Ми у Facebook
22.02.2016, 14:40

Комісія Мінохорони здоров'я визнала провину лікарів у смерті п'ятирічного хлопчика з Рівного

Миколка (фото vse.rv.ua)

«Син вмирав у мене на руках, а я плакав і кричав медикам:« Робіть же що-небудь!»- розповів батько Миколки Антонюка.
У листопаді 2015 року в Рівненській обласній дитячій лікарні від ГРВІ помер п'ятирічнмй Миколка Антонюк. Батьки звинуватили в недбалості завідувача хірургічним відділенням. Для того, щоб довести провину лікаря, довелося залучати журналістів і громадськість.

- Напередодні смерті Миколка, як зазвичай, увечері грався з хлопцями у дворі, - згадує бабуся хлопчика Анна Степанюк. - Несподівано він прибіг додому і поскаржився на біль в животі і нудоту. Ми дали дитині активоване вугілля, але йому не полегшало. До того ж я помітила, що в онука піднялася температура. Довелося викликати швидку допомогу. Фельдшер, який оглянув Миколку, сказав, що у нього «гострий живіт» і припустив апендицит. Хлопчик, мовляв, потребує оперативного втручання, тому його потрібно госпіталізувати. З Миколкою в лікарню поїхав його батько. У приймальному відділенні хірург підтвердив підозри на апендицит, і онука поклали в палату. Я не могла сидіти спокійно вдома і незабаром теж приїхала в лікарню.
Була вже глибока ніч. До цього часу у Миколки піднялася температура до 39 градусів. Прийшов лікар, завідувач хірургічним відділенням, який в ту ніч був на чергуванні. Він подивився Миколчинн живіт, поцікавився, чим ми годували дитину, і сказав, що, це щось схоже на інфекцію. Запитав у хлопчика, чи не болить у нього нічого. Миколка відповів негативно і попросив попити. Лікар категорично заборонив давати воду, мовляв, дитині вранці будуть робити УЗД. Потім виписав но-шпу, велів терпіти до ранку і пішов.
У Миколки трималася висока температура, він постійно просив пити. Медсестра принесла ... чашку з оцтом і сказала збивати температуру, протираючи тільце по черзі оцтом, а потім водою, щоб не було алергії. Веліла міряти температуру кожні півгодини, але ми вимірювали через п'ятнадцять хвилин. Температура постійно піднімалася. Миколка буквально благав дати йому води. «Бабусю, - просив онук, - дай попити, хоч маленьку крапельку». Сьогодні часто згадую його слова і плачу. Картаю себе, що не дала онукові води. Приблизно о восьмій ранку медсестри зробили укол но-шпи, і хлопчикові різко стало погано, його спинка посиніла. Я побігла шукати лікаря.


У Рівному раптово помер десятикласник


- Син вмирав у мене на руках
, - розповідає тато хлопчика Сергій Антонюк. - Він втратив свідомість і закотив очі. Я закричав: «Робіть же що-небудь!» Прибігла медсестра, сказала, що у неї не виходить виміряти тиск. Друга медсестра принесла нашатир. Я плакав, благав врятувати сина.

Рідні дитини запевняють, що йому не давали ніяких препаратів, щоб збити температуру. При цьому тіло хлопчика буквально горіло. Нібито вже після того, як серце Миколки зупинилося, йому зробили ін'єкцію, але було занадто пізно. Хлопчика відвезли в реанімацію, проте врятувати його не вдалося.

- Вночі третього листопада швидка привезла в приймальне відділення лікарні п'ятирічного хлопчика, - повідомив головний лікар Рівненської дитячої обласної лікарні Віталій Бойко. - У дитини діагностовано загальну слабкість, болі в животі, високу температуру, тахікардію. Він був госпіталізований в хірургічне відділення. Хлопчику зробили жарознижувальний укол - анальгін з димедролом. Протягом чотирьох годин, поки дитина була у відділенні, його оглядав хірург, медсестри стежили за температурою і тиском. Після семи ранку стан пацієнта різко погіршився, він втратив свідомість і був терміново відправлений до реанімації. Однак реанімаційні заходи, які проводилися протягом сорока хвилин, ефекту не дали.


Смерть дитини з Рівного шокувала всю Україну [+Відео]

- Ми були вражені тим, що сталося, - продовжує Сергій Антонюк. - Друге потрясіння пережили, коли отримали на руки свідоцтво про смерть сина. Колю госпіталізували в лікарню з діагнозом апендицит, а причиною смерті медики вказали ГРВІ! Але чому ж тоді синові не давали препаратів від застуди та грипу?

