадом ставків, лабіринтами та зеленими насадженнями.

Ось таким є Музей лісу, чарівним та привабливим. Кожен знайде тут естетичну насолоду, а спів птахів і шелест дерев заспокоять душу, а думки навернуть на прекрасне.

Є в нас на Костопільщині не менш цікаве місце – Базальтові стовпи. Базальтові стовпи – геологічна пам’ятка природи. Цією пам’яткою матінка-природа довела свою неперевершеність майстра-архітектора. Вона запропонувала нам унікальну споруду із базальтових стовпів-багатогранників, що вишикувані стрункими рядами і вражають своєю непоторністю геометричних фігур. У поперечному розрізі стовпи мають форму від чотирикутників до семигранників, що робить цей матеріал зручним для брукування вулиць і шляхів. Товщина коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. переважають із товщиною 0,8-1,0 м. Висота від 3-х до 30 метрів. Промисловий видобуток ведеться відкритим способом. Деякі кар’єри затоплені, і все це в обрамлені філософського спокою кришталевої води. В оточенні базальтових скель, порослих лісом, розташувалося велике озеро із синьо-зеленою, наче морською, водою. Наймальовничіший кар’єр з базальтовими стовпами розташований в урочищі Янова Долина біля села Базальтового. А посеред озера знаходиться мальовничий базальтовий острів, теж порослий зеленню, який називають «островом кохання» і куди припливають на човнах молоді пари. Хочете пересвідчитись, що таке є насправді, й помилуватись чудом? Завітайте на Івано-Долинське родовище базальтів.

Свою розповідь продовжу знайомством із Костопільським районним краєзнавчим музеєм. Серед традиційних експозицій, які можна побачити у багатьох музеях, тут привертає увагу стрій військової техніки, вишикуваної на подвір’ї. Експозиція «Військова техніка періоду другої Світової війни», яка налічує 17 експонатів. Тут можна побачити танк «ІС-3», автоматичну зенітну установку, реактивний міномет БМ-13 «Катюша», гаубицю 203 та інші. Усі вони – не макети, а справді колись діюча зброя. Доказ тому – вже згаданий танк, який доїхав до Костополя на своїх же гусеницях і зупинився. Так і став музейним експонатом. Кажуть, що в ньому навіть солярка ще була, а місцеві діти, які полізли у нього гратися, ледь не спалили й музей. Танк заварили, і тепер для огляду він доступний тільки ззовні.

У музеї є зала з експозицією різноманітних вишитих рушників.
Ще одна виняткова виставка – експозиція іграшок, якими розважають дітей у ляльковому театрі. Тут можна спробувати себе у ролі лялькаря й покерувати лялькою-маріонеткою, лялькою-планшеткою та іншими.

Розповідаючи про цікаві місця свого краю, не можна не оминути і Суський ботанічний заказник.

Він розташований на території Суського лісництва Клеванського держлісгоспу. Площа становить 298 га. Суський ботанічний заказник являє собою масив старовікового соснового лісу. Тут зростають рідкісні, внесені до Червоної книги України, види рослин вовчих ягід пахучих та зозулиних черевичок справжніх. Крім того, у Суську розташований кінний клуб, тут можна відпочити на природі, покататися на конях чи пограти у пейнтбол.

Отож саме такими чудесами та історичними місцями багатий Костопільський край. Цікаве – поряд, тільки треба захотіти його побачити. Тут кожен турист відчує себе як вдома, адже в нас дуже гостинні та люб’язні люди.

Обов’язково побувайте на Костопільщині!

Якщо вам сподобалась ця стаття і ви хочете, щоб саме її автор став переможцем у номінації “Народний журналіст” – залиште свій позитивний коментар під матеріалом і поділіться посиланням на цю статтю в соціальних мережах, аби і інші могли проголосувати! Інтернет-голосування триватиме до 15 лютого. Переможе та робота, яка отримає найбільше позитивних коментарів!

Читати роботи учасників і голосувати

До теми:

Сім чудес Костопільщини

Вступ-2016: як за 2 дні ви можете підготуватись до вступу на журналістику

Фотографії Рівненщини на OGO.ua

Ірина ГОДУН, Костопіль, Рівненська обл.

переглядів: 2 925

Останні новини від OGO.ua


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *