Ми у Facebook
14.02.2016, 11:30

14 лютого - День народження сервісу YouTube

Цей сервіс заснували у 2005 році у місті Сан-Бруно, Каліфорнія (США). Його засновники - дизайнер Чад Герлі і програмісти Стів Чен і Джавед Карім, які до цього разом працювали в компанії PayPaу.
За однією з версій, автором ідеї проекту був Карім, якого на думку про створення сервісу наштовхнули власні безуспішні спроби знайти в інтернеті потрійбний йому відеоролик. За іншою версією, ідея створення YouTube виникла, коли Герлі, Чен і Карім захотіли обмінятися фотографіями та відеороликами, знятими під час вечірки, і з'ясувалося, що в інтернеті немає зручного сервісу для розміщення відео.

Перший відеоролик тривалістю 19 секунд під назвою «Я в зоопарку» з'явився на сайті 23 квітня 2005 року. Спочатку сервіс не користувався популярністю, проте вже в липні 2005 року після низки нововведень, включно з можливістю залишати коментарі до роликів і вставляти відеоролики з YouTube в записи на інших сайтах, блогах, число відвідувачів сайту почало стрімко зростати. У грудні 2005 року число щоденних переглядів вже становило 8 мільйонів, а до липня 2006 року їхня кількість зросла до 100 мільйонів, що, за даними YouTube, становило 60% усіх переглядів онлайн-відео в інтернеті.

Відома американка одягнула вишиванку

Першим великим інвестором YouTube стала компанія Sequoia Capital: з листопада 2005 року по квітень 2006 року вона вклала в проект 11,5 млн доларів. У листопаді 2006 року була завершена купівля YouTube компанією Google за 1,65 мільярда доларів.

Попри те, що YouTube є третім за популярністю сайтом у світі, заробити на ньому не вдається, про що неодноразово заявляв виконавчий директор Google Ерік Шмідт. Розміщення реклами не приносить тих прибутків, на які спочатку розраховували в Google, а обслуговування сайту обходиться досить дорого.

У Рівному шукають ім'я для пам'ятника біля "Канту"

Завдяки простоті та зручності використання, YouTube став одним із найпопулярніших місць для розміщення відеофайлів. Служба містить як професійні кліпи так і аматорські відеозаписи, включаючи відеоблоги.





На правах реклами