Лікуючий лікар, якого звинувачують в халатності, сказав, що ... не помітив у дитини високої температури. Він клянеться, що відвідував Колю за ніч раз п'ять. Але якби це було правдою, то лікар побачив би, що хлопчик згорає від жару.

Смерть дитини у рівненській лікарні сколихнула соцмережі

За фактом смерті п'ятирічної дитини в Рівненській обласній дитячій лікарні відкрили кримінальне провадження за статтею «Вбивство», а лікаря на час розслідування відсторонили від виконання обов'язків.

- В ході розслідування було допитано родичів потерпілого, медичний персонал і пацієнтів, які в той момент перебували в лікарні, - повідомили в секторі комунікації Рівненського обласного главку Національної поліції. - Зібрано всі матеріали і винесено постанову про проведення судово-медичної експертизи. В ході розслідування кримінальне провадження було перекваліфіковано на статтю «Неналежне виконання професійних обов'язків», яка передбачає до трьох років позбавлення волі.

Рівненський лікар назвав ще кілька причин, що могли спричинити смерть дитини

- Я вимагав, щоб за смерть мого сина винні були покарані, - говорить Сергій Антонюк. - Відразу після похорону прийшов до головного лікаря дитячої обласної лікарні і пояснив ситуацію. До кабінету викликали завідувача хірургічним відділенням. Потрібно сказати, що він - син відомих лікарів. Його мати - колишній заступник керівника облуправління охорони здоров'я, а батько раніше керував обласною дитячою лікарнею. Лікар з усмішкою подивився на мене, сказав: «Якщо ви вважаєте, що я винен, то вибачте». Розвернувся і вийшов.

А незабаром клініко-експертна комісія обласного управління охорони здоров'я прийшла до висновку, що «між смертю хлопчика і діями лікаря ... немає причинно-наслідкового зв'язку». Це сколихнуло місто. Завдяки втручанню журналістів і громадських активістів історія стала відома великій кількості людей, отримала резонанс. В результаті розслідуванням зайнялася комісія Міністерства охорони здоров'я. В кінці січня вже в Києві з'ясовували обставини і причини смерті п'ятирічного Миколи Антонюка.

- Згідно з результатами комісії Міністерства охорони здоров'я України, медична допомога, надана лікарем, не відповідає стандартам,
- повідомила рівненська громадська активістка Інна Білецька, яка разом з рідними померлого дитини була присутня на засіданні комісії. - Столичні фахівці одноголосно заявили, що «допомога, яка надавалася хворому хлопчику, була неадекватною». Ми вважаємо, що причина трагедії - недбалість лікаря. Дитина померла в результаті неправильно поставленого діагнозу і подальшої бездіяльності медиків.

Тим часом лікар подав позов до Рівненського міського суду про поновлення на роботі, про скасування наказу про дисциплінарне стягнення і протоколу комісії, а також про виплату середнього заробітку і ... стягнення моральної шкоди (в зв'язку з незаконним звільненням). Поки ображений доктор сподівається на компенсацію, батьки оплакують загиблого сина.

- Це було справжнє янголятко, скромне, тихе, добре, яке радувало нас всього лише п'ять років,
- розповідає мама хлопчика Наталія Антонюк. - Миколку любили сусіди, виховательки дитсадка, друзі. Хоча він був ще маленький, але вже готувався до школи, просив купити йому зошити, портфель. Уявляючи себе учнем, сідав біля старшого брата і «допомагав» йому робити уроки. Не міг дочекатися, коли я запишу його в басейн і на футбол. Я ж умовляла синочка почекати трохи, щоб підріс. Миколка часто підходив і міцно мене обіймав. «Мамочко, я вас всіх дуже люблю - і тебе, і тата, і бабусю, і братика, і свої іграшки», - говорив він. З братом вони любили погратися у себе в кімнаті. А сьогодні в нашому домі тихо ...

- Довести халатність медиків дуже важко, але завдяки наполегливості нам, схоже, це вдалося, - каже Сергій Антонюк. - Можливо, смерть мого сина змусить задуматися чиновників і депутатів, і вони приймуть такі закони, що залучити медиків до відповідальності за неправильні діагнози або неадекватне лікування стане набагато простіше.

Джерело http://fakty.ua/





На правах реклами