Ми у Facebook
13.02.2016, 11:15

Рівнян закликали бути свідомими

Днями у Міському Будинку культури відбувся великий семінар ОСББ "Ефективний власник у багатоквартирному будинку - високий рівень проживання громадян"
З 1 липня минулого року став чинним закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Аби визначитися з формою управління будинку - мешканцям дають один рік. Коли вони створять власне ОСББ - такі повноваження перейдуть до управлінських компаній. А навіть якщо в якомусь будинку люди проявлять байдужість, і за рік взагалі ні з чим не визначаться, керуючого їм призначить місцева влада, уповноважений представник якої і підписує договір на управління будинком - від імені його співвласників. Тому рівнян закликають бути свідомими та мудрими, й подумати про свій вибір сьогодні.

Тож днями у Міському Будинку культури відбувся великий семінар ОСББ "Ефективний власник у багатоквартирному будинку - високий рівень проживання громадян".

Що таке ОСББ? Згідно з Вікіпедією, Об'є́днання співвла́сників багатокварти́рного буди́нку, або ОСББ — (юридична особа, створена для представлення спільних інтересів об'єднань) це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію. Фактично ОСББ приходить на заміну застарілій системі ЖЕКів.



- У 2016 році з міського бюджету буде спрямовано близько 20 мільйонів гривень на підтримку проектів поліпшення умов проживання у багатоквартирних будинках, - пояснював міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Про нові міські програми. - Перша – це муніципальна програма сталого розвитку, куди ми закладаємо 20 мільйонів, а може, ще й додамо. Друга – програма з підтримки будинків, які не вступили в ОСББ, які вибрали управлінську компанію. Буде підтримка, але менший процент. І третє – це програма 50/50 з утеплення і встановлення лічильників. Всі три програми будуть діяти паралельно. Програма сталого розвитку буде діяти через управління економіки.

Інші діятимуть через управління житлово-комунального господарства. До завершення минулого року в Україні мало бути створено 100% ОСББ, але, як бачимо - цього не сталося. Держава підписала закон, проте жодним чином не сприяла і не стимулювала створення ОСББ. Цього року в міський бюджет буде закладено мінімум 20 млн грн для підтримки ОСББ, тому важливо зрозуміти, що ініціатива за вами. Наше завдання — направити вас у правильне русло і допомогти фінансово.

- Метою семінару є створення сприятливих умов для формування ефективного управителя багатоквартирного будинку, - каже Галина ПАХИЛЬЧУК, секретар Ради голів ОСББ, - Аби він був здатний спільно з громадою утримувати в належному стані свою власність та запроваджувати енергоефективні заходи для покращення якості життя. Не усі розуміють "що це таке, та з чим його їсти", - тому і вирішили провести цей семінар.

На захід, окрім мера та журналістів, запросили заступників міського голови, представників управління економіки міста, представників управління ЖКГ, ініціативних власників багатоквартирних будинків Рівного, керівника ЦНАПу (Центру надання адміністративних послуг), голів управління ОСББ міста.
Резюмувати можна словами учасника семінару, котрий попросив не називати його ім'я та прізвище:

- Хто ж не хоче жити краще? А якщо створення ОСББ дає більше фінансових можливостей для покращення умов життя - то варто починати діяти. Ніхто не зробить щось замість нас cамих для нас же!

Що ж, будемо на це сподіватися. Реалізм надій перевірить час!








На правах реклами