Ми у Facebook
17.07.2016, 13:30

Поради рівненським батькам: як навчити дитину плавати

Джерело фото: zaholovok.com.ua

Ми підготували для вас кілька головних правил.
Усі ми чудово знаємо, що вміння плавати позитивно впливає на фізичне самопочуття дитини, загартовує організм та допомагає позбутися багатьох недугів. Але, незважаючи на це, більшість дітей все ж не вміють плавати і причини цьому у кожного різні. Але якщо ви уже надумали вчити дитину плавати, потрібно дотримуватися простих рекомендацій.

Звісно, розпочинати такі заняття варто ще з перших місяців життя. Але робити це слід виключно за допомогою інструктора. Якщо ж ви побоюєтеся таких ранніх занять, найоптимальнішим віком для навчання плаванню буде 5-7 років. У цьому віці дитина вже розуміє ваші вказівки, вміє контролювати свій страх і т.д.

Найкращий варіант занять з плавання - це ігрові. Так і навчання буде проходити легше і всім буде приємно.

Вчитися плавати краще починати з домашньої обстановки. Напустіть у ванну води і вчіть дитину тренувати глибину дихання. Для цього попросіть дитину дмухнути на воду, на якій утворюється воронка. Позмагайтеся – чия воронка глибше? Так, граючи, ви будете розвивати глибину дихання малюка.

Наступним етапом навчання стануть перші занурення. Запропонуйте малюку затримати повітря і опустити голову в воду на кілька секунд. Вміння занурюватися - одне з головних у плаванні.

Якщо ви тренуєтесь у басейні, можете використовувати допоміжні засоби для занять з плавання: круги, жилети, пояси, ну а найкраще - плавальні дошки та нарукавники. Ці засоби полегшать навчання та створять відчуття впевненості тв захищеності для дитини.

Більш серйозні навчання можете розпочати зі стандартних вправ:

1. Поплавок. Для цього дитина повинна глибоко вдихнути, затримати дихання, опуститися під воду, охопивши руками притиснуті до грудей коліна. Повітря, яке знаходиться в грудях дитини виштовхне його, як поплавок, на поверхню.

2. Зірочка. Дитина акуратно приймає на воді положення «лежачи на спині», розставивши в сторони руки і ноги. Голова при цьому злегка занурена у воду. Другим варіантом виконання вправи «зірочка» є положення «лежачи на животі», яке передбачає попередній глибокий вдих і затримку дихання, оскільки дитина при цьому повністю занурена у воду.

3. Вправи для ніг. Їх дитина може виконувати, як тримаючись за бортик в басейні, так і за м’яч або пінопластову дошку. У другому випадку малюк буде мимоволі пересуватися, що додасть заняттям веселощів та інтересу.

Після освоєння вищеперелічених вправ можете переходити до відпрацюванням рухів руками. Для цього дорослий повинен підтримувати дитину під груди і стежити за її диханням.

Перший заплив. Якщо ви вже показали дітям головні навички плавання та впевнені, що дитина їх опанувала, можна влаштувати перший пробний заплив. Відведіть дитину трохи далі від країв басейну, берега, відійдіть від нього на відстань кількох кроків і запропонуйте підпливти до вас. Такі вправи повторюйте постійно.

У будь-якому випадку пам'ятайте, що вам знадобиться дуже багато терпіння та трохи часу, аби навчити дитину плавати. Головне при цьому - ваша підтримка і увага, а не крики та злість.

Статті до теми:

У Рівному пройде перший в Україні чемпіонат з плавання серед малюків

Як навчитися плавати: 7 кроків

Рівненська плавчиня Марина Кирик: "Люблю плавати вільним стилем"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