Ми у Facebook
18.02.2016, 20:00

Що необхідно знати рівнянам про зміни в оподаткуванні нерухомості

Верховною Радою України 24 грудня 2015 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» №909, яким внесено зміни до Податкового кодексу в частині податку на нерухоме майно.

Пропонуємо вашій увазі огляд тих норм, на які необхідно звернути увагу.

Зокрема, оподатковується як житлова нерухомість (квартира, будинок), так і нежитлова нерухомість. База оподаткування податком не змінилась – це загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Пільги для невеликих за площею квартир і будинків залишаються – власники квартир до 60 кв. м, будинків до 120 кв. м (або будинки і квартири загальною площею 180 кв. м.) не платитимуть податок. Податок платитиметься тільки з площі понад встановлений ліміт.

Щоб не позбутися нерухомості, рівнянам потрібно її перереєструвати

Наприклад, якщо людина є власником квартири загальною площею 75 кв. м, то вона буде сплачувати податок лише за 15 кв. м. (75 кв. м – 60 кв. м). Проте, у разі, коли квартира поділена між двома власниками, то пільга в розмірі 60 кв. м. застосовується для кожного з них, отже платити податок не потрібно.

Гранична ставка податку збільшується з 2% до 3% мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості. Розмір податку (від 0 % до 3 %) встановлюється місцевою радою. Так, у місті Рівному ставки не змінились і становлять: 0,5% від розміру мін. з/п ( 6,89 грн.) – для об’єктів житлової нерухомості; 0 % – для об’єктів нежитлової нерухомості в частині господарських (присадибних) будівель (допоміжних (нежитлових) приміщень), до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції); 0,5% (6,89 грн.) – для об’єктів нежитлової нерухомості, крім господарських (присадибних) будівель (допоміжних (нежитлових) приміщень).


Способи економії у період кризи

Крім того, встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тис. грн. на рік для квартир площею понад 300 кв. м та будинків площею понад 500 кв. м. Тобто, фактично, такі об’єкти оподатковуватимуться відсотковою (до 3 %) та фіксованою (25 тис. грн.) ставками.

Наприклад, якщо власник має квартиру площею 320 кв. м., то в рік він повинен заплатити податок, розрахований таким чином:

(320 кв. м - 60 кв. м (пільга)) х ставка податку, затверджена місцевою радою за 1 кв. м. (% від мінімальної зарплати) + 25 тис. грн.

Українка поділилася досвідом вступу до польського університету



Порядок нарахування та строки сплати податку не змінились:


- фізичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за 2015 рік (за ставками та з пільгами, які діяли у 2015 році) на підставі податкових повідомлень-рішень, які надсилатимуться контролюючими органами до 1 липня 2016 року. За новими ставками, які почали діяти з 2016 року, податок сплачуватиметься фізичними особами починаючи з 2017 року;

- юридичні особи у 2016 році сплачують податок за новими ставками, які діють з 2016 року. Розрахунок податку проводиться в декларації, яку необхідно подати до податкової інспекції до 20 лютого 2016 року.

Термін сплати податку не змінився: фізичним особам – раз в рік, юридичним особам - щокварталу.

Також звертаємо увагу жителів міста Рівне на те, що рішенням Рівненської міської ради від 28 січня 2016 року №110 звільнено від сплати податку з об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, учасників антитерористичної операції на сході України, членів сімей загиблих бійців АТО, а також сімей Героїв Небесної Сотні (з одного об’єкта на одну особу вказаних категорій).

Про це повідомили з управління Державної фіскальної служби Рівненщини









На правах реклами