Ми у Facebook
22.02.2016, 09:40

Лише третина масла в Україні справжня, решта - підробка

Із протестованих 11 зразків масла різних торговельних марок, лише 4 пачки справжнього масла!
Як з'ясовується, саме цей продукт найчастіше підробляють. Причому так майстерно, що далеко не кожен може відрізнити фальсифікат від натурпродукту. Як же не стати обманутим покупцем та все ж зуміти вибрати якісний продукт? Докладно про це - у розмові газети "Експрес" з Ніною Кільдій, керівником відділу тестувань Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест".

- Виходить, що у продажу майже кожна третя пачка масла - підробка?

- Міркуйте самі: з одинадцяти марок масла, які ми перевірили на наявність у них сторонніх жирів, тільки чотири зразки виявились справжнім маслом і містили лише молочний жир. Це "Наш молочник", "Ферма", "Яготинське" і "Президент" французького виробництва. Одразу зазначу, що на масло в Україні є стандарт, згідно з яким цей продукт має бути виготовлений суто з молочних інгредієнтів. Це означає, що в маслі має бути тільки молочний жир, а це - лише натуральні молочні вершки і ніяких інших жирів.

В отримувачів субсидій Рівненщини перевірятимуть банківські рахунки

- А що було не так в іншому маслі?

- У семи інших зразках, хоч на них було написано "Масло", зазначено ДСТУ, за яким роблять справжнє масло, і у складі продукту були вказані лише вершки, ми виявили немолочний жир. А це могла бути і пальмова олія, і кокосова, і маргарини, і суміші на їх основі. Але так чи інакше це - не молочний жир. А відтак, це не масло. Це - фальсифікат! -- Які зразки масла виявилися фальсифікатом? -- Це масло таких марок, як "Ах молоко", "Гайсинське", "Гостинець", "Варто", "Еней", "Хіт продукт", "Срібне".

- За якими ознаками можна розпізнати, де справжнє масло, а де ні?

- По-перше, за ціною. Те масло, яке виявилось справжнім, коштувало 18 - 19 гривень за пачку, а те, яке було фальсифікованим, - 10 - 12 гривень. Дуже низька ціна повинна насторожити споживача. Бо для одного кілограма масла жирністю 73% треба переробити понад 20 кілограмів молока жирності 3,5%.

- Ви назвали жирність масла 73%. Кажуть, що насправді маслом можна називати продукт, у якого жирність не нижча як 83%, а все інше - то спреди?

- Це міф! Бо навіть Держстандартом дозволяється різна жирність масла. Найнижча жирність масла вершкового бутербродного, яка прописана в стандарті, - до речі, 61,5%. Та й саме по собі масло - це вже високожирний продукт.

Перелік продуктів, які не варто зберігати в холодильнику

- На чому ще варто зосередити увагу?

- Якщо ви берете масло з морозильної камери, але воно не дуже тверде - це вас також має насторожити, бо в морозилці масло має бути дуже твердим, у холодильнику - досить твердим, а коли воно нагрілось до кімнатної температури - повинно стати м'яким. Проте якщо у вас масло м'яке і при кімнатній температурі, і в холодильнику, і навіть у морозильній камері не замерзає - так себе проявляє саме фальсифікований продукт. Ще може видати неякісний підроблений продукт його смак, як у маргарину, коли в роті відчувається дуже сильний жировий наліт. Від справжнього масла такого по смаку не буває.






На правах реклами